שתף קטע נבחר
 

מחקר מצא: הגיל המקסימלי שבני אדם יוכלו להגיע אליו

אמנם תוחלת החיים בעולם כולו, וגם בישראל, עולה בשנים האחרונות בצורה משמעותית הודות לרפואה מתקדמת ומודעות לתזונה ואורח חיים בריא, אבל מחקר חדש מצביע על כך שלגיל האדם יש גבול עליון וככל הנראה לא נצליח לעבור אותו בעתיד הנראה לעין. עד 120? טיפה יותר

אלפי בני אדם ברחבי העולם כבר עברו את גיל 100. בזכות התפתחות מדע הרפואה, התזונה ואיכות החיים, תוחלת החיים נמצאת בעלייה מתמדת, אבל עד איזה גיל נצליח להגיע בעתיד? מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature ניסה להשיב על השאלה.

 

החוקרים מהקולג' לרפואה "אלברט אינשטיין" בברונקס שבניו יורק עקבו אחר הגילאים המקסימליים של אוכלוסיית האדם לאורך השנים. האישה הקשישה ביותר בעולם שתועדה הייתה הצרפתייה ז'אן קלמנט, שמתה בשנת 1997 כשהיא בת 122.

 

קראו עוד בנושא:

מחקר ישראלי-אמריקני ענק: קשישים אוהבים סקס – ואפילו פרוע

מבוגרים בישראל: ממה הם הכי מוטרדים?

ישראל לעומת העולם: חיים יותר, יולדים יותר ומוציאים יותר על בריאות

 

מאז, אף אדם לא הצליח לעבור את שיאה של קלמנט. עם זאת, כמות האנשים שהגיעו לגיל 100 הגיעה לשיאים של כל הזמנים.

 

לדברי החוקרים, הסיכוי להגיע לגיל 125 עומד על 1 ל- 10 אלפים. החוקרים אמרו כי מנגנוני הגוף שנועדו לתקן את נזקי הזקנה הם מורכבים ביותר ועדיין לא ברורים לחלוטין, כך שעולם הרפואה עדיין אינו יודע כיצד לעצור את מחוגי הזמן לחלוטין, ועל כן נראה כי הגיל המבוגר ביותר שנרשם לפני כעשרים שנה - 122, הוא נקודת שיא שמעבר לה לא נוכל להגיע בעתיד הנראה לעין.

 

במקום להאריך עד בלי סוף את תוחלת החיים, שכפי הנראה לא תגיע בעתיד הנראה לעין מעבר ל-125 שנים, ממליצים החוקרים לשפר את איכות החיים. "איכות חייהם של אנשים בגיל מופלג היא ירודה", אמרו החוקרים, "הם בכיסאות גלגלים, סובלים מנכויות, ולפעמים אפילו לא מסוגלים להתרחץ בעצמם. אלה הבעיות האמיתיות שיש להתמודד עמן".

 

תוחלת החיים בישראל: מהגבוהות בעולם

על פי דו"ח של ארגון הבריאות העולמי שפורסם ביוני האחרון, תוחלת החיים הממוצעת בעולם עלתה מאז שנת 2000 בחמש שנים. הארגון הגדיר את העלייה הזו כמהירה ביותר מאז שנות ה-60.

 

 ( ) ( )
 

 

המצב בישראל מעורר התפעלות: על פי נתוני הדו"ח, ישראל נמצאת במקום ה-6 בעולם. תוחלת החיים של הישראלים נמצאת גם היא במגמת עלייה קלה, כאשר תוחלת החיים של הגברים מגיעה ל-80.6 שנים, ותוחלת החיים הממוצעת של הנשים היא 84.3 שנים.

 

השיפור הגדול ביותר: באפריקה

בארגון מציינים כי השיפור הגדול ביותר בתוחלת החיים נמצא באיזור אפריקה, שם חלה מאז שנת 2000 עלייה בתוחלת החיים של 9.4 שנים בממוצע, כשגיל התמותה הממוצע הוא 60.

 

העלייה מיוחסת לשיפור בהישרדות התינוקות, התקדמות בשליטה במלריה שנחשבת למחלה הזיהומית הקטלנית בעולם, והגישה לקוקטייל התרופות ל-HIV המונע תמותה בקרב הנשאים.

 

המדינות העניות הרחק מאחור

תוחלת החיים הממוצעת בעולם עומדת על 71.4 שנים. עם זאת, אי השוויון בולט מאוד בין מדינות בעלות הכנסה גבוה לאלה בתחתית.

 

ב-29 מדינות בעלות הכנסה גבוהה, עומדת תוחלת החיים על 80 שנים ויותר, בעוד שב-22 מדינות שמדרום לסהרה באפריקה, תוחלת החיים הממוצעת היא 60 שנים ומטה.

 

תוחלת החיים הגלובלית המשוערת של ילדים שנולדו בשנת 2015 הייתה 71.4 שנים. ילודים ב-29 מדינות, כולן מדינות בעלות הכנסה גבוהה, הם בעלי תוחלת חיים של 80 שנים ויותר, בעוד שילודים ב-22 מדינות, כולן מדינות מדרום לסהרה, הם בעלי תוחלת חיים של פחות מ-60 שנים.

 

המדינה בה תוחלת החיים היא הגבוהה בעולם היא יפן, שם מגיעות הנשים לגיל 86.8 שנים בממוצע.

 

שוויץ נהנית מההישרדות הגבוהה ביותר אצל גברים – 81.3 שנים. בסיירה לאון, תוחלת החיים הנמוכה בעולם – 50.8 שנים לנשים ו-59.3 שנים בממוצע לגברים.

 

בנוסף, עולה כי 303 אלף נשים מתות מדי שנה בעולם בגלל סיבוכים בהריון ולידה, וכ-7 מיליון ילדים מתים לפני הגיעם ליום ההולדת החמישי. אחד הנתונים המרכזיים הוא כי מעל 10 מיליון איש מתים לפני גיל 70 בשל מחלות לב וסרטן.

 

לפעמים הגיל הוא רק מספר: צפו בתחרות אתלטיקה לקשישים

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בינתיים השיא הוא 122
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים