מועדון ה-10,000: המשרות שקפצו בשכר
ניתוח של המקצועות שהשכר בהם זינק השנה, מגלה כי המהנדסים נמצאים בראש, אבל לצדם יש גם מקצועות שלא ידרשו מכם שנים ארוכות של לימודים. ומה הפער בין המשכורות בשוק הפרטי לציבורי?
מקצועות זהב: בדיקת המקצועות עם השכר ההתחלתי הגבוה ביותר מגלה כי האמא היהודיה צודקת כשהיא רוצה בן מהנדס, אבל על שאר המקצועות שמובילים את הרשימה היא כנראה לא חשבה.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
שכר המינימום למאבטחים יעלה ל-30 שקל לשעה
שיוויון מעמדות: המנהל והזוטר מקבלים סכום זהה לחג
רבים מאתנו מכירים את ההורים שלוחצים על ילדיהם למצוא מקצוע ש"יסדר אותם בחיים", אבל בדיקה של קבוצת Menpower מגלה כי לא תמיד כדי להקשיב להם, גם אם מעוניינים למצוא עבודה עם שכר גבוה במיוחד. מנכ"לית קבוצת Menpower ישראל, מיכל דן הראל, מסבירה:"שוק העבודה היום מתאפיין בדינאמיות חסרת תקדים, שיוצרת פערי ביקוש במקצועות צומחים ועודף כוח אדם במקצועות שהביקוש להם קשיח או בדעיכה.
"בעוד ששוק העבודה משתנה מידי שנה, בוודאי במקצועות טכנולוגיים, התפיסות בציבור לגבי מהו 'מקצוע טוב לחיים' זזות הרבה יותר לאט. לא נדיר לפגוש הורים שלוחצים על הילדים לצאת ללימודים בתחומים או במקצועות שתהילתם כבר מאחוריהם".
מנהלת Menpower Proffesional - יחידת ההשמה לבכירים של קבוצת Menpower ישראל, חני יעקב, מתארת את הפער בין השוק הפרטי לציבורי:" ככלל, משתלם יותר לעבוד בשוק הפרטי, שם המשכורות גבוהות ב-30 אחוז בממוצע מהמגזר הציבורי, אבל ישנם מקצועות חריגים, דוגמת מתכנני ערים, שבהם דווקא המגזר הציבורי מעניק תנאים טובים יותר".
המהנדסים שווים יותר
אחת האופציות בפני מי שרוצה לפתוח את הקריירה עם משכורת חודשית גבוהה יותר מהשכר הממוצע במשק, העומד על מעט יותר מ-9,500 שקל, היא ההנדסה. המחסור במהנדסים בשוק העבודה הפך בשנה החולפת לסוגיה לאומית, כאשר עובדי ההיי-טק מחו על כוונת ראש הממשלה לייבא עובדים זרים מהודו. למרות היוזמה, דן הראל מציינת:"ההעדפה הראשונה של רוב החברות במשק תמשיך להיות מהנדס מקומי, שלא סובל מפערי תרבות ושמעוניין באופק קידום ארוך טווח. גם עבור הכלכלה המקומית קיימת עדיפות למהנדס מקומי, שכן המשכורת שלו תחזור למשק הישראלי, ולא לשוק ההודי או הסיני".
על פי מרכז המחקר של הכנסת, חסרים בין 2,000 ל-3,000 מהנדסים אזרחיים בשוק העבודה, והרשות לחדשנות טוענת שחסרים כ-10,000 מהנדסים בתחום הטכנולוגיה וההיי-טק. בנוסף, קיימת נטייה של מהנדסים לעבור מהביצוע אל תחומי הניהול והפיקוח, שבהם יש פחות עבודת שטח ויותר ניהול תהליכים, עובדה שמעלה גם היא את הדרישה והתגמול למהנדסים צעירים. בעקבות המחסור, המהנדסים אכן זוכים לשכר של חמש ספרות, כבר בתפקידי העבודה הראשונים.
מחקר התרופות בעלייה
ענף הביו-טכנולוגיה, שמשיק לתעשיית ההיי-טק, מספק הזדמנויות קריירה עם שכר גבוה כבר מהתפקידים הראשונים. מדובר לא רק בתפקידי מחקר ופיתוח, שבאופן מסורתי זכו לשכר גבוה, אלא גם רוקחים, אנשי רגולציה ורישום של תרופות, ובעיקר אנשי מכירות רפואיות.
המחקר מגלה כי אחד התחומים הבולטים שצמחו בשנה האחרונה בענף הוא ה-Pharmacovigilance, העוסק באופן הבטוח ביותר למתן טיפול תרופתי. אחד המנועים המרכזיים לצמיחת ה-Pharmacovigilance הן התקנות למעקב רפואי שאירה הכנסת ב-2013, ושמחייבות מוסדות רפואיים במעקב תרופתי. העוסקים בענף נדרשים לאסוף נתונים, לזהות ולהצליב אותם עם ידע ממקורות אחרים, על מנת למנוע תופעות לוואי ולייעל טיפולים קיימים.
בתחום הביוטק, חקר הביולוגיה לצורך ייצור מוצרים לתעשיות הרפואה, החקלאות והתעשייה, מהנדסי כימיה ובמיוחד כאלו המשתלבים בתפקידים של הנדסת תהליך זוכים לשכר של למעלה מ-10,000 שקל בחודש כבר בתפקיד הראשון.
החל מהתפקיד השני: עלייה חדה בשכר
מהבדיקה עולה כי משרות שיווק מתחילות בשכר לא גבוה במיוחד, אך גרף העלייה שלהן הוא חד מאוד, וכבר בתפקיד השני אפשר להגיע למשכורות גבוהות. בנוסף, יש תפקידים המשיקים לתפקידי מכירה קלאסיים, דוגמת מדריכי מכירות, המציעים תנאים דומים ואף טובים יותר למועמדים מצטיינים, גם אם הם בעלי ניסיון מינימלי. יעקב מציינת: "משרדי פרסום ויחסי ציבור מציעים אופקי קריירה וגרף התפתחות אישי ומקצועי מהיר ומתגמל.
"מנהלי לקוחות יכולים להצטרף למועדון ה-10,000 עם ותק מינימלי של שנתיים-שלוש, וכך גם לגבי תפקידים של מנהלי שיווק או תקשורת בחברות פרטיות: ניסיון רלוונטי של שנתיים או יותר כתקציבאי במשרד פרסום או יחסי ציבור יכול להספיק כדי להגיע לשכר של 10,000 שקל בחודש או יותר כעוזר שיווק".
בנוסף, בשנים האחרונות הביאו ההתפתחות והגיוון בתחום היבוא לישראל לעלייה בביקוש לקניינים. ניסיון של שנתיים-שלוש כמתאם רכש יכול להספיק למשרת קניין באחת מחברות האופנה או הקמעונאות המקומיות, בשכר של 10,000 שקל ומעלה בחודש.
באופן מסורתי, הפקולטות למשפטים ולרפואה במוסדות ההשכלה הגבוהה נחשבות למבוקשות ביותר, אבל דווקא ראיית החשבון, שנראית פחות זוהרת, הוא מקצוע משתלם הרבה יותר בשלבים המוקדמים של הקריירה: רואה חשבון שסיים התמחות יכול לקבל שכר של 12 אלף שקל בחודש.
"שוק העבודה השתנה מהקצה לקצה בעשר השנים האחרונות", מסכמת דן הראל, "מעולם של מומחיות, הוא הפך לממוקד ביכולות אישיות ומיומנויות. בעוד שמקצועות מסוימים, שלא היו קיימים עד לפני שנתיים או שלוש, פורחים, והשכר שלהם מתגמל מאוד, מקצועות שהיו קיימים מאות שנים פשוט נעלמים כלא היו.
"מעל הכל, על המעסיקים לזכור שדור העובדים הצעיר לא ממוקד רק בשכר, אלא מחפש משרה וארגון שיעניקו לו אופק התפתחות מקצועי ויאפשרו לו איכות חיים".