ליהנות מכל העולמות: להיות שכירה - ולנהל עסק
שרון עבדה במשך 22 שנה כמנהלת חשבונות, אבל הרגישה שהיא רוצה משהו אחר, אורנית חשבה להתפתח בעיצוב פנים - אבל בסוף התחילה לצייר. עם עזרה שקיבלו, הן הפכו את תחומי העיסוק שלהן לכסף
רוקדות על שתי החתונות: עבודה כשכירה עם עסק עצמאי נשמעת כמו מטלה כפולה, אבל נשים שעוסקות בכך מספרות כי המודל מאפשר להן ליהנות מכל העולמות.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
הסיכוי של אישה בדואית למצוא עבודה - קלוש
מועמדים לעבודה רוצים תשובה, אפילו שלילית
האוצר: שוויון שכר מגדרי יזניק את הצמיחה
שרון אורנבך (52) משלבת בין מקצועות שבדרך כלל לא הולכים יחד: בבוקר היא עובדת כמנהלת חשבונות ואחר הצהריים - כרפלקסולוגית ומטפלת בתזונה. "אני 'ד"ר ג'קיל ומיסטר הייד'" היא אומרת, "בבוקר זה רציונלי ומספרים, ואחרי הצהריים זה עולם אחר, מגיעה לבן אדם ולנפש שלו, זה מאזן אחד את השני וביחד זה נותן את השלם".
אורנבך מספרת כי עבדה כמנהלת חשבונות שכירה במשרד נסיעות במשך 22 שנה, "באיזשהו שלב החלטתי שזה לא מספיק, אמנם עוד לא הגעתי לפנסיה אבל כבר שבעתי מהמקום". בעקבות ביקור אצל דיאטנית, היא התמחתה שש שנים בקורסים שונים של תזונה ורפואה משלימה, אך לא הצליחה להביא עצמה לפתוח עסק עצמאי. "רציתי להוציא את זה לפועל, אבל לא ידעתי איך לתמחר, איך הופכים את זה לכסף".
"העבודה כשכירה נותנת לי את השקט"
אורנבך מוסיפה כי הקורס של עמותת נטע - המרכז לפיתוח קריירה, בשיתוף המכללה העירונית רעננה עזר לה להתקדם: "הם נתנו לי את 'הבעיטה' לצאת ולעשות - כי מה יקרה במצב הכי גרוע? אם לא יסתדר - יש לי את המשרה השכירה. באיזשהו שלב הרגשתי שזו התפיסה שהייתי צריכה ומכאן ממשיכים הלאה".
לאחר הקורס, היא החלה לעבוד מהבית כעצמאית ובמקביל התפטרה מעבודתה ועברה למשרה שכירה עם היקף שעות קטן יותר. "אמנם זה פחות כסף, אבל אני עושה את ההשלמה אחרי הצהריים. העבודה כשכירה כל בוקר זה מה שנותן לי את השקט, כי המשכורת נכנסת".
לא קשה לשלב בין העבודה כשכירה לעסק?
"זה אמנם לעבוד סביב השעון, אבל זה משהו אחר, אני באמת במקום שטוב לי לתת לאנשים".
בעיני אורנבך, פתיחת העסק הביאה למהפך כיון שכעת היא מעוניינת להמשיך ולפתח אותו על חשבון המשרה השכירה: "אני רוצה להמשיך להתחיל לעבוד בקופת חולים כי זה עוד לימוד ועוד התנסות", היא מוסיפה ומזכירה שהצעד הראשון לא היה קל: "פחדתי לעשות עם עצמי משהו והיה לי קשה לעזוב את מקום העבודה ולרדת במשכורת, אבל אני ממש מרגישה טוב עם עצמי שהעזתי".
שלב מאתגר אבל נכון
אורנית בן עמי (32) עבדה 12 שנה כמעצבת פנים ומתכננת אדריכלות שכירה. היא מספרת שרצתה לצאת להפוך לעצמאית בעיצוב פנים: "הבנתי שאני רוצה להתחיל להרוויח מהעסק, אבל ידעתי שאני חייבת להיות קשובה לעצמי ולקצב ההתפתחות שלי.
"לקורס הגיעו הרבה נשים במצבי, אפילו כאלו שלא ידעו מה העסק שהן רוצות להקים, וזה היה טוב לשתף את המצב שלי עם עוד נשים". לאחר הקורס, בן עמי פתחה עסק עצמאי שבו היא עובדת כציירת ומנחה סדנאות ציור. "הקורס קרב אותי לקחת פרוייקטים אמיתיים בעיצוב פנים ואז להבין שזה לא הדבר".
על השילוב בין העבודות היא אומרת "כרגע המצב מאתגר, וברור לי שזה נכון להתחלה, לשלב מאוד מסויים, אבל אפשר לעשות את זה". בסדנאות אותן היא מעבירה, בן עמי מתנסה בציור אינטואיטיבי, ציור משוחרר ולא מדוייק, השונה מהשרטוט המסודר באדריכלות. "אחרי שנים במשרד הבנתי שהשרטוט המדוייק מקשה עלי וממש השתחררתי, בציור פתאום הבנתי כמה קל יצירה יכולה להיות".
מה אעשה כשאצא לפנסיה?
המנחה של הקורס ומנהלת הפיתוח העסקי בעמותה, מירי אשוח, מספרת כי הרעיון הגיע מנשים שרצו לפתוח עסק, אבל חששו שאי אפשר לעשות זאת במקביל לעבודה השכירה. "בחיים אנחנו בכל כך הרבה דברים גם וגם וכשזה קשור לקריירה תמיד יש איזשהי תפיסה שזה או זה או זה, אני מתמקדת במשהו מסויים וכל החלומות עכשיו ב'פאוז'".
הקורס "גם שכירה גם עצמאית", שיפתח ב-6 בנובמבר, עוזר לנשים שעובדות כשכירות ומעוניינות להפוך תחביב או כישרון לעסק עצמאי והוא מעניק כלים המאפשרים לשלב בין העצמאות לעבודה הקבועה.
אשוח מוסיפה כי המודל המשולב מתאים לנשים בשלבים שונים של החיים: "הייתה מישהי בשנות ה-60 לחייה שעבדה במשרה בכירה באחת הבנקים, ואמרה שאין לה כוונה לעזוב את העבודה, כי היא עוד מעט יוצאת לפנסיה, אבל הסבירה שהיא רוצה להתחיל לפתח עסק כדי שיהיה לה המשך הכנסה ותעסוקה, והייתה בחורה צעירה שאמרה שהיא רוצה עוד עסק במקביל לעבודה שלה כשכירה כי היא רוצה להתחתן ולהביא ילדים ולא להיות תלויה במישהו.
"אנחנו באים ואומרים שאת לא חייבת לוותר על החיים שלך ולהשקיע את הכול בעסק, והקורס עובד גם ברובד הרגשי: מה החלום שלי, מה החסמים וגם ברובד הפרקטי - מפגש עם רואה חשבון שמסביר על מיסוי, הסבר על תמחור ועוד".
אשוח מסבירה כי לא כל מי שמסיימת את הקורס הופכת לעצמאית: "יש נשים שאומרות 'זה לא מתאים לי עכשיו, אני רוצה לשים את זה במגירה', גם אם החלטת לא לפתוח עסק, את מחליטה את זה מתוך ידע".
לא עדיף לעזור לנשים חלשות יותר, שאין להן מקצוע ביד?
"יש תפיסה שלנשים חזקות ומנהלות אין בעיות שיחודיות למגדר, כי 'הן כבר הצליחו', וזה לא נכון. המטרה שלנו היא לתת לנשים כלים בכל הקשור לקידום בקריירה, למי שרואה בזה משהו שהוא מעבר ל'להביא את המשכורת הביתה'".