שתף קטע נבחר

 
צילום: גטי אימג'ס

חיבוק דוב: מלחמת הסייבר של הספורט

מחוץ לרדאר: קבוצת האקרים שמכנה את עצמה "הדובים המהודרים" חשפה בחודש האחרון רשימה ארוכה של כוכבים ספורטיביים שהשתמשו בחומרים אסורים ברשות. האצבע המאשימה על הפריצות מופנית כלפי רוסיה

המשחקים האולימפיים האחרונים היוו קו פרשת מים בכל הקשור למלחמה של רשויות הספורט בתופעת השימוש בחומרים אסורים. הרשויות לא חששו ללכת ראש בראש מול רוסיה, אחת ממעצמות הספורט החזקות בעולם, ולנקוט נגדה בסנקציות מרחיקות לכת: הרחקה קולקטיבית של נבחרת האתלטיקה הרוסית מהאולימפיאדה והרחקה של כל המשלחת הרוסית מהמשחקים הפראלימפיים.

 

 

חרף חומרת העונשים, קשה לומר שמחוץ לרוסיה נשמעו ביקורות נגדם. הממצאים החמורים שנחשפו בתחקירים עיתונאיים ובדו"חות עבי כרס של הסוכנות הבינלאומית למניעת סימום בספורט (WADA) העידו על טיוח בדיקות סמים חיוביות בחסות ובדחיפת המדינה, ולא הותירו צל של ספק על כך שאת קן הצרעות הזה צריך לייבש.

 

צפו בסרטון האזהרה של ההאקרים

צפו בסרטון האזהרה של ההאקרים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

האתר של ההאקרים ()
האתר של ההאקרים

 

הרוסים התקשו לקבל את רוע הגזירה. בקרמלין דחו בתוקף כל טענה על כך שהממסד פעל לסימום ספורטאים ו/או לטיוח בדיקות פסולות והאשימו את העולם ברדיפה. ההרחקה האולימפית תרמה לא מעט לאווירה המתוחה השוררת בתקופה זו בין רוסיה והעולם המערבי המתבטאת בשלל זירות, בין השאר במלחמת האזרחים המתחוללת בסוריה.

 

מביילס ועד נדאל

זמן קצר לאחר שאש המשחקים האולימפיים כבתה, כותרות סנסציוניות הדהדו באמצעי התקשורת ברחבי העולם. על פי הכותרות, סימון ביילס שהפכה לאחת הכוכבות הגדלות ביותר של המשחקים האולימפיים אחרי שזכתה בארבע מדליות זהב, והאחיות וויליאמס השתמשו בחומרים אסורים.

 

קיבלה גיבוי. סימון ביילס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קיבלה גיבוי. סימון ביילס(צילום: AFP)

 

מי שקרא קצת מעבר לכותרות, הבין שמדובר במהומה על לא מאומה. ביילס והאחיות וויליאמס השתמשו אמנם בחומרים שנמצאים ברשימת החומרים האסורים, אך עשו זאת באישור רפואי מלא. ביילס מיהרה לפרסם הודעה בעמוד הפייסבוק שלה והבהירה שהיא משתמשת בריטלין בגלל הפרעת קשב וריכוז ממנה היא סובלת מילדות והכחישה בתוקף שרשמה את הישגיה המדהימים באופן לא הוגן. רשויות הספורט העניקו לה גיבוי מלא.

 

מה שבאמת היה מעניין בסיפור הוא האופן שבו המידע המדובר, שנמצא תחת חיסיון רפואי, הגיע לציבור - פריצת האקרים למחשבי הסוכנות הבינלאומית למניעת סימום בספורט.

 

מי שעמדה מאחורי אותה פריצה היא קבוצת האקרים המכנה את עצמה Fancy Bears (הדובים המהודרים בתרגום חופשי). "הדובים" מציגים את עצמם כקבוצת האקרים בינלאומית שמטרתה להילחם למען ספורט הוגן ונקי. הקבוצה הודיעה שהחשיפה המדוברת היא רק הראשונה ולאחר שתחשוף ספורטאים אמריקאים היא תחשוף גם ספורטאים ממדינות אחרות.

 

ונוס וסרינה וויליאמס בריו 2016 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ונוס וסרינה וויליאמס בריו 2016(צילום: רויטרס)

 

הדובים אמנם עמדו בהתחייבותם ופרסמו מאז בחמש פעימות נוספות מסמכים של ספורטאים רבים נוספים, אך כמו במקרים הקודמים - שוב מדובר היה בספורטאים המשתמשים בחומרים אסורים באישור ולא כאלו שביצעו עבירה כלשהי.

 

בין הספורטאים שהופיעו ברשימות הדובים נמצאים כוכבים גדולים כמו הכדורסלנית בריטני גרינר, אלוף הטור דה פראנס בעבר והאלוף האולימפי בראדלי וויגינס, אלוף הטור דה פראנס המכהן כריס פרום, רפאל נדאל, מו פראח, האלוף האולימפי בטריאתלון אליסטייר בראונלי ורבים וטובים אחרים.

 

"הדובים" טוענים שלמרות שמדובר בשימוש בחומרים אסורים תחת רשות, החשיפה של השמות היא חשובה ומוכיחה כי ספורטאים רבים מרמים באמצעות שימוש בסמים ופשוט מקבלים לכך רישיון ממערכת שלטענתם היא מושחתת.

 

רפאל נדאל (קרדיט : גטי אימג'ס ) (קרדיט : גטי אימג'ס )
רפאל נדאל(קרדיט : גטי אימג'ס )

 

"הדובים" אמנם מציגים את עצמם כקבוצה בינלאומית ואף רומזים כי הם קשורים בקהילה האנרכיסטית הגדולה, "אנונימוס", אך ההערכה הגורפת היא כי מדובר בניסיון נקמה רוסי. חברת אבטחת המחשבים "Crowdstrike" טוענת שמדובר בקבוצה רוסית הפועלת מאז 2008 שנהגה לפרוץ בעבר למערכות של משרדי ביטחון ושאר משרדים ממשלתיים במדינות שונות. בנוסף ייחסו לקבוצה פריצות בעבר למחשבי הפרלמנט הגרמני ותחנת הטלוויזיה הצרפתית TV5. ב"ניו יורק טיימס" העלו אפשרות שהדובים קשורים גם בפריצה לשרתים של המפלגה הדמוקרטית במהלך מערכת הבחירות הנוכחית לנשיאות.

 

רוסיה אמנם הכחישה בתוקף כל קשר לפריצה למחשבי הסוכנות למניעת סימום, אך קשה להתעלם מציוץ ביקורתי שפרסמה השגרירות הרוסית בבריטניה בעקבות אותה פריצה: "המידע שנחשף לא צריך להיות חסוי, אולימפיאדה היא לא עניין פרטי, האם יש ספורטאים ששווים יותר מאחרים?"

 

כריס פרום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כריס פרום(צילום: רויטרס)

 

החשיפה האחרונה של הדובים שהתפרסמה השבוע שוב עסקה בשימוש ברשות בחומרים אסורים, אך הפעם לקחה כיוון מעט שונה ובמקום לחשוף רשימת ספורטאים, הציגו הדובים התכתבויות מייל של בכירים בוועדה למניעת סימום בספורט האמריקאי. לטענת הדובים המיילים מלמדים על טיוח אמריקאי, אך גם הפעם לא הוצגה שום הוכחה המעידה על רמאות כלשהי.

 

"זה בסך הכל ניסיון נואש לסטות מהעניין האמיתי שהוא שימוש בסמים בחסות המדינה", התייחס לחשיפה האחרונה בביטול, טרוויס טיגארט, ראש הסוכנות האמריקאית למניעת סימום בספורט, "מדובר בנוכלים ואני בטוח שהציבור יראה את הדברים כפי שהם: פלישה לא חוקית לפרטיות של הספורטאים".

 

הסוכנות למניעת סימום הבינלאומית טוענת כי היא סתמה את הפרצה דרכה גנבו ההאקרים את המידע ונקטה במספר צעדי בטיחות נוספים כדי למנוע פריצות חוזרות. יותר מכך הסוכנות טוענת כי הפורצים שינו חלק מהנתונים הרפואיים המקוריים לפני שפרסמו אותם.

 

מו פראח (צילום: AP) (צילום: AP)
מו פראח(צילום: AP)

 

למרות הודעת ההרגעה הזו, קשה שלא לתהות על האופן והקלות שבו מידע רפואי סודי מגיע לידיים הלא נכונות. הספורט נכנס כעת למערכה חדשה שמערכות הביטחון בעולם כבר מכירות היטב

מזה שנים: מלחמת הסייבר.

 

עד עתה, הדובים נחלו הצלחה במלחמה רק בצד הטכני. הם הוכיחו את יכולתם לפרוץ למחשבים ולגנוב מידע סודי, אבל שום דבר ממה שחשפו עד כה לא מעיד על שחיתות. המידע ששחררו לציבור הוא בסך הכול אישורים רפואיים לגיטימיים – הטענה שלהם כי האישורים הללו ניתנו באופן מושחת ולא הגון היא ספקולטיבית לגמרי, לא מבוססת על דבר לעת עתה ולבטח לא ראויה כדי להסיט את הדיון מתוכנית הסימום הממלכתית שנחשפה ברוסיה.

 

רשויות הספורט יכולות לנשום נשימת רווחה קצרה על כך שהמידע שנגנב לא חשף שום דבר סנסציוני, אבל לבטח לא יכולות להרשות לעצמן להירגע לגמרי. לא מן הנמנע כי המלחמה הקרה הזו נמצאת רק בחיתוליה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים