שתף קטע נבחר

 

ראש אמ"ן לשעבר: "ישראל עלולה להגיע לסופה כמדינה יהודית ודמוקרטית"

ההישג המודיעיני לפני ששת הימים, המגעים שניהל עם ערפאת בשליחות פרס עוד ב-1985 ונבואת הזעם העכשווית. האלוף במילואים שלמה גזית בראיון נדיר ל"ידיעות אחרונות"

בספטמבר 1965 נערכה במרוקו ועידה מיוחדת. ראשי העולם הערבי, לצד מפקדי הצבאות ושירותי המודיעין שלהם, דנו בה בשאלה מרכזית: מוכנות מדינות ערב למלחמה עם ישראל. בדיונים הללו הציגו הרמטכ"לים מידע רב על סדרי הכוחות, התבטאו בפתיחות על יכולות הצבאות שתחת פיקודם. אבל כפי שנחשף כאן לראשונה, דבר אחד הם לא ידעו: שלשיחות שלהם היה מאזין נוסף – המוסד הישראלי.

 

ההקלטות שהשיג המוסד מאותה ועידה הועברו למחלקת המחקר של אגף המודיעין בצה"ל, שם הן פוענחו, תומללו, תורגמו – ופתחו צוהר חסר תקדים לאחורי הקלעים של הנהגת האויב. בתדרוך לראש הממשלה לוי אשכול כינה ראש המוסד דאז מאיר עמית את המבצע "אחד מההישגים המודיעיניים הגדולים בהיסטוריה של המדינה".

האלוף במיל' שלמה גזית (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
האלוף במיל' שלמה גזית(צילום: שאול גולן)
 

בוועידה אף התגלעו חילוקי דעות לא פשוטים בין המלך הירדני חוסיין והנשיא המצרי נאצר, שהגיעו להרמת קול זה על זה. בראיון שיפורסם מחר במוסף "7 ימים", אומר האלוף שלמה גזית, מי שהיה אז ראש מחלקת המחקר ולימים ראש אמ"ן: "ההקלטות חידדו לנו את ההבנה שמחד, פני מדינות ערב לעימות וצריך להתכונן לקראתו ברצינות, ומאידך, הברבורים שלהן על אחדות ערבית וחזית אחת נגד ישראל אינם משקפים אחדות דעים אמיתית".

 

גזית מספר כי בזכות ההקלטות, התבררה חוסר המוכנות של מדינות ערב למלחמה. לדבריו, "הן ביססו את התחושה שלנו, של צמרת צה"ל, כי ננצח במלחמה נגד מצרים. הגענו למסקנה שהשריון המצרי במצב עלוב ואינו מוכן לקרב. טליק (מפקד גייסות השריון, האלוף ישראל טל) פסל בבוז את חוות הדעת שלנו ואמר שלא ייתכן שהמצב שלהם כל כך חמור. ראינו אחר כך מי צדק".

 

בראיון חושף גזית, שמונה לשקם את מערך המודיעין אחרי מלחמת יום הכיפורים, עוד שורת דרמות היסטוריות. כך, למשל, הוא מגלה כי השב"כ ואמ"ן חשדו בבכיר השבויים של המלחמה, סא"ל אסף יגורי, כי גויס לשמש מרגל בידי המודיעין המצרי. "מה שהפתיע את אנשינו הייתה התחמקותו מתחקיר השב"כ, בתירוצים מתירוצים שונים", הוא מסביר.

 

גזית אף מגלה כי אחרי שיגורי נבחר לכנסת, הוא פנה לסגן ראש הממשלה יגאל ידין ודרש ממנו לסכל מינוי אפשרי של השבוי לשעבר לחבר בוועדת החוץ והביטחון החשוף לחומרים מסווגים – עד שיגורי יסכים לעבור תחקיר שב"כ ופוליגרף. בעקבות כך, חסם ידין את דרכו הפוליטית של יגורי. גזית אף חושף כי ב־1985 שיגר אותו שמעון פרס, אז ראש ממשלת האחדות, למגעים מדיניים עם יאסר ערפאת, אך הורה לו לספר לעמיתו ושר החוץ יצחק שמיר כי מדובר רק על משא ומתן לחילופי שבויים ונעדרים.

 

יש לגזית גם שורת נבואות זעם מטרידות, ובראשן כזו המתייחסת למלחמת ששת הימים. "חלפו כמעט 50 שנה ואנחנו עדיין מחפשים פתרון לתוצאותיה של המלחמה הזו", הוא אומר. "הניצחון במלחמת העצמאות איפשר את הקמת המדינה. אבל הניצחון במלחמת ששת הימים עלול להסתיים בסופה של ישראל היהודית והדמוקרטית".

 

עטיפת הספר החדש של גזית, שבו הוא סוקר בעיניים מפוכחות 70 שנות עיסוק בביטחון ()
עטיפת הספר החדש של גזית, שבו הוא סוקר בעיניים מפוכחות 70 שנות עיסוק בביטחון

 

הראיון המלא מחר ב"ידיעות אחרונות" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
ראש אמ"ן לשעבר שלמה גזית
צילום: שאול גולן
מומלצים