שגראוי קרסה, בשוק נותרו מעט חברות בנייה
חברת הבנייה הוותיקה, האחים שגראוי, הגישה בקשה להקפאת הליכים עקב חובות של 100 מיליון שקל - והצטרפה לשורת חברות קבלניות שנעלמו
ענף הקבלנות בישראל גבה בתחילת השבוע קורבן נוסף, כאשר חברת האחים שגראוי 1989 הגישה ביום ראשון לבית המשפט המחוזי מרכז בקשה להקפאת הליכים בשל חובות של 100 מיליון שקל. בכך הצטרפה החברה לשורה של חברות ביצוע שנעלמו בשנים האחרונות בהן א. דורי שהיתה מהגדולות במשק, אורתם סהר שנמצאת בקשיים ועוזבת את הבנייה ליזמות וחברות נוספות כמו צ.לנדאו, STR, רמט וחברות קטנות יותר שקרסו.
המקרה של שגראוי אינו שונה מיתר הקריסות, שהגיעו לאחר שהקבלנים נאלצו להתמודד עם שולי רווח נמוכים של 3%־5% בשוק בסיכון גבוה מאוד. שגראוי ציינה בפנייתה לבית המשפט שלא פרויקט מסוים הוביל אותה לחובות העתק. לטענתה, היא נקלעה לקשיים משום שמחיר הפרויקטים לביצוע בלתי ניתן לשינוי והחברה נאלצה לספוג התייקרויות בחומרי הבנייה ושכר הפועלים, לצד שינויים בתוכניות, עיכוב בתשלומים, וגרירת הפסדים מפרויקטים קודמים.
חברה ותיקה
החברה שקרסה נמצאת בבעלות כמאל שגראוי שמחזיק בה יחד עם מוניר שגראוי וחברת האחים שגראוי SBI. הקריסה אינה קשורה לעסקיהן של חברת שגראוי ייזום ובנייה SBC ולחברת שגראוי-לייבוביץ' שפועלות כסדרן. החברה שהחלה את דרכה בנצרת ב־1930 בנתה בין השאר את בית ישראכרט, קניון M הדרך וקניון רמת אביב והיא בעלת רישיון עבודה עם משרד הביטחון. מועסקים בה 54 עובדים.
כיום החברה בונה תשעה פרויקטים, מהם שלושה פרויקטים גדולים עם חברת שיכון ובינוי בפרדס חנה וביקנעם עילית. בשיכון ובינוי עדכנו שהם פועלים להכניס קבלן חלופי. בנוסף שגראוי בונה פרויקטים של חברת בית וגג ברמת גן, של נווה גד בחולון, של אשדר בקרית אונו, שנגר ברמת ישי ושל שתי קבוצות רכישה: מעלה אפק בראש העין ופריים טאואר בנתניה.
חוזרים לבנייה עצמית
קריסת החברה מצטרפת לתופעה שמקשה על ענף הנדל"ן דווקא כאשר הממשלה מעוניינת בבנייה רבה: היעלמותן של חברות בנייה. מלבד החברות שקורסות כלכלית, חברות בנייה ששייכות לחברות יזמיות עובדות רק עבורן, בעוד חברות אחרות כמו סולל בונה נטשו את הבנייה למגורים.
לפי מנכ"ל החברה היזמית מטרופוליס, אודי בלום, מציאת חברת ביצוע הפכה למשימה כמעט בלתי אפשרית. "בפרויקטים קטנים אין הרבה קבלנים שיכולים לתת בדק בית, ערבויות ושינוי דיירים, כך שאם אתה לא רוצה להתפשר נשארות מעט מאוד חברות", הוא אומר. "בפרויקטים הגדולים, כמו פרויקט שלנו של חמישה בניינים בגבעתיים — פשוט אין קבלנים".
יזם שביקש להישאר בעילום שם הוסיף כי "חברות הולכות ונעלמות.דורי ירדו, יש רתיעה מדניה סיבוס בגלל קריסת החניון, שגראוי נפלה, והרשימה מצטמצמת". החברות הנותרות לא נהנות מהקריסות וממשיכות לספוג הפסדים, כשהן מתחרות על פרויקטים ברווח נמוך. בנוסף, חלק גדול מהענף פועל ללא מסגרת אשראי וזה לפני בעיות של ניהול כושל.
כעת ייתכן שחברות יזמיות יקימו זרוע ביצוע בתוך החברה: לאחר שהוציאו עבודות במיקור־חוץ כדי לצמצם עלויות, גילו היזמים שהבומרנג חזר אליהם עם קריסת חברות, עיכובים ואיכות בנייה בעייתית — והם חוזרים לבנייה עצמית.