גם הורים צריכים ללמוד לבקש סליחה
אנחנו מלמדים את הילדים שלנו להתנצל כשצריך אבל האם אנחנו לוקחים אחריות ומבקשים מהם לפעמים סליחה? כך תדעו מתי ואיך להתנצל וגם תלמדו את הילדים על הדרך שיעור חשוב לחיים
לקראת יום הכיפורים כולם עוסקים בבקשת סליחה איש מרעהו, אבל בקשת סליחה אינה מחוייבת ביום אחד בשנה בלבד. הרי כולנו בני אדם, וכולנו מדי פעם טועים, מתפרצים, מעליבים ופוגעים ללא כוונה רעה, פשוט כי אנחנו אנושיים, ולכן בקשת הסליחה אמורה להיות דבר שבשגרה.
הדבר נכון בינינו לבין אנשים אחרים אך משמעותי בעיקר בהתייחס לקשר שלנו עם ילדינו. אנחנו מנסים ליישם את התפקיד ההורי שלנו תוך שמירה על יחסים טובים ואוהבים בין כל בני המשפחה. ולכן, מאחר והילדים שלנו והיחסים איתם כל כך חשובים לנו, יש מקום גם לנו ההורים להתנצל ולבקש את סליחת הילדים על התנהגות שגויה שלנו מולם וכמובן גם להיפך.
שאני אתנצל?
אמנם אנחנו המבוגרים בבית, אבל גם אנחנו כהורים טועים מול הילדים שלנו. לפעמים אנחנו מתפרצים בצורה מוגזמת, חסרי סבלנות, כועסים, מאבדים שליטה ומדי פעם אפילו נפלטת לנו קללה מבין השפתיים. התנצלות ההורה מסייעת להתפתחות האמפתיה של הילד. זאת יכולת נרכשת לראות את הזולת וללמוד לא לפגוע באחר. בקשת סליחה מאנשים קרובים אינה בושה, להיפך, חשוב לנו לשמור על יחסים מכבדים, ולכן אנו מתנצלים בפני מי שאנחנו אוהבים וחשוב לנו.
על מה אנחנו בעצם מתנצלים?
אנחנו מתנצלים על ההתנהגות שלנו שפגעה בילד שלנו שלא לצורך. בעצם יש כאן לקיחת אחריות: טעיתי! אני לוקח אחריות על הטעות ומתנצל. אנו מלמדים את הילד באמצעות המודלינג שלנו לקחת אחריות על מעשיו ומלמדים אותו את הטכניקה של בקשת הסליחה. לאחר שנתנצל, כאשר האווירה כבר רגועה, אנחנו יכולים להסביר לילד מה בהתנהגות שלו כל כך הכעיס אותנו, וכך תתבצע למידה נוספת.
אולי יעניין אותך גם:
- מה הורים לא מבינים על הילדים שלהם
- המורה כעסה? אל תרוצו לגונן על הילד
- רגע האמת: כשהילד נשכב על הרצפה וצורח
איך מתנצלים?
מתנצלים בכבוד ובכנות. אין לנו טעם להמציא תירוצים או לשקר. זה בסדר לומר - "פישלתי, אני מצטער" או " אני מצטער, אני אזכור כיצד לשנות זאת בפעם הבאה". הסליחה שלנו אומרת למעשה - אתה, (הילד) חשוב לי, אני רואה אותך ומבין את רגשותיך. אני רואה שנפגעת ואני מצטער על זה.
ומה עם הסמכות ההורית שלנו?
אפשר לחשוב כי התנצלות ההורה מפחיתה ומחלישה מסמכותו כלפי הילד. נהפוך הוא, יש כאן הורה בטוח בעצמו שמעביר את המסר "כולם יכולים לטעות". הרי אין אדם מושלם שאינו טועה לעולם, אבל יש אדם שלומד מטעויות ומשתפר. זה מסר שנרצה להנחיל לילדנו ועליהם להתאמן ביישומו בפועל.
על מה לא נתנצל?
כאשר אנו מחליטים החלטה ערכית או עקרונית עבורנו, נהיה שלמים איתה, גם אם הילד שלנו ממש לא מרוצה, כיוון שזה חלק מהתפקיד ההורי שלנו. עדיין נוכל לומר לילד "סליחה שצעקתי, אבל אני לא מרשה לך להתקרב לגז כיוון שזה מסוכן". כלומר, נתנצל על דרך ההתבטאות אך לא על המהות.
לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
מילת קסם
המינון והעיתוי חשובים ביותר. כאשר אנו מתנצלים פעמים רבות כלאחר יד וללא כוונה אמיתית, אנו מונעים מהילדים שלנו להבין את המשמעות האמיתית של הסליחה ופוגעים באמינותה. יתרה מכך, אנו עלולים ללמד אותם שזו מילת קסם שפותרת את הכל ואז הילד מבין שהוא יכול לקלל, להרביץ ולהפריע אם מיד לאחר מכן ישתמש במילת הקסם.
אתה סולח לי?
בדומה לנו, גם לילדים לוקח זמן להירגע ולסלוח. אין טעם לשאול את הילד "אתה סולח לי?". זה יגיע. צריך לזכור כי היחסים בינינו הם ארוכי טווח וכי בעצם בקשת הסליחה אנו מסדירים בחזרה את טיב היחסים לאורך זמן. בקשת סליחה כנה מצידנו, תסייע לשמירה על יחסים טובים ומבוססים.
הורים שלא יפחדו להתנצל בפני ילדיהם, יסייע לשיפור היחסים איתם ויבטיחו אווירה מכבדת ונעימה בין כל בני המשפחה. ואם לפעמים זה לא מצליח לנו, אז נהייה סלחנים גם כלפי עצמנו ונצליח בפעם הבאה.
הכותבת היא מוסמכת מכון אדלר ומשרד החינוך להנחיית קבוצות הורים והנחיה פרטנית
עוד בנושא - איך לגרום לילדים להיות עצמאיים? צפו: