64 בני פלשמורה עלו לארץ: "עם ישראל חי"
משבר קואליציוני הוביל לחידוש העלייה מאתיופיה ואמש זלגו דמעות רבו בנתב"ג. בני משפחה שלא ראו אחד את השני שנים ארוכות התאחדו, והזכירו לממשלה שיש עוד אלפים שמחכים לעלות ארצה
סוואטו אקל (39) לא יכול היה לעצור את דמעותיו כשהתאחד אמש (יום א') עם אמו, קומם אקל (60) שאותה לא ראה מזה 14 שנה. "עכשיו טוב", הוא אמר ולא עזב את ידה. "חיכיתי כל השנים לרגע הזה", הוסיף ולא הרפה מידה במשך כל טקס קבלת עולי אתיופיה מבני קהילת הפלאשמורה שנערך הערב בנתב"ג.
מאות הגיעו לטרמינל 1 בנתב"ג כדי לקבל את פניהם של 64 עולים, שהתקבלו בטקס קצר עם דגלי ישראל ושירת "עם ישראל חי". באולם היו איחודים מרגשים בין בני משפחה שלא ראו אחד את השני עשור ויותר.
כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, לאחר שלוש שנים של הפסקה חודשה אתמול העלייה הסדורה מאתיופיה, במסגרת שלב ראשון ביישום החלטת הממשלה מנובמבר 2015 להעלות כ-9,000 מבני הפלאשמורה בתוך חמש שנים. משרד ראש הממשלה הקפיא את ההחלטה במשך יותר משבעה חודשים.
חידוש יישום התוכנית התאפשר רק אחרי משבר קואליציוני בהנהגת דודי אמסלם ואברהם נגוסה מהליכוד. בעקבות הלחץ שהפעילו שני הח"כים החליטה הממשלה באוגוסט 2016 להעלות בתוך כשנה 1,300 איש מה-9,000 שמתתינים במחנות המעבר בגונדר ובאדיס אבבה. 64 העולים שנחתו היום הם הראשונים שמגיעים מאז החלטת הממשלה.
לא ברור מה יעלה בגורלם של שאר בני הפלאשמורה שאמורים לעלות ארצה, מכיוון שהגעתם עדיין לא תוקצבה. אישי ציבור ופעילים קראו בשבועות האחרונים ליישומה של תכנית חירום מיידית להעלאתם של כל הממתינים לאור המצב הבטחוני המעורער והמסלים באתיופיה.
"יכולתי לנגב לה את הדמעות רק דרך הטלפון"
גרמאו אקאלו (25) לא ראה את אחותו מזה 13 שנה. לקראת הגעתה סיפר: "נלחמנו במשך שנים. עשית הרבה תהליכים והיום אני סוף סוף אראה את אחותי. השנים שעברו היו קשות מאוד. יכולתי לנגב לה את הדמעות רק דרך הטלפון. לא הפסקנו לבכות כל השנים. איבדנו שתי אחיות בזמן הזה. לא פתרו לנו את הבעיה במשך שנים ארוכות. לא קל להפריד את הבת מאמא שלה ומאבא שלה".
אביו, דרסו אקאלו (67) המתין נרגש לפגוש את בתו שאותה לא ראה 13 שנים. "קשה לתאר את ההרגשה ואני אומר תודה. זו שמחה גדולה ואני שוכח את כל מה שהיה".
לנתב"ג הגיעה גם קבוצת לוחמי צה"ל במדים שבני משפחתם נותרו באתיופיה. בשנים האחרונות חברי הקבוצה מנהלים מאבק כדי להעלות את בני משפחותיהם שלא ראו מזה שנים ארוכות. "אני ברגשות מעורבים", אמרה א', קצינה שלא ראתה את שתי אחיותיה מזה 20 שנה. "יש שמחה שיש תזוזה סוף סוף, אבל גם עצב גדול על כך שאף אחד מבני משפחותינו לא מגיע".
קיברט עזרא, חייל משוחרר שחמישה מאחיו ומאחיותיו ממתינים במחנה המעבר באדיס אבבה, הוא אחד הפעילים שהגיעו לקבל את העולים. "השאלה הגדולה היא מה יהיה עם האלפים שמחכים
במצב קשה מאוד. עכשיו מעלים עשרות אבל יש עוד אלפים שנמקים במחנות במצב ביטחוני שהולך ומסלים. הממשלה לא עמדה בהתחייבות שלה, ועיכבה את העליה במשך חצי שנה. אנחנו דורשים שעכשיו תהיה פעולה רחבה, גם לאור המצב באתיופיה".
בטקס בנתב"ג התחייבה שרת הקליטה סופה לנדבר כי משרדה ישלים בקרוב את יישום החלטת הממשלה. "הם בדרך", אמרה לעיתונאים ששאלו על גורלם של הנותרים במחנות המעבר. יו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי אמר לעולים, שבתום הטקס נסעו למרכז קליטה בצפת: "אנחנו כמובן נעזור, אבל עכשיו הכל בידיים שלכם. אחרי 2,500 שנה של תפילות מצפה לכם עתיד גדול".