ישראלים מתנדבים בטיול בחו"ל: "חשבנו שאתם שטן, אתם מלאכים"
אם תכננתם טיול למזרח, לאפריקה או לדרום אמריקה תוכלו להצטרף לעמותת "לוחמים ללא גבולות" ולסייע לנזקקים בעולם, זאת לאחר פעילות הכנה התנדבותית בישראל. ישראלי שהתנדב בשכונה שבה צולם חלק מהסרט "נער החידות ממומבאי": "הבנו מהר מאוד שהם זקוקים ליחס, לחום ולאהבה"
27 תרמילאים ישראלים, החברים בצוות דניאל (לזכרו של חייל צה"ל סמ"ר דניאל פומרנץ ז"ל שנפל בתקרית הנגמ"ש בצוק איתן) מתנדבים בימים אלה ביחד בשכונת העוני "דהרבי" במומבאי, ומלמדים 350 ילדים, רובם מוסלמים, אנגלית, חשבון, מוזיקה, אומנות, היסטוריה, מדעים ועוד. מדובר באחת השכונות העניות בעולם, שזכתה לפרסום אחרי שצולם בה חלק מהסרט "נער החידות ממומבאי".
ההתנדבות נעשתה במסגרת עמותת "לוחמים ללא גבולות", שהוקמה בידי שלושה קצינים מיחידת דובדבן במטרה להציג את הפנים היפות של ישראל בעולם תוך שילוב התנדבות הומניטרית כחלק מהטיול הגדול אחרי צבא. נוסף על המשלחת השנתית להודו, יוצאות באופן רציף משלחות גם לדרום אמריקה, לאתיופיה והחל מהשנה הבאה גם למרכז אמריקה. המתנדבים הם תרמילאים שממילא מטיילים במקומות אלה ומצורפים לעמותה כדי להראות את הפנים היפות של ישראל בעולם.
בטקס הסיום בלטו אימהותיהם של הילדים המוסלמים, שהגיעו בבורקות וכל פניהן מכוסות. מנהלת בית המחסה שבו התנדבו התרמילאים, פריה ממתאז, סיפרה: "חינכו אותנו שאתם השטן הקטן, גילינו שאתם המלאך הגדול".
שגריר ישראל בהודו דני כרמון, שביקר את המתנדבים הישראליים, אמר: "פגשתי חבורה מופלאה של צעירים ישראליים אשר החליטו לשלב בין הטיול המסורתי להודו עם פעילות למען הקהילה. ביקרתי בכיתות וראיתי עבודה נפלאה של טובי 'ישראל היפה' המתקבלים באהבה ובהתלהבות על ידי הילדים, שאפילו מבקשים לא לצאת להפסקה".
אחת המתנדבות, פלג נפתלי, בת 26 מקיבוץ דביר שבנגב, שירתה בצבא כקצינת כושר קרבי ביחידה מסווגת בחיל האוויר ולאחר מכן כמפקדת צוות בקורס קצינים בבה"ד 1. "ההתנדבות בהודו הייתה בעלת ערך רב ומשמעותית עבורי", אמרה. "תחושת הסיפוק והשליחות התעצמה מדי יום כאשר קמנו בבוקר וראינו את החיוך על פניהם של הילדים מתרחב. חשתי גאווה לראות כיצד חבורה של אנשים צעירים, רובם משוחררים טריים, משלבים את ההתנדבות עם 'הטיול הגדול' ללא כל אינטרס".
רון זמורה בן ה-24 סיפר על ההתנדבות בהודו: "מהר הבנו כי הילדים צמאים ליחס, חום ואהבה וכמובן לידע. עם הזמן הבנו שהם ברמה גבוהה יותר משחשבנו ושינינו את מערכי השיעור שהכנו בארץ. סדר היום שלנו לא היה קל בכלל, השכמה בשש בבוקר וסיום לו"ז מאוחר בלילה. וכמובן יש להוסיף למשוואה את תנאי המחיה הלא פשוטים, אבל אף אחד לא התלונן. תחושת הסיפוק, האהבה והכרת התודה שקיבלנו חזרה מהילדים ומהקהילה במומבאי לא ניתנת להחלפה".
נשיא העמותה, מפקד חיל האוויר לשעבר אליעזר שקדי, אמר: "לעשייה של לוחמים ללא גבולות חשיבות אדירה לנו כישראלים, כיהודים וכבני אדם".
פועלים במדינות עולם שלישי
אורית יוסף, מנהלת המשלחות לאתיופיה, וליאור לוי, מתנדב מהמשלחת האחרונה לארגנטינה, סיפרו לאולפן ynet על ההתנדבות במדינות אלה. לוי סיפר כי בארגנטינה, אף שרובה מפותחת מאוד, יש אזורים רבים קשים מאוד: "אנחנו התנדבנו באזור שאפשר להגדיר אותו כמו הפבלות של ריו, אבל בבואנוס איירס. יש הרבה אזורים מאוד נחשלים בארגנטינה וצריכים שם עזרה".
יוסף סיפרה כי "העמותה באה לדרבן את כל הישראלים המשוחררים שעושים את הטיול הגדול שלהם לאתיופיה או בכלל לכל מדינות העולם השלישי, לסייע ולהתנדב". את העמותה מממנים מכבידנט - מימון סיוע רפואי, קרן עתיד פלוס למימון חינוך טכנולוגי וכן אנשים פרטיים.
תנאי להתנדבות הוא שכל קבוצה תתנדב בארץ לפני היציאה שלה לחו"ל. למשל, כעת בכפר הנוער עיינות קבוצה שמיועדת לצאת בנובמבר לבואנוס איירס מתנדבת כחלק מהפרויקט כתנאי ליציאה למשלחת. "היופי ב'לוחמים ללא גבולות' הוא שבאמת מדובר על פרק זמן יחסית קצר להתנדבות משמעותית ומספקת. מדובר בשבועיים של התנדבות שהיא חלק מהטיול הגדול, זה לא הייעוד של הטיסה, אבל אפשר לעשות משהו משמעותי במסגרתה".
לוי סיפר כי כשהוא התנדב בארגנטינה התחיל יחד עם שאר המתנדבים "לבנות להם חדר אוכל. ברגע שהתחילו העבודות וחנכנו יסודות שכבר היו באדמה, הילדים הגיעו והסתכלו עלינו בפליאה וממש בתדהמה, שהם לא מאמינים מאיפה באנו להם, מאיפה הגענו אליהם, מי אנחנו, מה אנחנו, למה אנחנו עושים להם את כל הטוב הזה. זה היה באמת רגע של אושר מבחינתי".
יוסף סיפרה על "הרגע העוצמתי הזה שבו כל ילד רוצה את החיבוק ואת היחס החם. בסופו של דבר - משמעותי ללבוש את החולצות של המשלחת, גם להראות את הדגל שלנו ולהתגאות בו וגם באמת להיות חלק מאוד-מאוד גדול מההסברה הישראלית".