שתף קטע נבחר

 

מחאת הורים ארצית נגד מחירי הצהרונים: "מנצלים אותנו"

קבוצת פייסבוק של הורים מיישובים שונים יוצאת למאבק לצמצום עלות מסגרות החינוך אחרי שעות הלימודים. כיום המחיר עומד על בין 900 ל-1,300 שקל לילד לחודש: "זה שוק פרוץ. היד של מפעילי הצהרונים בתוך הכיס שלנו"

 

"לדאוג ליקר לכם לא צריך להיות כל כך יקר", זוהי סיסמת המחאה החדשה של הורים נגד מחירי הצהרונים ברחבי הארץ. ביום חמישי האחרון נפתח עמוד בפייסבוק שמונה יותר מ-6,000 חברים, ומובילי המחאה מבטיחים מאבק עיקש שיביא להורדת מחירי הצהרונים.

 

לדברי ההורים שהתארגנו, "עשינו בדיקות ולתפעל צהרון לא אמור לעלות כל כך הרבה כסף. העיריות ממש עושות קופה מהכסף שאנחנו משלמים לצהרונים. זה ניצול". יוזמי המחאה שלחו במקביל מכתב לשר החינוך נפתלי בנט בבקשה לקיים איתם בדחיפות פגישה בנושא. עד כה לא התקבלה תשובה. שר הרווחה חיים כץ פנה למובילי המחאה וזימן אותם לפגישה אחרי סוכות.

 

הצהרונים הם מסגרות חינוכיות לילדים בגנים ובתי ספר יסודיים שפועלים לאחר סיום יום הלימודים. בצהרון ניתנת ארוחת צהריים חמה, והוא בדרך כלל מופעל במבנה של המוסד החינוכי או בבתים פרטיים. הצהרונים מופעלים על ידי גורמים שונים, בהם עיריות, מלכ"רים ואנשים פרטיים.

 

באתר משרד החינוך מצוין שאף שהצהרונים מופעלים במסגרת החינוכית, "אין גוף ממשלתי המתווה מדיניות כוללת בנושא זה, קובע נהלים ותנאים להפעלתם, מפקח על יישומם ואוסף מידע בעניינם" (סוגיה זו לא כוללת את צהרוני "צילה" – יום לימודים ארוך שמיועד לאוכלוסיות מאשכולות נמוכים, המסובסד ומפוקח על ידי משרד החינוך).

 

"הורים בישראל משלמים כיום מחירים הנעים בין 900 ל-1,300 שקל בחודש עבור ילד בצהרון", נכתב בעמוד המחאה. "בהיעדר פיקוח, הצהרונים מתנהלים כשוק פרוץ. אין פיקוח על המחירים, על איכות המזון שילדינו אוכלים ועל הגוף המפעיל את הצהרון. מאות אלפי הורים בישראל מבקשים לצאת לעבוד ולהתקיים בכבוד, בלי להרגיש שהידיים של בעלי הצהרונים נמצאות בתוך הכיסים שלנו".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אפרת בן אפרים. "משהו פה לא הגיוני, חייבים לפעול" ()
אפרת בן אפרים. "משהו פה לא הגיוני, חייבים לפעול"

ירון לוי. "לא מתכוונים להרפות" ()
ירון לוי. "לא מתכוונים להרפות"

יוזמי המחאה העבירו בין ההורים החברים בעמוד הפייסבוק שאלון כשהמטרה היא להבין כמה הם משלמים עבור צהרון בכל עיר. מתשובות ראשוניות עולה כי בבאר שבע משלמים הורים 890 שקל לילד בחודש, בבאר יעקב 980 שקל, בראשון לציון, רמת גן וגבעתיים כ-1,000 שקל ובזיכרון יעקב 1,050 שקל בחודש.

 

אחת ממובילות המאבק היא אפרת בן אפרים, תושבת זיכרון יעקב, אימא לילדה בת 8 ולתאומים בני חמש. בסך הכול היא משלמת מדי חודש 3,150 שקל. "כשהחלה שנת הלימודים והגיע החיוב הראשון של הצהרונים, זה יצא ממש בסמוך לחיובים האחרונים של הקייטנות והבנתי כמה העומס הכלכלי שמוטל עלינו הוא רב, ושחייבים לפעול כי משהו פה לא הגיוני", היא אומרת. "זה לפני החוגים, לפני תשלומי הוועד בגנים ובית הספר, לפני מחויבויות כלכליות אחרות ומה שנקרא החיים עצמם".

 

כדי לארגן התאגדות היא שיתפה פעולה עם רועי חבושה, אב לשלושה מקריית חיים, ויחד פתחו את עמוד הפייסבוק. "יש בישראל גלגול אחריות בין משרדי החינוך, האוצר והכלכלה", היא מוסיפה. כעת הם פועלים לאייש נציג בכל יישוב בארץ, ולאחר החגים בכוונתם להעלות שלב, ואף לצאת לרחובות. "עושק הצהרונים פשט על ישראל. ההורים פשוט נאבקים בתשלומים האלה", היא מסכמת.

רועי חבושה ()
רועי חבושה

ירון לוי, תושב בת ים ואב לשני ילדים בני 5.5 ושנתיים וחצי, מספר: "אני משלם 930 שקל עבור כל ילד, וסך הכול 1,860 שקל בחודש. וזה לא כולל את ה-3,722 שקל עבור שני הגנים. זה פשוט לא הגיוני. אנחנו לא יכולים לוותר הפעם. מה עם המשכנתה, ביגוד, מחויבויות כלכליות נוספות? אני לא יכול לא לשים את הילדים שלי בצהרון כי אנחנו עובדים עד שעות אחר הצהריים. מעטים ההורים שעובדים עד 13:00 בישראל".

 

לוי הציע לחבריו בשלב ראשון לתלות מחוץ לכל צהרון בארץ את עלות הרישום אליו: "אנחנו בתחילת הדרך ולא מתכוונים להרפות. כולם מדברים על חוק חינוך חובה חינם, אבל הוא פשוט לא קיים".

 

דו"ח: התייקרות הצהרונים מאז שנת 2000

דו"ח חדש של מחלקת המחקר של הכנסת בנושא מצביע גם הוא על היעדר הפיקוח והסכומים העצומים שנגבים מההורים. מהדו"ח עולה כי לאורך השנים נרשמה עלייה משמעותית בעלויות להורים, אף שלא נוצלו התקציבים המקסימליים המיועדים לתפעול הצהרונים. בין השנים 2000 ל-2014 זינקה עלות הצהרון פי שניים. אמנם מספר הילדים גדל פי שלושה,

אך ההוצאות של משקי הבית על הצהרונים גדלו פי שישה.

 

עוד עולה כי הדרישות ממפעילי הצהרונים משתנות מרשות לרשות וכי אין נוהלי עבודה הנוגעים לפעילויות החינוכיות ולנהלים בטיחותיים. בנוסף נמצא כי מפעילות הצהרונים הן חברות או עמותות פרטיות שלא נבחרו בשיטת מכרז על ידי הרשויות המקומיות, ולא עברו הכשרה הנוגעת לעשייה במסגרת החינוכית.

 

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), הודיעה שתכנס ביום חמישי הקרוב דיון מיוחד בנושא פיקוח הצהרונים ומחיריהם: "הדו"ח מדגיש כי הנטל ממשיך ליפול על ההורים. המדינה מתנערת מהאחריות ומהפיקוח והכאוס חוגג. צהרונים אמורים לתת להורים שקט נפשי, כשהם יודעים היכן נמצאים ילדיהם בשעות אחר הצהריים ותחת השגחה מקצועית ואיכותית. מצב הפיקוח כרגע לא מאפשר זאת".


פורסם לראשונה 10/10/2016 23:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאת ההורים נגד מחירי הצהרונים
מומלצים