שתף קטע נבחר
 

אל תפגעו בילד שלכם בגלל עצה מהרשת

"האירועים הטרגיים שהתפרסמו לאחרונה, בהם הורים דיווחו על איחור בהגעה לטיפול רפואי בשל יעוץ מוטעה ברשת והסתיימו לצערנו בפטירה של ילדים, חייבים לעורר אצל כולנו נורות אדומות מהבהבות". יו"ר איגוד רופאי הילדים בפנייה ישירה להורים


צילום: אלי סגל

צילום: אלי סגל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

האירועים הטרגיים שהתפרסמו לאחרונה, בהם הורים דיווחו על איחור בהגעה לטיפול רפואי בשל יעוץ מוטעה והסתיימו לצערנו בפטירה של ילדים, חייבים לעורר אצל כולנו – הורים ורופאים כאחד – נורות אדומות מהבהבות.

 

מהפיכת המידע ברשתות החברתיות, בקבוצות הפייסבוק והווטסאפ, הבלוגים והפורומים, יצרה שיח חדש ושינתה את כללי המשחק, בתחומים רבים ובוודאי גם בכל הנוגע לבריאותם של הילדים. אבל בה בעת, היא עלולה להוות חרב פיפיות ובשימוש מוטעה ובלתי אחראי - לעלות בחיי אדם.

 

אולי יעניין אותך גם:

- "קראו לי היסטרית ובסוף גילו שהבת שלי חולה בסרטן"

- חושבים על יועצת שינה? לא בטוח שזה הפתרון

- סיפורים ואגדות על התפתחות ילדים

 

מקור ידע אך גם מקור למידע מוטעה

אך טבעי כי הורים יחפשו רשת ביטחון לסיוע כאשר הילד חולה או על מנת למנוע מחלות עתידיות, וכיום הם מוצאים אותה ברשת הווירטואלית. סריקה מקצועית מעלה כי הורים צעירים בשנת 2016 מחפשים ברשת באופן טבעי ושגור דרכים לפתרון בעיות יומיומיות שתמיד היו על שולחנם של הרופאים. כך נוהגים גם הורים ותיקים, המעוניינים במידע מגורם מוסמך ובעל ניסיון, שיש לו ידע רב בטיפול בילדים: חיסונים, חום שמתקרב ל-40 מעלות, מחלות ילדות, וירוסים, בכי בלתי פוסק, בעיות גדילה ואכילה, בקיעת שיניים, מינון או שילוב במתן תרופות - הכל אפשרי לשיחה ולמציאת פתרון ברשת.

 

אמנם הרשת מהווה מקור ידע רחב, אך הוא גם לא מבוקר ועלול להוות גם מקור למידע מטעה. ריבוי דעות והחלפת מידע עם הורים אחרים שנתקלו במקרים דומים יכול להוביל למידע מוטעה בנושאים מהותיים אינו מהווה תחליף למידע מקצועי, הנמסר בידי רופאי הילדים. הרי מי יערוב לבריאות הילדים ופעמים אפילו לחייהם ממש אם העצה ה"בדוקה" ניתנה ממקור בלתי מוסמך, או שהסתמכה על מידע שכבר אינו רלוונטי?

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

רופאי הילדים המתמודדים עם שמועות לא מבוססות המתעצמות בחסותו של קפטן אינטרנט נקראים לגלות אחריות כפולה ומשולשת. זוהי חזית שבה אנחנו רופאים להורים יותר מאשר לילדים ושבה עלינו לנהוג בזהירות ובאחריות, בדאגה אינסופית לילדים ובשימוש במיטב הכלים המקצועיים העומדים לרשותנו. אמנם, גם מבחינתנו הרשת היא כלי עזר מצוין  ללמוד ולשתף מידע, אבל היא אינה יכולה להוות תחליף למפגש הבלתי אמצעי עם רופא הילדים.

 

השלכות הרות אסון

על הרופאים והעוסקים במקצועות הבריאות להקפיד להתנהל על פי החלטות ועדת האתיקה של הר"י בנושא כפי שנוסחו בשנים האחרונות. ההחלטות הללו כוללות בין היתר את הסעיפים הבאים לגבי הרופא המייעץ ברשת:

1. יפעיל הרופא שיקול דעת זהיר באשר לסוג הייעוץ המבוקש ובאשר ליכולתו לתת מענה הולם באמצעות תקשורת מקוונת.

2. יימנע ממתן טיפול רפואי בדרכי התקשרות דיגיטליות ובמדיה החברתית בכל המקרים בהם נדרשת בדיקה גופנית של המטופל או התרשמות בלתי־אמצעית ממצבו הפיסי או הנפשי.

3. בעת מתן ייעוץ רפואי לאדם שאינו נמצא בטיפולו, יקפיד לתת ייעוץ כללי בלבד ולעודד את המטופל שלא לראות בכך תחליף למפגש מקצועי.

 

לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

ולציבור ההורים חשוב לחזור ולהזכיר כי ייעוץ ברשת ואפילו חוכמת ההמונים אינם תחליף להיוועצות עם רופא הילדים! הרשת יכולה אמנם להוות מקור מצוין לאינפורמציה אבל לעתים גם עלולה לספק מידע ועצות מוטעים, וכאשר עוסקים בבריאות הילדים ההשלכות לכך עלולות להיות חמורות ואף הרות אסון.

 

על מנת למנוע הישנות של מקרים טרגיים נוספים - על כל הגורמים הרלוונטיים, משרד הבריאות, ההסתדרות הרפואית, ארגוני הרופאים ונציגי הציבור, לקיים דיון דחוף בהתנהלות מול תופעת "הייעוץ" והשיח הרפואי ברשתות החברתיות.

 

פרופ' אלי סומך הוא יו"ר איגוד רופאי הילדים ומנהל חטיבת הילדים בית החולים וולפסון

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הרשת עלולה לספק מידע מוטעה
צילום: shutterstock
מומלצים