הטריק שיעצור את ההוצאות המיותרות שלכם
הפרשה השבועית, "האזינו", מציגה שיטה אלגנטית ומתוחכמת לקצר את כל ספרי התורה - באמצעות שירה תמציתית וקצרה, שסוקרת את כל הספרים בקלות. מדובר בטריק פשוט ומומלץ גם לאלו שמעוניינים להשיג שליטה על ההוצאות שלהם, ולמנוע "זליגות" מיותרות. פרשת שבוע כלכלית
שירת האזינו מהווה את אקורד הסיום של התורה לפני הברכות של משה לבני ישראל (בפרשת וזאת הברכה). ע"פ פרשת וילך, תפקידה של השירה הוא להיות עד לעם ישראל לשמור את התורה וללכת בדרכיו של הקב"ה. כפי שמופיע בפרק לא, פסוק כא: וְהָיָה כִּי תִמְצֶאןָ אֹתוֹ רָעוֹת רַבּוֹת וְצָרוֹת וְעָנְתָה הַשִּׁירָה הַזֹּאת לְפָנָיו לְעֵד כִּי לֹא תִשָּׁכַח מִפִּי זַרְעוֹ כִּי יָדַעְתִּי אֶת יִצְרוֹ אֲשֶׁר הוּא עֹשֶׂה הַיּוֹם בְּטֶרֶם אֲבִיאֶנּוּ אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר נִשְׁבָּעְתִּי.
עוד במדור פרשת שבוע כלכלית:
מעידה כלכלית היא חלק משינוי. פרשת וילך
אחדות ולא אחידות: נאום משה שומר על שוויון שיתוף האל בביכורי השדה מלמד להיות שמחים בחלקנו. פרשת השבועאם נסתכל במילות השירה המיוחדת הזו, נמצא כי השירה מתארת את כל ספרי התורה בתמציתיות ובקצרה, ונותנת לנו סימנים להיזכר בתורה כולה.
כפי שניתן לראות כבר בתחילת השירה, מזכירה לנו את ימי הבריאה, השמים והארץ ובריאת האדמה: הַאֲזִינוּ הַשָּׁמַיִם וַאֲדַבֵּרָה וְתִשְׁמַע הָאָרֶץ אִמְרֵי פִי: יַעֲרֹף כַּמָּטָר לִקְחִי תִּזַּל כַּטַּל אִמְרָתִי כִּשְׂעִירִם עֲלֵי דֶשֶׁא וְכִרְבִיבִים עֲלֵי עֵשֶׂב:
ספר שמות מוזכרת לאחר מכן כחלק מלידת העם, דרך פרישת הכנפיים ושמירה על העם במדבר. אף הפסוק של סיפור יציאת מצרים מוזכר ברמז: שְׁאַל אָבִיךָ וְיַגֵּדְךָ זְקֵנֶיךָ וְיֹאמְרוּ לָךְ: בְּהַנְחֵל עֶלְיוֹן גּוֹיִם בְּהַפְרִידוֹ בְּנֵי אָדָם יַצֵּב גְּבֻלֹת עַמִּים לְמִסְפַּר בְּנֵי יִשְׂרָאֵל:
ספר ויקרא, הוא ספר הקורבנות מרומז לנו על ידי הבמות, האילים: יַרְכִּבֵהוּ עַל בָּמֳתֵי אָרֶץ וַיֹּאכַל תְּנוּבֹת שָׂדָי וַיֵּנִקֵהוּ דְבַשׁ מִסֶּלַע וְשֶׁמֶן מֵחַלְמִישׁ צוּר: חֶמְאַת בָּקָר וַחֲלֵב צֹאן עִם חֵלֶב כָּרִים וְאֵילִים בְּנֵי בָשָׁן וְעַתּוּדִים עִם חֵלֶב כִּלְיוֹת חִטָּה וְדַם עֵנָב תִּשְׁתֶּה חָמֶר:
ספר במדבר אשר עוסק בתמורות השונות שקורות לעם ישראל במסעותיו (לדוגמת קרח ועדתו..): כִּי אֵשׁ קָדְחָה בְאַפִּי וַתִּיקַד עַד שְׁאוֹל תַּחְתִּית וַתֹּאכַל אֶרֶץ וִיבֻלָהּ וַתְּלַהֵט מוֹסְדֵי הָרִים: אַסְפֶּה עָלֵימוֹ רָעוֹת חִצַּי אֲכַלֶּה בָּם
ואף ספר דברים אשר השירה נכללת בתוכו מרומזת: רְאוּ עַתָּה כִּי אֲנִי אֲנִי הוּא וְאֵין אֱלֹהִים עִמָּדִי אֲנִי אָמִית וַאֲחַיֶּה מָחַצְתִּי וַאֲנִי אֶרְפָּא וְאֵין מִיָּדִי מַצִּיל: כִּי אֶשָּׂא אֶל שָׁמַיִם יָדִי וְאָמַרְתִּי חַי אָנֹכִי לְעֹלָם
השיטה שתסדר גם את התקציב המשפחתי שלנו
בעומק הדברים, השירה יכולה להוות כלי לתזכורת של הרבה מאד היבטים של התורה. דרך השירה - ניתן לזכור את הנקודות העיקריות, את הרמזים בע"פ ובכך לאפשר לאדם להתמודד עם כל התורה כולה בצורה של שיר.
בבניית תקציב משפחתי, הסעיפים הקשים ביותר לתקצב אותם, הם ההוצאות העמומות. האופניים שאחת לכמה זמן מתקלקלות, המשקפיים שצריך להחליף מעת לעת והוצאות נוספות שלא רכשנו בשנה האחרונה או אפילו בשנתיים האחרונות, אך הן נדרשות ויש חשיבות גדולה לתקצב אותן.
הכלי המרכזי שאיתו אפשר לעבוד עם תיקצוב ההוצאות העמומות, הוא אותו כלי שמשה מלמד את עם ישראל להיזכר בתורה. מעוררי זיכרון.
בהנחה שאופניים לילד עולות כ300 שקלים (לדוגמא), מתחילים לחשב פחות או יותר מתי הן נרכשו. כמו גם המשקפיים - כמה זוגות משקפיים יש במשפחה (לכל ילד, למבוגרים, קריאה, ראייה, שמש) ולאחר מכן, מתי בערך נרכשו כל זוג. לאחר החישוב המשוערך - ניתן לחלק זאת בחודשים ולפי זה התקציב הנדרש. כדי לדייק יותר, יש לנסות ולחשב כמה זמן החזיקו המשקפיים הקודמות ועל פי זה לחשב, כמה זמן נותר בערך למשקפיים הנוכחיים (למוצר הנוכחי) ולפי המחיר לתקצב לחודשים הקרובים.
מעוררי זיכרון אלה - מאפשרים לנו לחשב מסלול מחדש בבניית התקציב מתוך תפיסה שבתקציב הבא שנבנה, נוכל להיות כבר מדוייקים ומרבית המוצרים וההוצאות העמומות לא יהיו עמומות כלל.
תפקידו של התקציב הוא לאפשר לנו לחיות באחריות כלכלית על כל סעיפי ההוצאות וגם ההכנסות. עמימות באה ממקום של חוסר תכנון או חוסר שליטה בהוצאות. ככל שנדע על כל מוצר, שירות שאנו רוכשים מתי רכשנו, כמה עלה ומהו מחזור חיי המוצר - כך נוכל להתנהל באופן אחראי ופחות נראה הוצאות בלתי צפויות.