זוכרים את הנופלים במסלולים ובאנדרטאות
אחיו של דב פיסל אנדרטה לזכרו | האנדרטה של אלון מסמלת את לבו החקלאי | בפינת ירמי קטע מזחל של טנק שנפגע | חלקים ממטוסו של איתן נמצאים באתר הזיכרון שלו | נבל העשור מציין את חייו של יוסף שנגדעו | פרויקט מיוחד
האנדרטה של דב
שמעון שדה, בן 70 מקיבוץ תל יוסף, אחיו של דב שדה ז"ל, פיסל לזכרו אנדרטה בתל יוסף, ביתם, בהשראת ציור שהביאה אווה, בתו הקטנה של שמעון, מבית הספר. הפסל מורכב משרשרת טנק המעוצבת כמסילת רכבת, אשר צדה השמאלי עולה השמיימה וסמל את הנשמה, וצדה הימני יורד ארצה, כסמל לאובדן. הפסל גדול ומרהיב ומתנוסס כבר 17 שנים במצפה המשקיף לנוף העמק היפהפה.
על דב
דב (דובי) שדה, נולד בתל יוסף, גויס לצה"ל ב-1971 והוצב בחיל השריון. בן לניצולי שואה. עקב ירידה בפרופיל, עבר דובי לשרת ביחידה עורפית ונלחם לחזור לשריון. לאחר מאבק שניהל סיים בהצטיינות את קורס מקצועות הטנק. אחיו שמעון מספר כי לעולם לא ישכח את דובי אומר "אני יודע מה עשו לאבא ולאמא, אני הולך לשריון כדי שלא ידליקו יותר תנורים". דובי היה תותחן מח"ט בחטיבה 401 והוערך מאוד ביחידתו. כשפרצה מלחמת יום הכיפורים שירת דובי בגזרת רפידים, והיה בין הראשונים שהוזעקו לצאת לקדם את התקפת המצרים. הפלוגה של דובי פעלה בגזרת גשר הפירדן, והשמידה מספר רב של טנקים מצריים. ב-6 באוקטובר, כשהיו דובי וחבריו בדרכם לחלץ נפגעים, נפגע הטנק שלו משלושה טילים שירו המצרים. הוא הובא למנוחת עולמים בבית העלמין בתל יוסף. השאיר אחריו את הוריו ניצולי השואה, רחל ופרץ, אח - שמעון, ושתי אחיות - אסתר תאומתו, ועידית. לאחר נופלו הועלה לדרגת סמל.
דרכי הגעה
המקום נגיש לכל. קיבוץ תל יוסף מצפון לכביש 71, ממערב לצומת השיטה. אתר ההנצחה ממוקם מזרחית לבריכת השחייה בקיבוץ.
מסלול מומלץ
שמעון, אחיו של דובי, ממליץ להתחיל בארוחת בוקר במעיין חרוד ולהמשיך לאורך הגלבוע לתצפית משגעת על עמק התנ"ך, לאחר מכן להמשיך לקיבוץ בית אלפא ולהתחיל מסלול רגלי, המתאים גם לנסיעה רכובה, שנגמר בשדה נחום.
סערות הלב – שיר שכתב שמעון לזכר אחיו דב
יצאתם, אחים שלי , לקרב.
יצאתם, אחים שלי, בלי לשאול.
יצאתם להיות מגן אחרון לפני חורבן,
נתתם את גופכם התם,
נעמדתם כמו עמוד אש ביום דין
מול עמלק הקם עלינו.
נלחמתם כמו אריות אל מול התופת, אל מול האש.
צר לי, אחיי היקרים, כי נותרתם לבדכם,
נעזבתם, אהוביי, עצרתם את החורבן על סף הבית.
אתם, האחים שלי, אתם גיבורים שלי.
נתתם את גופכם התם,
כמו שאמר אח שלי היקר: "אתה יודע מה עשו לאבא ואמא, אני הולך לשריון, שלא ידליקו יותר תנורים".
אתם האחים שלי.
אתם גיבורי התהילה, אני מצדיע לכם.
יצאתם למערכה הכבדה ולא שבתם.
אתם גיבורי התהילה, אתם גיבורי העם הזה.
לא נתתם לרודן זה או אחר לומר לנו מתי לחיות, איך לחיות ומתי למות, כדברי המשורר.
זה היה יום של אז, יום של קרב, שלעולם לא נשכח. אחים, השם מבקש ודורש אהבה. השם משחרר את האדם מעבדותו, השם נותן לו את חירותו, קל להגיע לחירות, קשה לשמור עליה.
אחיי, אתם הדם של המדינה, כי מדינה קונים בדם, כי רק בדמכם עלה אותו אור בוקר, בוקר של כיפורים.
מחר תזרח השמש במזרח ותשקעה לה במערב, אנחנו נחכה לימים של שלום ואהבה.
שלום אחים, שיעלה ויבוא, כי הגיע כבר זמנו.
צר לי, אחים שלי, כי נותרתם לבדכם במערכה הכבדה.
בכל היקר,
שמעון שדה
גן אלון אילת
אנדרטה לזכרו של אלון אילת ז"ל, אשר נפל ביום הראשון למלחמת יום הכיפורים. זכרו מונצח בגן שהוקם לפני 40 שנים בקיבוץ בו גדל. כל העצים בגן ניטעו במיוחד לזכר אלון ובמקום מתקני משחק לילדים, ספסלי ישיבה ופינות פיקניק. בחזית הגן שלט מתכת הנושא את שמו של אלון. בלב הגן, לצד עץ אלון, מוצבת האנדרטה המתנוססת לגובה של 4 מטרים, הבנויה מגלעד סלעי בזלת אשר בראשו ניצב סלע גבוה ועליו באותיות מתכת שם המקום - גן אלון אילת. המשפחה מספרת כי האנדרטה מסמלת את נשמתו של אלון שהייתה בחקלאות. ההנצחה ביוזמת משפחת הנופל, חבריו ואנשי הקיבוץ.
על אלון
אלון אילת נולד בבית-השיטה והתגייס בשנת 1971 לחיל-האוויר לקורס טיס, נפל מהקורס וביקש להצטרף לחיל-השריון. אלון סיים בהצטיינות קורס תותחנות וקורס מפקדי טנקים ולאחר מכן נשלח לקורס קצינים. בבית הספר לקצינים שבר את רגלו, למרות שהרופאים הורו לו לעזוב את הקורס, התעקש להמשיך בו וסיים את קורס קציני-השריון בהצטיינות. עוזי, אחיו של אלון, מספר :"כשאלון שבר רגל בקורס קצינים הייתי בארה"ב, אלון צלצל אליי לספר שהוא רוצה לסיים את הקורס חי או מת". הוא ביקש לשרת בגדוד הטנקים בסיני, שבו החל את דרכו בשריון, הוא שב לגדוד כמפקד מחלקת טנקים בגזרה המרכזית של תעלת סואץ. ביום הכיפורים בפרוץ הקרבות, יצא אלון עם מחלקתו לעבר מעוז "פורקן" בגזרת איסמעיליה. טנק ממחלקתו של אלון נע קדימה לעבר התעלה ונפגע מטיל שנורה לעברו. אלון, שראה את הטנק עולה באש, יצא לחלצו. הטנק של אלון עלה על מארב חיילים מצרים ואלון נהרג מאש כוחותיהם. הוא הובא למנוחת-עולמים בבית-העלמין בקיבוץ בית-השיטה. אלון הותיר אחריו הורים, אברהם ושושנה, שלושה אחים ואחות, ראובן ז"ל, עוזי רמי ומיכל. לאחר נופלו הועלה לדרגת סגן.
דרכי הגעה
המקום נגיש לכל. קיבוץ בית השיטה מצפון לכביש 71. אתר ההנצחה ממקום בגן מצפון לבריכה.
מסלול מומלץ
עוזי, אחיו של אלון, ממליץ למטיבי לכת לא לפספס את המסלול מקיבוץ יזרעאל להר הגלבוע. יורדים בכביש הצמוד לקיבוץ, ממשיכים רגלית עד למרגלות ההר ומתחילים לטפס מעלה עד לפסגה המשקיפה לנוף עוצר הנשימה של העמק. בנוסף, לחובבי המים מביניכם ממליץ עוז לעצור במסלול המעיינות המתחיל בסחנה ונגמר בעמק המעיינות.
גן אברהם
גן ילדים שהוקם לזכרו של אברהם שניר ז"ל ביוזמת משפחתו. "רצינו באתר הנצחה מיוחד, מקום שבו ילדים תמיד ישמחו ויצחקו". בגן תמצאו מדשאות גדולות לרוץ ולשחק בהן, פינות ישיבה להורים ומתקני משחק רבים לילדים. במרכז הגן רחבת אבן ששתיים מצלעותיה תחומות בשורות אבני בזלת. לאורך הצלע השלישית הוקמה חומה נמוכה מאבני בזלת, בצדדיה צמחייה ובמרכזה מוצב לוח סלע עגלגל. על הלוח חקוק שמו של אברהם, נסיבות נפילתו והמשפט: "במותם ציוו לנו את החיים". מאחורי הלוח ניצבת אבן בזלת שסותתה בצורת סמל היחידה בה שירת, חטיבה 7. בשנת 1973 לאחר סיום המלחמה, חייליו של אברהם ז"ל הביאו את כל אבני הבזלת במיוחד מזירת הקרב בה נפל מפקדם, מזרעת בית ג'אן ברמת הגולן. מאבנים אלו נבנתה האנדרטה.
על אברהם
אברהם שניר (שינדלר) נולד ברחובות וגדל בניר גלים. אברהם גויס לצה"ל ב-1969 והתגייס ליחידה קרבית בנח"ל, אולם תמיד חלם לשרת בחיל השריון, ביקש העברה והועבר לחיל התותחנים, שם שירת ביחידת תותחים מתנייעים. הוא סיים קורס מ"כים והתחיל קורס צניחה במסגרת בני-משקים בנח"ל, לאחר מכן יצא לקורס קצינים וסיים בהצטיינות. לאחר שהשלים קורס קציני תותחנים מונה למפקד סוללת שדה בגדוד תותחים מתנייעים. בתום שירותו הסדיר המשיך בשירות הקבע. במלחמת יום הכיפורים פיקד על סוללת תותחים מתנייעים, שלחמה בצפון רמת הגולן ושירת כקצין קישור ארטילרי לסוללתו. ב-12 באוקטובר, במהלך ההסתערות על מזרעת בית ג'אן, נפגע אברהם ונהרג בהפצצת מטוסים של הסורים על הגדוד שלו, גדוד 77. אברהם הובא למנוחת עולמים בבית-העלמין במשק ניר גלים. הותיר אחריו הורים, שבח ורחל ז"ל, אח ואחות, יוסי ודינה. אברהם הועלה לדרגת סרן לאחר מותו והוענק לו ציון לשבח מטעם הרמטכ"ל בשל תפקודו קר הרוח בקרב וסיכון חייו בקרב עמק הבכא.
דרכי הגעה
המקום נגיש לכל. מושב ניר גלים לצד כביש 41, ממזרח לנמל אשדוד. ההנצחה בגן מול בית עדוּת.
מסלול מומלץ
יוסי, אחיו של אברהם, ממליץ לבקר בחוף ניצנים, הממוקם מערבית ליישוב ניצן ואליו מגיעים דרך כביש אשקלון-אשדוד. החוף נקי ופורש חולות זהובים ובעונה זו בשנה תמצאו בעורף החוף חבצלות פורחות בחולות. מומלץ מאוד לא לפספס גם את בריכות ניצנים הסמוכות לחוף, בריכות מרהיבות אשר ציפורים רבות מגיעות לפקוד אותן כל השנה.
פינת ירמי
פינת ירמי הוקמה ביוזמת משפחתו וחבריו של ירמיהו טנא ז"ל שנפל ביום הכיפורים. הפינה הוקמה ביער מענית ובה תמצאו גן ורדים מטופח עם עצים שניטעו לזכרו המוקף בחומת אבן ולו שער ברזל, שלט על השער נושא את שם המקום. בגן מדשאה מוריקה וחורש עב, פינות ישיבה ושבילי חצץ המובילים אל שתי פינות זיכרון. בפינה האחת ניצב בין פרחים וצמחייה סלע בזלת בגובה כמטר וחצי שהובא ממקום נפילתו בגולן ובחזיתו, לצד תמונת הנופל, לוח שיש שבו נחקקו קורות חייו ונסיבות נפילתו. למרגלות הסלע מונח קטע זחל של טנק שנפגע, שקיבלה המשפחה מיחידתו של ירמי. אנדרטה זו נחנכה ביום השנה הראשון לנפילה, ולימים הוקם סביבה הגן.
על ירמי
ירמיהו (ירמי) טנא, נולד ב- 11.9.1952 בקיבוץ שמיר. גויס לצה"ל בשנת 1971. תחילה רצו להציבו לחיל המודיעין, כיוון ששלט בלשון הערבית, אולם לאחר שנאבק להתגייס לקרבי גויס לחיל התותחנים. בכל מהלך שירותו הצבאי הצטיין ירמי בכל, החל מהטירונות, עד לקורס לתותחנים, בקורס למש"קי תותחנים, בקורס לקצינים ובקורס לקציני חיל תותחנים. כשפרצה מלחמת יום-הכיפורים נשלחה יחידתו לחזית ברמת הגולן והוא השתתף בקרבות הבלימה נגד הסורים כקצין תצפית קדמי בגדוד 82. בקרב שהתחולל ב-7 באוקטובר 1973, ליד הר יוסיפון, פרץ ירמי עם כוח טנקים למוצב, והצליח להציל כעשרים חיילים מאנשי המוצב. הטנק שלו נפגע והוא הצטרף לטנק אחר. לאחר שעות לחימה אחדות נפגע גם טנק הזה בפגיעה ישירה מטיל נ"ט וירמי נהרג במקום. הוא הובא למנוחת עולמים בבית העלמין במענית. השאיר אחריו הורים, משה וחיה ז"ל, ואת אחיו עמיקם.
דרכי הגעה
המקום נגיש לכל. ביער מענית ליד קיבוץ מענית מדרום לכביש 65, ממזרח לפרדס חנה. ההנצחה נמצאת דרומית לקיבוץ.
מסלול מומלץ
עמיקם, אחיו של ירמי, ממליץ מאוד לבקר ביישוב העתיק "נרבתא" אשר ממוקם דרומית-מזרחית לקיבוץ מענית. "נרבתא" הוקם על ידי יהודים שברחו מקיסריה בזמן פלישת הרומאים לפני כאלפיים שנים. בנוסף שביל ישראל לאופניים עובר ביער מענית.
אנדרטה לזכר איתן להב
אנדרטה לזכרו של איתן להב ז"ל אשר נפל ביום הכיפורים הוקמה ביוזמת משפחתו וחבריו. האנדרטה ממוקמת בין נווה עתיד לניצב החרמון, במקום בו מטוסו של איתן התרסק. האנדרטה בנויה מסלע בזלת וכוללת חלקים ממטוסו של איתן שנמצאו באותה הנקודה. אל חזית הסלע מוצמד לוח ברזל אדמדם עליו מצוינים פרטי הנופל ומגן דוד, אשר אחת מצלעותיו בנויה בצורה של כנף ומסמלת את חיל האוויר. האנדרטה כולה נבנתה מכוונת לאזור הנפילה ונחנכה בשנת 1974, שנה לאחר נפילתו של איתן להב ז"ל.
על איתן
איתן להב נולד בקיבוץ בית העמק. בהיותו נער החל להתעניין בבניית טיסנים ודאונים. איתן גויס לצה"ל בשנת 1969 והוצב בחיל האוויר, שם הגשים את שאיפתו מימי ילדותו - להיות טייס. במסגרת שירותו עבר קורס צניחה, קורס טיס מכין, קורס טיס ראשוני, קורס טיס בסיסי וקורס טיס מתקדם. משהגיעה עת שחרורו באוקטובר 1972 התנדב לשירות קבע, אותו מילא במשך חצי שנה בלבד. בבוקרו של יום הכיפורים היה ברור בטייסת שעתידה לפרוץ מלחמה, "המלחמה עומדת להתחיל בכל רגע", נאמר לטייסים. כאשר הוזנקו המטוסים ב-21 באוקטובר 1973, בגיחה שערך איתן באזור הצפון נכנס מטוסו לפתע לצלילה, נפל על צלע החרמון ואיתן נפל עמו. הוא הובא למנוחת עולמים בבית העלמין של קיבוץ בית העמק. השאיר אחריו הורים, מרדכי והדסה, ואח ירון.
דרכי הגעה
המקום נגיש לכל, ההנצחה בהר כחל, דרום החרמון: מכביש 98 פונים מערבה כ-800 מ' דרומית-מערבית לקופות של אתר החרמון ולאחר כשני קילומטרים נמצאת האנדרטה (כשני קילומטרים מצפון לנווה אטי"ב).
מסלול מומלץ
ירון, אחיו של איתן, ממליץ לא לפספס שייט קייקים בקיבוץ מעיין ברוך אשר ממוקם כחמישה קילומטרים צפונית מזרחית לקריית שמונה. המסלול האתגרי, אשר מתחיל בקיבוץ מעיין ברוך, מורכב משרשרת מפלים עוצרי נשימה ולאורך כל המסלול עצי אקליפטוס וצפצפה מלטפים את המים, חוויה מומלצת לאוהבי ההרפתקאות.
אנדרטת "אור וירושלים"
לפני מספר חודשים משפחתו וחבריו של המשורר והמלחין יוסף שריג ז"ל בנו עבורו אנדרטה חדשה ברמת הגולן. יוסף נפל בערב סוכות ובעוד מספר שבועות צפויה משפחתו לעלות אל האנדרטה לראשונה ולערוך לכבודו אזכרה מיוחדת. את הפסל המרכזי פיסל יובל לופן, חברו של יוסף, מאבן שהובאה מחושנייה על ידי המשפחה. על סלע הבזלת הגדול שנמצא בשטח נכתב-כאן נהרג יוסף שריג בן בית השיטה. במרכז הסלע חקוק "נבל העשור" (נבל בעל 10 מיתרים) מתוך שירו המפורסם של יוסף - "אור וירושלים". בצד האחורי חקוק תיאור הקרב ליד שהתרחש בתל פזרה במרכז הגולן.
אור וירושלים / יוסף שריג
הַשֶּׁקֶט שׁוּב צוֹנֵחַ כָּאן מִשְּׁמֵי הָעֶרֶב
כִּדְאִיַּת דַּיָּה מֵעַל הַתְּהוֹמוֹת
וְקֶרֶן אֲדֻמָּה נוֹשֶׁקֶת לַהַט חֶרֶב
אֶת הַפְּסָגוֹת, הַמִּגְדָּלִים וְהַחוֹמוֹת.
רָאִיתִי עִיר עוֹטֶפֶת אוֹר
וְהִיא עוֹלָה בִּשְׁלַל צִבְעֵי הַקֶּשֶׁת
וְהִיא נוֹגֶנֶת בִּי כְּנֵבֶל הֶעָשׂוֹר
רָאִיתִי עִיר עוֹטֶפֶת אוֹר.
הִנֵּה זוֹחֵל הַצֵּל מִבֵּין גִּבְעוֹת הָאֹרֶן
קָרֵב בַּסֵּתֶר כְּאוֹהֵב אֶל הַשְּׁכוּנוֹת.
וּמוּל פָּנָיו קְרִיצוֹת, רִבּוֹא עֵינֵי הָאוֹר הֵן,
לְפֶתַע נִפְקְחוּ אֵלַי כְּנִפְעָמוֹת.
בְּדוּמִיַּת אַשְׁמֹרֶת אַחֲרוֹנָה נוֹשֶׁמֶת
וּבִקְטִיפַת שְׁחָקִים רְסִיס אַחֲרוֹן מַחֲוִיר
אַךְ שַׁחַר, כְּבָר כִּפַּת זָהָב שֶׁלָּהּ אוֹדֶמֶת
לְמַגָּעוֹ הָחָם הָרַךְ שֶׁל אוֹר צָעִיר.
יוסף שריג, מראשוני קיבוץ בית-השיטה. יוסף גויס לצה"ל ב-1962 ולפי המסורת במשפחתו התנדב לשרת בחיל השריון. לאחר הטירונות וסיום קורס מפקדי טנקים, השלים קורס קצינים והשתלם בקורס קציני שריון ובקורס מפקדי פלוגות שריון. הוא היה חייל מעולה וסיים את הקורסים בהצטיינות. בשנת 1965 השתחרר מהשירות הסדיר ושב למשק.
כשפרצה מלחמת ששת הימים גויס והשתתף בקרבות בחזית הדרום, ולאחר המלחמה הוענקה לו דרגת סרן. בשנת 1968 סיים את לימודיו ומאז חילק את זמנו בין עבודה במשק לבין פעילות מוסיקלית ולימודי מוסיקה במכללת אורנים. כשפרצה מלחמת יום הכיפורים גויס יוסף למילואים ונשלח עם יחידתו לרמת הגולן. הוא לחם כמפקד מחלקת טנקים שהדפה את כוחות הסורים ברמת הגולן, באזור חושנייה. בתאריך 10 באוקטובר 1973 נפל בקרב והובא למנוחת עולמים בבית העלמין בקיבוץ בית השיטה. הותיר אחריו אישה, נורית, ושני בנים, אסף ופלג, הורים, תקווה ונחום ז"ל ושלושה אחים ואחות, רן, אייל, יצחק ורות. לאחר נופלו הועלה לדרגת רב-סרן והוענק לו "עיטור המופת" על גבורתו בקרב.
בתעודת העיטור נאמר: "לאות ולעדות כי רב-סרן שריג יוסף גילה אומץ-לב הראוי לשמש מופת. בכל פעולותיו גילה אומץ-לב, קור-רוח, כושר-מנהיגות ודבקות במשימה למופת".
דרכי הגעה
נוסעים בדרום רמת הגולן על כביש 98 לכיוון צפון, עוצרים לפני צומת כביש 87 וממשיכים מזרחה לכיוון האנדרטה אשר ממוקמת לא רחוק מאנדרטת עוצבת ברק.
מסלול מומלץ
פלג, בנו של יוסף, ממליץ להתחיל בנסיעה בכביש יהודיה עד צומת קצרין, לפנות ימינה למעיין סלוקיה, מעיין צלול המאורגן כגן עדן קטן. משם להמשיך בכביש יהודיה למושב קשת ולעלות לתצפית על כל רמת הגולן בתל תליע שבלב המושב (המושב הינו דתי אז הגעה בשבת אינה אפשרית). התחנה השלישית במסלול היא תל פזרה, אליה תגיעו דרך חושנייה, במקום תמצאו תצפית מרהיבה ותאנים שמבשילות ממש עכשיו. לבסוף סיום המסלול בתחנה האחרונה, אנדרטת "אור וירושלים" הסמוכה לתל פזרה.