לשכת אבו מאזן על החלטת אונסק"ו: "ישראל ממשיכה בכיבוש בעידוד ארה"ב"
הפלסטינים שאבו עידוד מההחלטה להטיל ספק בקשר שבין היהדות למקומות הקדושים בירושלים, ובחרו להתעמת ישירות מול וושינגטון. דוברו של יו"ר הרשות: "מסר לישראל שעליה להביא לסיום הכיבוש". בפתח עקצו את חמאס
לשכת יו"ר הרשות הפלסטינית מתעמתת ישירות מול ארה"ב בעקבות החלטת אונסק"ו, שאימצה את ההצעה המטילה ספק בזיקה היהודית להר הבית ולכותל המערבי בירושלים. נביל אבו רודיינה, דוברו של אבו מאזן, אמר הערב (יום ה') כי ההחלטות הבינלאומיות הנמשכות נגד הכיבוש ונגד מדיניותה של ישראל ובכללן החלטת אונסק"ו הן מסר ברור של הקהילה הבינלאומית בכך שהוא אינו מסכים עם המדיניות אשר מגנה על הכיבוש ותורמת לכאוס ולחוסר היציבות.
לדברי אבו רודיינה, "ההחלטה הזאת מדגישה את הצורך שארצות הברית תבחן מחדש את מדיניותה השגויה שמעודדת את ישראל להמשיך בכיבוש של השטחים הפלסטיניים". הוא ציין עוד כי ההחלטה היא מסר חשוב לישראל על כך שעליה להביא לסיום הכיבוש ולהכיר במדינה הפלסטינית שבירתה מזרח ירושלים, במקומות הקדושים לה מהאיסלאם והנצרות.
אבו רודיינה הוסיף כי על ישראל להפנים כי המדיניות שלה תורמת רק להמשך האווירה השלילית שמקרינה על כל האזור ושהקהילה הבינלאומית מתנגדת לה.
במקביל, בפתח בירכו על ההחלטה ששללה את הקשר של היהודים להר הבית. "ההחלטה היא ניצחון חשוב לעם הפלסטיני, לשומרים על אל-אקצה ולהנהגה הלאומית", צוין בהודעת פתח.
בהודעה שפרסם הארגון נאמר כי החשיבות העליונה של ההחלטה הזאת טמונה בתוכן שלה אשר שולל בצורה נחרצת כל קשר היסטורי בין היהודים לבין ירושלים בכללותה ובפרט קשר בין היהודים למסגד אל-אקצה.
הדבר הנוסף שחשוב בהחלטה הזאת, לפי פתח, הוא התזמון של קבלתה "בזמן שישנה עלייה חדה בייהודה של ירושלים ובפריצות (הישראליות) למסגד אל-אקצה וכן בהריסות (הבתים)".
בפתח דאגו להדגיש כחלק מתעמולה פנים פלסטינית אל מול חמאס כי ההחלטה הזאת לא הייתה מתקבלת ללא המאמצים הדיפלומטיים התכופים בניצוחם של אבו מאזן והנהגת פתח וללא העמידה של מדינות ערב ומדינות העולם לצד הפלסטינים.
בפתח הודו בהודעה לכל המדינות שתמכו בפלסטינים וקראו למדינות שהצביעו נגד ההחלטה לבחון מחדש את עמדתן בנוגע לזכויותיו של העם הפלסטיני.
24 מדינות תמכו בהחלטת הוועד המנהל של אונסק"ו, שבה אין אזכור לקשר היהודי לאתרים הקדושים שאותם מכנים בשם "מסגד אל-אקצה" ו"חראם אל-שריף". שש מדינות התנגדו, 26 נמנעו ושני נציגים נעדרו. ישראל מוגדרת בהחלטה 15 פעמים כ"כוח הכובש".
במהלך הדיונים היה סירוב עיקש לאזן את ההחלטה עם אזכור השם היהודי לצד השם המוסלמי. בין היתר אישררו חברי אונסק"ו את "החשיבות של העיר העתיקה בירושלים וחומותיה לשלוש הדתות המונותיאיסטיות", אך מציינים כי "אין בהחלטה זו להשפיע על החלטות מועצת הביטחון והעצרת הכללית של האו"ם ביחס לסטטוס החוקי של פלסטין וירושלים".
בהחלטה מביעים חברי אונסק"ו צער על החלטת ישראל ליישם את ההחלטות הקודמות של הארגון ביחס לירושלים. חברות אונסק"ו הביעו "גינוי עמוק" לישראל המוגדרת כ"כוח הכובש" על המשך החפירות במזרח ירושלים, "ובעיקר סביב העיר העתיקה". אונסק"ו שבה ודורשת מישראל לחדול מעבודות אלו.
אונסק"ו קראה לישראל להשיב את הסטטוס קוו למסגד אל-אקצה: "מגנים בחריפות את ההסלמה באלימות הישראלית נגד אנשי הווקף ונגד חופש התפילה שלח המוסלמים באל-אקצה". בהחלטה מגנים בתוקף גם את "התקיפות החוזרות והנשנות מצד פעילי ימין קיצוני ואנשי כוחות הביטחון. אנו קוראים לישראל, הכוח הכובש, לנקוט את הצעדים ההכרחיים למנוע פרובוקציות שפוגעות בקדושת אל-אקצה".
אונסק"ו מגנה את הכניסה למסגדים, כולל כניסה של אנשי רשות העתיקות, ואת מעצרם של מתפללים מוסלמים. כמו כן גינו את ההגבלות על כניסת מתפללים להר הבית. בהחלטה מציינים כמה אירועים שבהם נכנסו כוחות הביטחון למסגדים. ישראל גם נקראת להפסיק את עבודת השיקום והשחזור הארכיאולוגיות ב-18 אתרים מסביב להר הבית.
נתניהו: "החלטה הזויה"
ראש הממשלה בנימין נתניהו מחה בתקיפות על החלטת אונסק"ו. במהלך "חוג התנ"ך" שנערך במעונו ציין נתניהו כי "תיאטרון האבסורד באונסק"ו נמשך, והיום הארגון הזה קיבל עוד החלטה הזויה. אז מילא שהם לא קוראים תנ"ך, אבל אני מציע לחברי אונסק"ו לבקר בשער טיטוס ברומא, שם הם יראו מה הביאו הרומאים לרומא לאחר שהחריבו ובזזו את בית המקדש בהר הבית לפני 2,000 שנה. רואים שם את מנורת שבעת הקנים, סמל של העם היהודי, ואני אומר שהיא גם הסמל של מדינת היהודים בימינו. לומר שלישראל אין קשר להר הבית ולכותל זה כמו לומר שלמצרים אין קשר לפירמידות".
שרת המשפטים איילת שקד ציינה: "האו"ם שובר את השיאים של עצמו בבורות, באנטישמיות ובחוסר הרלוונטיות שלו. ארגון שמתיימר לייצג את החינוך ואת המדע מטעם האו"ם מציג פוליטיקה רקובה שנשלטת בידי מדינות אסלאמיות דיקטטוריות. במקום שמדינות המערב יובילו את הארגון למחוזות הנאורות, חלקן נגררות ללכת שבי אחר החלטות מבישות".