בחופשה בחו"ל? כך תגנו על הבית שלכם
מאות אלפי ישראלים יוצאים לנופש במהלך חגי תשרי, ובמקביל, מספר מקרי הפריצות לבתים עולה באופן משמעותי. מה ביכולתכם לעשות כדי למזער נזקים?
תקופת חגי תשרי בעיצומה וישראלים רבים מנצלים את תקופת החגים לטיולים בארץ ובחו"ל ונעדרים למשך זמן ממושך מהבית. מידע לא רשמי של משטרת ישראל מלמד כי בתקופה זו כמות הפריצות לבתים גדלה. שיא הפריצות לבתים נרשם בערבי החג, כאשר לא מעט משפחות מרוכזות בבית אחד וחוגגות את החג, או לחילופין משפחות שלמות מחליטות לבלות את החג במלון או צימר, או לצאת לטיול משפחתי בחו"ל.
מי שחווה פריצה לביתו יודע עד כמה מדובר בסיוט נוראי, ואפילו אם בסופו של דבר התברר שלא נגנבו חפצים יקרי ערך. הבלאגן הרב, הנזקים והחשש העתידי מהישנות המקרה – לא מוסיפים שמחה לחג.
מסתבר שלעתים עקב חוסר מודעות וחוסר תשומת לב, בעל הנכס מסייע בעצמו, בלי לשים לב, לפורץ. הגברת המודעות תוך נקיטת מספר פעולות די פשוטות, יצמצמו דרמטית את הסיכוי שבכלל ינסו לפרוץ לביתנו.
בעזרת דותן ויגודסקי - סוכן ביטוח וחבר הוועדה לביטוח כללי בלשכת סוכני הביטוח ליקטנו מספר עצות שיקשו על הפורצים את מלאכתם וגם ינחו אתכם – מה לעשות ומה לא לעשות במקרה שארעה פריצה.
אל תשתפו את הפורצים בתוכניות שלכם
כשאתם נוסעים לחו"ל אל תמהרו לשתף את כל העולם במועד היציאה ומועד החזרה, בטח לא ברשתות החברתיות. אם כבר יצאתם לחו"ל, או לנופש של כמה ימים בארץ הימנעו מהעלאת תמונות לפייסבוק או לאינסטגרם כי הגנבים כבר מתייגים את היעדים ועוקבים, מחשבים את זמן שובכם, מגיעים לביתכם ובשקט מופתי מרוקנים אותו מכל תכולתו.
פרסום תמונות מהחוויות בחו"ל הפכו לטעות נפוצה. עשו זאת רק אם בן משפחה אחד לפחות נשאר מאחור ויש מישהו בדירה. בכל מקרה אחר פשוט להתאפק עד לאחר חזרתכם.
"סיפור השוד של קים קרדשיאן למשל הוא בדיוק הסיפור של האינסטגרם והרשתות החברתיות", אומר ויגודסקי. "הפורצים והגנבים ידעו לעקוב אחרי כוכבת הריאליטי, כי על גופה היו התכשיטים היקרים ביותר שרגע לפני השוד היא דאגה להצטלם איתם והעלתה את התמונות לרשתות החברתיות".
לא מומלץ לתושב הצפון לכתוב למשל: "בערב החג הזה אנחנו אצל הדודה רחלה מדימונה". הגנב יודע להעריך זמנים, הוא יודע כמה זמן הבית ריק וכמה זמן יש לו כדי לרוקן אותו, במיוחד אם היעד הוא "יעד מבוקש".
כיצד אפשר למנוע פריצה?
הפורצים והגנבים המתוחכמים נוהגים לעקוב אחרי בעלי הבית וללמוד את אורח חייהם, כל זאת לפני שהם מסמנים את ביתו כיעד. אם יצאת מהבית, הקפד להתנהג כאילו אתה ישנו. השאר אורות דולקים במקומות בולטים ובנוסף השאר לפחות מכשיר טלוויזיה אחד דולק וודא כי כל החלונות סגורים ונעולים.
חזרנו הביתה וגילינו שהבית נפרץ, מה עלינו לעשות עכשיו?
דבר ראשון יש להתקשר ולהודיע למשטרה, מומלץ לא להתחיל לסדר את הבית עד להגעת המשטרה והזיהוי הפלילי. לאחר הקריאה למשטרה יש לעדכן את סוכן הביטוח אשר ידווח לחברת הביטוח וידאג שיוזמן שמאי רכוש לביתכם.
השמאי יגיע לביתכם ויצלם את הנזקים וכן ינחה אתכם להכין רשימה של הפריטים שנגנבו וערכם. אם נגרם נזק פיזי לרכוש, גם אותו יש להציג לשמאי לצורך קבלת פיצוי מחברת הביטוח.
מסתבר שפריצות הן לא הסכנה היחידה האורבת לרכוש בתקופה של היעדרות ממושכת. "המלצתי היא לסגור את הברז הראשי של המים לדירה. הדבר ימנע נזק במקרה של תרחיש שבשיאו פיצוץ בצנרת המים מציף את כל הבית. בתים ישנים עם צנרת ותיקה חשופים יותר לתקלות של פיצוצי צנרת הגורמים להצפות", אומר ויגודסקי.
מהן התקלות הנפוצות?
"למשל פיצוץ צינורית המים של מתקן השתייה שיש היום בכל בית. מדובר בצנרת פלסטית שאם הלחץ עליה לא משוחרר אחת לזמן מסוים קיים חשש שהיא תתפוצץ ואז המים יזרמו במשך ימים, יחלחלו לדירת השכן ורק אחרי שגרמו נזק אדיר לדירתך ובמקביל גם לדירת השכן - הדבר יתגלה. מדובר באירוע ונזק שלצערנו שכיח ואנו נתקלים בו רבות".
איך מונעים הצפה במקרה כזה?
"ראשית מומלץ להשאיר מפתח של הדירה לשכן או לקרוב משפחה שמתגורר בקרבה אליך. זה חייב להיות אדם שאתה סומך עליו כדי שיהיה זמין לשעת חירום והוא יוכל במקרה הצורך לסגור את הברז הראשי".
הנחיה נוספת נוגעת להיעדרות ממושכת מהבית. "בנסיעות ארוכות, כלומר היעדרות שהיא מעל 60 ימים מהבית, יש לשים לב כי בפוליסת הדירה קיים חריג 'נזקי מים ונוזלים בדירה שאינה תפוסה'. כלומר, אם נעדרתם מעל חודשיים מהבית, חברת הביטוח לא תפצה אתכם על הנזקים מפגעי מים ונוזלים שעלולים להיגרם במהלך היעדרותכם. בחלק מחברות הביטוח ניתן להרחיב בתוספת תשלום את הביטוח לדירה בלתי תפוסה".
עוד על ביטוח: