שתף קטע נבחר

 

הרבה לפני הפרישה: לפדות את קופת הגמל ללא מס

זקוקים בדחיפות למזומנים? למרות העובדה שהחיסכון בקופת הגמל וקרן הפנסיה מיועד לשמש אותנו אחרי גיל הפרישה וכל משיכת כספים לפני המועד תחויב בתשלום מס גבוה, מתברר כי במקרים סוציאליים חריגים ניתן למשוך את הכסף מוקדם יותר - ללא חובת מס. מדריך

החיסכון שצברנו בקופת הגמל או קרן הפנסיה, אמור לשמש אותנו לאחר גיל הפרישה. הכספים המופקדים בחיסכון צפויים להיות פטורים ממס בעת פדיונם (בהתאם לתקנות) בסיום תקופת העבודה.

 

תקנות מס הכנסה מגדירות את מועדי הזכאות שבהם עמיתים יכולים למשוך כספים מקופות גמל. בהתאם לחוק, כל משיכה מקופת הגמל טרם המועד, מחויבת בתשלום מס של 35%. מדובר בשיעור גבוה במיוחד שהופך את המשיכה למאוד לא כדאית.

 

במציאות זו רבים מאלו שנקלעים למצוקה כלכלית וזקוקים לכסף, נאלצים לחפש אלטרנטיבות אחרות, או פשוט בלית ברירה לפדות את החיסכון ולשלם מס גבוה.

 

ואולם, רבים אינם מודעים לכך שניתן במקרים מסוימים, בשל עילות סוציאליות מיוחדות, לבצע משיכת כספים מקופת גמל (לרבות קרן פנסיה, ביטוחי מנהלים וכו') מבלי שיידרשו לשלם מס בכלל.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

חשוב לציין כי למרות האפשרות החריגה, משיכה של כספי החיסכון תפגע בקצבה העתידית שתתקבל לאחר גיל הפרישה, וצפויה להרע את המצב הכלכלי של החוסך, בגיל הזקנה.

 

מיעוט הכנסות, הוצאות רפואיות או נכות

קיימות 3 עילות המוגדרות בחוק שבגינן ניתן לבצע משיכת כספים ללא תשלום מס:

 

מיעוט הכנסות של העמית או ובן/בת זוגו -  חוסך שהכנסתו והכנסת בת זוגו בחודש מסוים (הכנסה מכל המקורות) הייתה נמוכה מתקרת שכר המינימום במשק, כ-4,825 שקל, יכול למשוך ללא מס את סכום ההפרש בין הכנסת העמית ובן/בת זוגו, לשכר המינימום.

 

"חשוב להדגיש כי אם לעמית יש ילד קטין אזי שכר המינימום לעניין זה יוכפל ויעמוד על 9,650 שקל", אומר אייל סיאני, מנהל מקצועי וממונה ציות ואכיפה בהלמן-אלדובי קופות גמל ופנסיה.

"כך לדוגמה, חוסך נשוי + ילד אחד או יותר, שאשתו היא המפרנסת היחידה עם שכר של 7,000 שקל, יכול למשוך מקופת הגמל 2,650 שקל בגין כל חודש מבלי שיחויב במס".

 

הוצאות רפואיות של העמית או של קרובו – במקרה זה, אם לעמית או לקרובו יש הוצאות רפואיות בגין אשפוז, תרופות, בדיקות וכו' (אך לא כולל טיפולי שיניים) הגבוהות ממחצית ההכנסה השנתית של המשפחה, ניתן יהיה למשוך מקופת הגמל סכום השווה לסכום ההוצאות הרפואיות.

 

נכות של העמית או של קרובו – אם לאחר הצטרפות עמית לקופת הגמל, הוא או קרובו חלה/נפגע ונקבעה לעמית או לקרובו נכות רפואית צמיתה בשיעור של 75% לפחות, הרי שבמקרה זה ניתן יהיה למשוך מקופת הגמל כספים ללא מגבלה וללא מס.

 

"באם התקיים אחד או יותר מהעילות כאמור, העמית, שכיר ועצמאי כאחד, יוכל למשוך את כספי התגמולים (ולא כספי פיצויים) מקופת הגמל (אך לא מקרן ההשתלמות) בה הוא חבר" מוסיף סיאני.

 

כדי לממש את הזכאות, על החוסך למלא טפסים ולהגיש אותם לקופת הגמל כמפורט בטבלה כאן.

 

סיאני חוזר ומציין כי למרות האפשרות המקלה לאזרח שנקלע למצוקה, "יש לבחון את מכלול השיקולים והאלטרנטיבות, שכן משיכת כספים מקטינה את סכום החיסכון שישמש אותנו לעת זקנה".

 

עוד על חיסכון פנסיוני:

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים