רוסיה: "המשבר עם ארה"ב הכי חמור מ-1973"
בלוזאן נועדו שרי החוץ של רוסיה וארה"ב למפגש ישיר ראשון מאז המתקפה על חלב - ולפני פתיחת הפסגה בנושא הסורי, שבה משתתפת גם איראן. השגריר הרוסי באו"ם הודה כי היחסים בין וושינגטון למוסקבה הם בשפל שלא נראה מאז מלחמת יום כיפור
בשווייץ החלה היום (שבת) הפסגה הבינלאומית שמטרתה למצוא פתרון למשבר הסורי - והיא מתרחשת בזמן שהמשבר הרוסי-אמריקני מגיע לשיאו. שגריר רוסיה באו"ם ויטלי צ'ורקין אמר היום כי המתיחות עם ארצות הברית היא ככל הנראה הקשה ביותר מאז מלחמת יום כיפור ב-1973.
באווירה עוינת שכזו נפגשו מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ומקבילו הרוסי סרגיי לברוב בלוזאן למפגש ישיר ראשון מאז המתקפה הרוסית-סורית על חלב. הפגישה התקיימה זמן קצר לפני פתיחת הפסגה שבה משתתפות פרט לרוסיה ולארה"ב גם נציגים ממדינות שונות באזור - ירדן, טורקיה, מצרים, קטאר, עיראק, סעודיה וגם איראן - במטרה לנסות שוב לסיים את שפיכות הדמים בסוריה.
לפי דיווחים, מוסקבה קראה לאזרחיה, באמצעות תשדיר טלוויזיוני, להתכונן למתקפה על אדמה רוסית. לפי אותם דיווחים, שלא ברורה מהימנותם, התקשורת הממשלתית פרסמה גם מדריך שקורא לתושבים לבחון היכן המקלט הקרוב ולבדוק את זמינות מסכות הגז שלהם ומבהיר להם מהם הגופים הממשלתיים שיקחו אחריות במקרה שתפרוץ מלחמה. עם זאת, מומחי ביטחון סבורים כי אין פניה של רוסיה למלחמה, אלא שפוטין מנסה בכך להרתיע את מדינות המערב מלהתערב במלחמה בסוריה.
בשבוע שעבר רוסיה העבירה טילים בליסטיים מסוג איסקנדר למובלעת שלה קלינינגרד באזור הים הבלטי - עוד ניסיון להפגנת כוח שגרר תגובות זועמות מפולין ואסטוניה השכנות. רוסיה טענה מנגד כי מדובר בתרגיל שגרתי. השגריר צ'ורקין הדגיש כי המתיחות ב-1973 עם ארה"ב שונה מהמתיחות היום, וציין כמה נקודות חיוביות.
"המצב הכללי, אני חושב, הוא די רע בנקודה הזאת, כנראה הכי גרוע מאז 1973", אמר השגריר הרוסי שגם זאת ציין כי "למרות שיש לנו מחלוקות רציניות, כמו בסוריה, אנחנו ממשיכים לעבר על נושאים נוספים, ולפעמים בהצלחה". לדבריו, שרשרת של אירועים הובילה לנקודת השפל ביחסים. "זה סוג של חוסר כבוד בסיסי ומחסור בדיוני עומק בנושאים מדיניים", אמר וטען כי ארה"ב ונאט"ו החליטו לבנות את ביטחונן "על חשבון רוסיה" כשצירפו מדינות רבות שהיו בעבר בגוש הסובייטי כחברות בנאט"ו.
הוא הזכיר גם את פרישתה ב-2001 של ארה"ב מהאמנה נגד טילים בליסטיים, ואמר כי אחת מהפרובוקציות הגדולות ביותר במהלך שנות שלטונו של ג'ורג' בוש הייתה ועידת נאט"ו ב-2008 שבה הוחלט כי אוקראינה וגאורגיה יהיו חברות בנאט"ו. עוד הזכיר השגריר הרוסי את הדחת נשיא אוקראינה ויקטור ינוקוביץ' ב-2014 והגדיר את הדחתו כהפיכה שנעשתה בתמיכת ארה"ב. זמן קצר לאחר מכן רוסיה סיפחה את חצי האי קרים, פעולה שהובילה לסנקציות של המערב נגדה.
היחסים בין המעצמות הידרדרו עוד יותר בחודשים האחרונים, בין היתר בעקבות קריסת הפסקת האש בסוריה וההפצצות המאסיביות של העיר חלב על ידי רוסיה וצבא אסד, כמו גם האשמות של ארצות הברית כי רוסיה מתערבת בבחירות לנשיאות.
בנושא זה דיווחה היום סוכנות הידיעות הרוסית איטר-טאס כי מוסקבה תגיב לתוכניות של ה-CIA לבצע מתקפת סייבר נגד ההנהגה הרוסית. גורם בקרמלין אמר לסוכנות כי "בטוח שנעשה זאת זה כבר גובל בחוצפה". ביום שישי ציטטה רשת NBC האמריקנית גורמי מודיעין אמריקניים שאמרו כי ממשל אובמה שוקל להוציא לפועל מבצע סייבר נגד רוסיה בתגובה להתערבות הרוסית לכאורה בבחירות בארה"ב.
השגריר הרוסי ציין גם כמה נקודות חיוביות, בהן הסכמים שנעשו בשנים האחרונות במועצת הביטחון של האו"ם, בתמיכת וושינגטון ומוסקבה. בנושא הסורי ציין הענקת אישור למעבר סיוע הומניטרי והקמת צוות שיבדוק אם צבא אסד משתמש בנשק כימי במלחמה. השגריר אמר עוד כי רוסיה מעוניינת בנרמול היחסים עם ארה"ב. "אם שינוי הממשל יסייע, זה בסדר", אמר אך הדגיש כי גם אם הנשיא אובמה היה נשאר לעוד קדנציה, דבר בלתי אפשרי, אז רוסיה הייתה מנסה להגיע לנורמליזציה ביחסים.