בגלל ניכוי שכר: מורים מאיימים בתביעה נגד משרד החינוך
אלפי מורים מחו ברשתות החברתיות על תשלום לקוי של משכורת ספטמבר וכעת מאיימים לתבוע את משרד החינוך, שלטענתם "כמו כל חברה, אמור לוודא שנקבל שכר הוגן. מה שלא יגיע בשיתוף פעולה, יגיע בכוח". מהמשרד נמסר כי לא ידוע להם כלל על הבעיה
תביעה ייצוגית של מורים נגד משרד החינוך מתגבשת בימים אלה בעקבות אי תשלום שכר מלא בחודש ספטמבר. זאת בעקבות מחאתם של אלפי מורים מכל רחבי הארץ נגד משרד החינוך והתנהלותו באשר לשכרם.
מחאת המורים התפשטה ברשתות החברתיות, לאחר שמורים רבים מהחינוך היסודי והעל יסודי נדהמו לגלות כי בתלוש השכר הראשון לשנה זו (עבור חודש ספטמבר) לא שולמו להם סכומים עבור גמולים שונים כמו: גמול חינוך, גמול בגרות, גמולי השתלמות ושנות ותק.
בימים האחרונים מתפרסמים יותר ויותר פוסטים אישיים של מורים בקבוצות שקמו ברשתות החברתיות, ובהם משתפים המורים זה את זה בשכר החסר והנמוך שקיבלו. אחת הסיבות לכך נעוצה ברפורמה בתחבורה הציבורית, שבעקבותיה קוזזו סכומים גבוהים מתלושי השכר של המורים ערב החג. אלא שמורים רבים לא קיבלו שכר מלא ללא קשר לכך. בפייסבוק נפתח העמוד: "בנט אל תתנצל, תשלם", ובו דרישה ברורה: שלמו לנו את מה שמגיע לנו, ובזמן.
כצעד נוסף של המחאה מתגבשת בימים האחרונים תביעה ייצוגית נגד משרד החינוך בנושא. עד כה הביעו מאות מורים רצון לקחת בה חלק, מתוך כוונה להגישה אם לא יתקבל מענה משר החינוך נפתלי בנט עד יום חמישי.
"משרד החינוך לא שונה מאף חברה אחרת", אומר א', מורה ממרכז הארץ, "התפקיד שלו לבדוק שכל עובדי ההוראה יקבלו שכר מלא עבור החודש הראשון. התביעה תייצג את כלל עובדי ההוראה בישראל ותדאג שהמשרד יחזיר את כל הכספים הנעלמים, וידאג שהמחדל ייעצר ולא יחזור על עצמו. מה שלא יגיע בשיתוף פעולה יגיע בכוח, באמצעות בית המשפט".
א', בן 36, עבד בהיי-טק עד לפני שנתיים, עד שהחליט לעשות הסבה מקצועית להוראה. "רציתי לשנות את החברה, את פני נוער, את הדימוי של עובדי ההוראה", אמר. "קיבלתי עבודה של 103 אחוז משרה, אבל שכר עבור 78 אחוז בלבד. לא שולם לי גמול בגרות, לא עודכנה לי הזכאות לכפל תואר - 600 שקל נוספים, למרות שהגשתי את המסמכים". משכורתו הראשונה של א' עמדה על 5,000 שקל נטו במקום 8,000. "תכננתי לרכוש דירה, אישרו לי עקרונית על סמך תלושי השכר של שנה שעברה, אבל ברגע האמת לא אושרה לי המשכנתה. מקום העבודה שאמור לדאוג לי – דופק אותי".
לדבריו, "אני הגעתי להוראה ממקום של שליחות, אני מאמין שאפשר לשנות, אבל סדר העדיפויות של המערכת לקוי. אנחנו מאמינים בשר בנט, הוא יצר רפורמות והוכיח כשהוא מאמין במשהו הוא פועל למענו".
במשרד החינוך טוענים שבגלל שא' עובד בבעלות (רשת חינוך), וממנה מקבל את המשכורת – האחריות איננה מוטלת עליהם. "מי שאחראי לדווח על הגמולים האלה לבעלות זה משרד החינוך. ברגע שהוא לא עושה זאת, המעסיק שלי לא יכול להוציא לי תלוש משכורת מלא", הוא טוען.
"איך נשלם משכנתה?"
ד' מורה בחטיבה במרכז הארץ, ומועסק באופן ישיר על ידי משרד החינוך. אך בתלוש המשכורת הראשון הוא לא זכה לתשלום של 700 שקל עבור גמול חינוך שלו הוא זכאי מתוקף היותו מחנך. "אני גם לא מקבל את מה שמגיע לי מבחינת השכלתי כבוגר תואר ראשון ובעל תעודת הוראה", אמר. "הגשתי את המסמכים הרלוונטיים מזמן, אבל כבר חצי שנה שהדרגה שלי לא מוזנת. מדובר בתוספת של 600 שקל נטו במשכורת. זה משמעותי מאוד". ד' כמו מורים אחרים מעיד כי מדובר בבעיה שחוזרת על עצמה מדי שנה. "הדבר הראשון שמורים שומעים מחבריהם כשהם נכנסים למערכת החינוך זה 'אל תצפה לקבל משכורת בחודש הראשון'. זה אבסורד".
ש', מורה נוספת שמועסקת על ידי משרד החינוך מספרת: "חזרתי ב-1 בספטמבר אחרי חופשת לידה. יש לי קביעות, ידעו שאני חוזרת, היה לי שיבוץ, שעות והכל". אלא שב-1 באוקטובר נדהמה לגלות כי משכורתה עומדת על 95 שקלים בלבד. "הורידו לי את כל המשכורת כמעט בגלל שלא עדכנו שחזרתי לעבודה. אמרו לי שבגלל הטעות תיכנס לי מקדמה, מה שטרם קרה, ובינתיים אני צריכה לשלם משכנתה, גני ילדים".
במכתב ששלחו לאחרונה המורים בעילום שם לשר החינוך בנט הם כתבו כי הם דורשים פרסום של חוזר מנכ"ל מיוחד בנושא שכר העובדים, שיבטיח עקביות בקבלת שכר המורים מדי שנה.
ממשרד החינוך נמסר כי "למשרד לא ידוע על מורים, עובדי מדינה, שקיבלו שכר חלקי בשל בעיית דיווח. לקראת פתיחת שנת הלימודים הנוכחית המשרד נערך באופן רחב היקף כדי לוודא שהמורים יקבלו את שכרם באופן מלא. המשרד ישמח לקבל כל מידע אודות התלונות שהועלו בכתבה, כדי שנוכל לבדוק ולטפל בהן באופן מיידי".