שתף קטע נבחר

מסתמן: לראשונה בעולם, הולנד תאשר לקשישים להתאבד

בהולנד, המדינה הראשונה בעולם שאישרה המתות חסד לחולים סופניים, שוקדים בימים אלו על הצעת חוק שתרחיב את הקריטריונים להתאבדות באמצעות עזרה רפואית. אם עד עתה יכלו רק חולים סופניים שהיו נתונים בכאבים בלתי נסבלים למות בחסות המדינה, מעתה יוכל כל אדם שחש כי חייו הושלמו לזכות במוות מכובד על פי רצונו. שרת הבריאות ההולנדית: "הצעת החוק באה להגן במיוחד על מבוגרים"

סוף החיים – לפי בחירה: ממשלת הולנד מתכוונת לאשר, לראשונה בעולם, לקשישים לשים קץ לחייהם. הצעת חוק שעל פרטיה האחרונים שוקדים כעת במדינה מרחיבה את חוק המתות החסד הקיים היום, שקובע כי רק חולים סופניים יכולים לבצע המתת חסד.

 

הולנד היא המדינה הראשונה שאישרה המתות חסד כבר בשנת 2002, אך רק עבור חולים סופניים הסובלים מכאבים עזים ובלתי נסבלים, ושאין להם כל תקווה למרפא.

 

מאז האישור נרשם זינוק שנתי משמעותי במספר המתות החסד בהולנד. ב-2015 שמו קץ לחייהם 5,516 איש, שהם 3.9 אחוזים מכלל מקרי התמותה במדינה.

 

קראו עוד:

המתת חסד: חמלה או רצח?

הכנסת דחתה - לא תהיה המתת חסד בישראל

בעקבות פרס: מדריך - איך למות בכבוד

 

כאמור, הצעת החוק החדשה תקבע כי כל אדם שהרגיש שמעגל חייו הושלם יוכל מעתה לבקש לסיים את חייו. שרת הבריאות אדית סחיפרס הסבירה כי החוק החדש מיועד בעיקר לקשישים, אולם החוק אינו מגביל את גיל הבקשות להמתות החסד.

 

החוק יגדיר במפורש מי איש הצוות הרפואי שיורשה לסיים חיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
החוק יגדיר במפורש מי איש הצוות הרפואי שיורשה לסיים חיים(צילום: shutterstock)
 

לדברי משרדי המשפטים והבריאות ההולנדיים, שמגבשים סופית את נוסח החוק החדש, החוק יקבע גבולות ברורים לאישורי המתות החסד, ויגדיר במפורש מי איש הצוות הרפואי שיורשה לסיים את חייו של אדם שביקש זאת. בנוסף יקבע החוק מנגנונים שיכללו ביקורות ופיקוח.

 

שווייץ: המתות חסד המתועדות בוידאו

מכון "דיגניטס" השוויצרי מבצע גם הוא המתות חסד לחולים סופניים, אולם מדובר במכון פרטי שאינו חלק ממערכת הבריאות של שוויץ. המכון עלה לתודעה הציבורית בישראל לאחר שהשדרן עדי טלמור, שלקה בסרטן הריאות, הגיע למקום לבצע המתת חסד.

 

דיגניטס הוקמה בשנת 1998 על ידי עורך הדין השוויצרי לודוויג מינלי. אלה המבקשים לשים קץ לחייהם נפגשים עם צוות הארגון, הכולל גם רופא חיצוני בלתי תלוי. בקשת הלקוח לשים קץ לחייו מתועדת הן במסמכים משפטיים והן בצילום וידאו המתעד את הבעת בקשתו בדעה צלולה ורצון חופשי.

 

מספר דקות לפני שניתנת תרופת המוות מובהר לחולה כי המנה תהרוג אותו. תוך כדי התהליך הוא נשאל שוב ושוב אם ברצונו למות או להפסיק את התהליך ולחשוב שוב על בקשתו לשים קץ לחייו. לאחר שמבהיר המטופל שוב ושוב את רצונו המוחלט, ניתנת המנה הקטלנית.

 

כך מתבצע ההליך הקטלני: תחילה ניתנת תרופה נוגדת הקאות, לאחר כ-30 דקות ניתנת מנה קטלנית של אבקת הסם פנטוברביטל, מהולה בכוס מיץ פירות. התרופה מדכאת את מערכת העצבים המרכזית וגורמת למטופל להפוך ישנוני ולהירדם בתוך 10 דקות מרגע השתייה. השינה הופכת לתרדמת, והחולה נושם בכבדות עד הפסקת נשימה המתרחשת בתוך 30 דקות משתיית הסם.

 

על פי מקורות שונים הגיעו עד כה לדיגניטיס מעל 1,000 איש לביצוע המתת חסד, 60% מהם מגרמניה. כ-70% מאלה המגיעים לייעוץ ראשוני ומקבלים אישור לתהליך חוזרים בהם ובוחרים להמשיך לחיות ולהיאבק במחלה.

 

התהליך אינו זול: דיגניטס גובה עבור שירות ההמתה כ-4,000 אירו לצורך ההכנה להמתה, ו-7,000 אירו למבקשים בנוסף לדאוג לטיפול רפואי עד ההמתה, לסידורים ולהלוויה. אף שדיגניטס היא חברה ללא כוונת רווח, מנהליה מסרבים לחשוף את ספרי החשבונות בפני הציבור.

 

צפו: תיעוד וידאו של המתת חסד בדיגניטס בשוויץ

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כל אדם שהרגיש כי מעגל חייו הושלם יוכל להתאבד
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים