מעל לוחמי צה"ל, הרחק מגבולות ישראל. הכירו את יחידת הקשר המוטסת
בין אם זה מבצע אנטבה או ההשתלטות על האונייה KLOS C, את האירוע מלווים מטוסים מאוישים קטנים שתפקידם להוות תחנת ממסר ולקשר בין הכוחות לבין הפיקוד בארץ. הצצה נדירה ליחידת התקשוב המסווגת של צה"ל
הצצה יוצאת דופן ליחידת התקשוב המסווגת של צה"ל שפועלת לעיתים אלפי ק"מ מישראל: מבין שלל הכוחות המיוחדים שלוקחים חלק במבצעי סיכול ההתעצמות הרבים נגד חמאס וחיזבאללה, מעט דובר, אם בכלל, על הכוח האווירי שנמצא גבוה מעל הלוחמים, ומסייע להם לבצע את המבצע רחוק מהארץ, ביבשה או בים.
יחידת הממסר המוטסת, שפועלת בצה"ל זה עשרות שנים (בין השאר היא לקחה חלק מרכזי גם במבצע אנטבה), שדרגה את יכולותיה בשנים האחרונות במערכות ששיפרו באופן חסר תקדים את הייעוד שלה: הענקת תקשורת רציפה, איכותית ומאובטחת, קולית וגם ויזואלית, בין כוח שנמצא עשרות, מאות ואף אלפי קילומטרים מישראל, לבין המפקדה בקריה או בכל בסיס אחר בארץ.
מערכות הממסר של היחידה מופעלות ממטוסים מאוישים קטנים של חיל האוויר, מסוג צופית או חופית, שטסים בעיקר מבסיס שדה דב שבצפון תל אביב. למעשה, אף מבצע מורכב ורגיש מעבר לקווי האויב לא יוכל להתבצע ללא הממסרים שהיחידה מפעילה. באמצעותם ניתן לשדר קשר רדיו ישיר וכן העברת תמונות או אפילו שיחות ועידה בווידאו, מוצפנות ברמת אבטחה הגבוהה בעולם.
כך למשל, במבצע הפשיטה של שייטת 13 על ספינת הנשק האיראני KLOS C, כ-1,500 ק"מ מישראל. היה זה צוות של היחידה ששהה באוויר והעביר את הצילומים החיים מלב ים ישירות לפיקוד העליון של צה"ל.
"יש לנו אתרי ליבה מרכזיים שנמצאים מתחת לקרקע במרכז הארץ", סיפר ל-ynet סא"ל יניב נמני, מפקד גדוד התקשוב המטכ"לי "צמרת" שבמסגרתו מופעלת היחידה. "אנחנו יודעים לתת מענה בכל מקום ובכל זמן, כולל הזרמת מודיעין חי, עד לרמות הגבוהות ביותר, כמו לרמטכ"ל, לשר הביטחון ולראש הממשלה.
"אנחנו גם נתנים מענה לקשר בין הכוחות עצמם לבין חדר הפיקוד הקדמי שמנהל את המשימה, באמצעות מפעילי התקשוב המבצעי שלנו. אלה חיילים איכותיים מאוד שנבחרו בקפידה ועברו קורס של ארבעה חודשים, הסמכה ממושכת של עד חצי שנה וכן קורס צניחה. מדובר בחיילים שיודעים לאתר בתקלות תקשורת ולטפל בהן אם הן קורות באמצע מבצע רגיש הרחק מהגבולות".
לאורך מבצע צוק איתן פעלה היחידה בסבבים רציפים מבלי לרדת מהאוויר, כאשר מטוס החליף מטוס וצוות החליף צוות,
מבלי שהכוחות על הקרקע הבחינו בכך מבחינת רשת הקשר שהמשיכה לפעול ללא הפסקה.
אחת המפעילות ביחידה היא סמלת ה' מפתח תקווה, שקיבלה לאחרונה תעודת הצטיינות על תפקודה מקצין קשר ראשי. "גם בארץ יש מקומות שבהם אין כיסוי תקשורת טוב לכוחות, למשל אזורים הרריים", היא מסבירה. "באמצעותנו הרמטכ"ל יכול להיות בקשר ישיר עם הכוחות במבצע, כך שאנו שומעים את כל הפקודות שניתנות תוך כדי פעולה. כשיש תקלה באמצע מבצע אנחנו חייבים לתקן אותה מהר, אחרת הכוחות בשטח הופכים לחירשים".
ה' מוסיפה שבמהלך ההכשרה היא התמודדה על תרגולות מורכבות של מצבי לחץ: "יש מצבים של צעקות ולחץ במטוס, כי אסור שיקרה שהחיילים נשארים למטה 'לבד' בשטח. יש טיסות מבצעיות שנמשכו שעות ארוכות".