מתי צריך לשלם מכס? מדריך לחוזרים מחו"ל
מקופסאות ויטמינים ועד אדמה שחורה מטירה מקוללת בסקוטלנד - החגים בעיצומם והישראלים חוזרים מחופשה בחו"ל ומביאים איתם שלל חפצים ומתנות. לפני ההצהרה במכס חשוב שתדעו מה אסור ומה מותר להביא לישראל, ומאיזה סכום צריך לשלם מס. מדריך
החגים בעיצומם, ועל פי ההערכות בענף הנסיעות – כחצי מיליון ישראלים יצאו השנה לחופשה בחגי תשרי. בדרך חזור יאלצו הנופשים לעבור במכס ולבחור במסלול הירוק או האדום. בעוד כוונותיהם של לא מעט נוסעים - אינן תמימות, רבים אחרים כלל אינם מודעים לכללים הנוגעים לאסור והמותר בהבאה לישראל.
הנה כמה דוגמאות: זוג שוחר אומנות רכש ציור של האמן אביגדור אריכא בתערוכה בלונדון, בסך של 38,000 דולר. הזוג ניסה להיכנס לישראל עם הרכישה החדשה מבלי להצהיר עליה. הם נתפסו ונאלצו לשלם מסים וקנס בסך של כ- 40,000 שקל.
אדם ניסה להיכנס לישראל עם כמות גדולה של גלולות ויטמינים בשווי 105,000 שקל מבלי להצהיר. שוחר הבריאות נתפס, הועמד לדין, נגזרו עליו 4 חודשי מאסר על תנאי וקנס של 15,000 שקל. הגלולות הוחרמו.
יהלומן נתפס כשהוא מנסה להכניס לארץ חבילת יהלומים. הוא נאלץ לשלם כופר בסך של למעלה מ- 400,000 שקל, כדי שיוכל לשחרר אותם מהמכס.
שני נוסעים ניסו להבריח למעלה מ-100 קרטוני סיגריות. הסיגריות הוחרמו, הנוסעים הורשעו והוטלו עליהם עונשי מאסר על תנאי וקנסות בגובה אלפי שקלים על כל אחד.
"כאשר אדם עובר במסלול הירוק של המכס – הוא למעשה מצהיר שהוא נושא רק חפצים הפטורים ממסים", אומרים עורכי הדין ורד כהן ורענן בר-און, ממשרד בר-און כהן. "מי שנושא עימו חפצים וכמויות מעל המותר, שמחויבים במסים, עליו לעבור במסלול האדום ולהצהיר עליהם. בכל מקרה שיש לאדם ספק באיזה מסלול לעבור – עליו לעבור במסלול האדום".
מה הן הסנקציות שמוטלות? "קנס מינהלי או העמדה לדין ו/או חילוט (החרמה) של הטובין. במקרה של חילוט נוהגת רשות המסים להציע לאדם לשלם כופר כספי ולקבל לרשותו את המוצרים חזרה".
בעזרת עורכי הדין עשינו לכם סדר בכל הקשור לאסור והמותר בהבאה לישראל ומה הן ההגבלות הקיימות.
הוצאת חפצים מישראל
נוסע שנוטל עימו חפצים בערך כולל העולה על 200 דולר, ורוצה להוציא אותם מהארץ ולהחזירם – צריך להצהיר על כך בפני פקיד המכס באולם היוצאים, ולמלא טופס הצהרת נוסע על יצוא זמני של חפצים נלווים. עם שובו לארץ – עליו להציג את הטופס בפני פקיד המכס כדי שלא יחויב בתשלום מסי יבוא (מכס, מס קניה ומע"מ).
מוצרים שנרכשים בחנויות ה"דיוטי פרי" נחשבים לצורך תשלום מסים כחלק מהמוצרים שרוכשים בחו"ל, לכן ההנחיות הבאות חלות גם עליהם.
הוצאת והכנסת כספים לישראל - היוצא או הנכנס לישראל צריך לדווח על כספים שהוא נוטל עימו, כאשר הסכום החב דיווח הוא 100,000 שקל ומעלה - במזומנים, המחאות בנקאיות והמחאות נוסעים.
אלו חפצים פטורים ממסים?
חפצים אישיים פטורים ממסים בכניסה לישראל (הפטור הוא אישי לכל נכנס, ולא ניתן לצרף זכאות זו למספר נוסעים) – מעבר במסלול הירוק. חפצים אלו כוללים: הלבשה, הנעלה וצורכי טואלט אישיים, מהסוגים והכמויות שנהוג להביאם כמטען יד של נוסע (בהתאם למגבלת הק"ג). כך למשל, אישה שהכניסה 20 שמלות חדשות עטופות בניילון – נאלצה לשלם את הפרשי המס, כי אין מדובר בכמות סבירה.
יודגש, כי ההגבלה היא כמותית, ללא קשר לשווי. לכן, שמלה אחת ששווייה עולה על 200 דולר - פטורה ממס אם מדובר בצריכה אישית.
משקאות משכרים – יין עד 2 ליטר ומשקה משכר אחר (ויסקי, וודקה, ג'ין ועוד) עד 1 ליטר (לכל נכנס מגיל 18 ומעלה). לכן, אדם שנכנס ארצה עם שני ילדיו הקטנים, לא יוכל להביא 6 ליטרים יין, אלא 2 ליטר בלבד לכל אדם מגיל 18 ומעלה.
יש לשים לב שהכמות היא הקובעת, לא המחיר. כך למשל, בקבוק ויסקי 1 ליטר שעולה 800 דולר – פטור ממכס, אבל 4 בקבוקים של ליטר שנרכשו בפרוטות – חייבים במכס.
תמרוקים כוהליים (בשמים ומי קולון) – עד 1/4 ליטר – לכל נכנס.
טבק על כל צורותיו – עד 250 גרם. סיגריות – עד 200 סיגריות (פאקט אחד) – לכל נכנס מגיל 18.
חפצים אחרים לשימוש עצמי או למתנה לאדם אחר – בערך כולל של עד 200 דולר (לכל נכנס מגיל שנתיים ומעלה), לרבות מזון במשקל כולל של עד 3 ק"ג (ולא יותר מ- 1 ק"ג לכל סוג מזון). כך למשל, אסור להכניס 3 ק"ג גבינה צרפתית מסוג אחד, אבל מותר 1 ק"ג מכל סוג של גבינה.
אם שווי החפץ עולה על 200 דולר - לא ניתן לקבל פטור ממסים על 200 דולר ולשלם מסים על ההפרש. אלא יש לשלם מסים על הסכום הכולל של החפץ.
פריטים שאסור להביא
קיימת רשימה ארוכה של פריטים שאסור להכניס לישראל בכלל. הנה כמה דוגמאות: זיופים וחיקויים של מטבעות, כרטיסים ודברי פרסומת להגרלה והימורים שלא ניתן היתר מראש לעריכתם. סכינים (למעט אולר וסכינים המשמשים למקצוע או לבית). כלי ירייה דמוי עט או דמוי אקדח הזנקה או המופעל בגז, סמים, פרסומים ומוצרים פורנוגרפיים ויצורים חיים כגון נחשי צפע ועוד.
כך למשל, נתפסו 30 צפרדעי חץ ארסיות שהוברחו מהולנד על ידי שני נוסעים שניסו להכניסם לארץ. רשות הטבע והגנים הסבירה, כי ייבוא של דו חיים מחו"ל עלול לגרום להתפשטות וירוס ופטרייה קטלניים, שעלולים לסכן את חיות הבר המקומיות.
במקרה אחר נתפס טייס "אל על" שניסה להבריח לארץ גור כלבים מאיטליה ללא היתר ייבוא.
קיימים פריטים שהבאתם מותנית באישור הרשות המוסמכת ובהתאם לקריטריונים שנקבעו על ידה - למשל: טלפון אלחוטי, טלפון סלולרי וציוד תקשורת – משרד התקשורת, צמחים – משרד החקלאות, חלקי חילוף לרכב – משרד התחבורה, בעלי חיים – משרד החקלאות, תרופות – משרד הבריאות, קורקינט ממונע – משרד התחבורה, ועוד.
לא פעם מגלים אנשי המכס דברים ביזאריים ומשונים שהובאו לישראל ולא דווחו. כך לדוגמה, באחד המקרים נבדקה נוסעת שהביאה עימה שתי מזוודות מלאות באדמה שחורה. מכיוון שמדובר בחומר אורגני הוזעקו אגרונומים ומומחי סמים לבדיקת האדמה, אך לא נחשף כל ממצא חריג. לבסוף הודתה האישה, שנטלה את האדמה מטירה מקוללת בסקוטלנד, שבעליה מצאו את מותם במיתות משונות. הנוסעת הודתה, כי הביאה את האדמה המקוללת כדי לפזר בגינת ביתו של בעלה לשעבר.
עוד על ניסיונות הברחה: