שתף קטע נבחר

מחקר: החזרת יותר מעובר אחד לא משפרת סיכוי להריון בריא

בניגוד לאמונה הרווחת בקרב הורים רבים שעוברים טיפולי הפריה חוץ גופית כי "כל המרבה הרי זה משובח", מחקר אמריקני חדש קובע שהיריון של עובר אחד לא פוגע בסיכויי ההצלחה של התהליך. פרופ' משיח: גם בישראל אנחנו ממליצים על ריבוי עוברים רק בגילאים מבוגרים יותר של האמא

במאמר חשוב ומקיף, שפורסם בימים האחרונים במגזין הרפואי היוקרתי בתחום הפוריות Fertility and Sterility, מנתחים החוקרים את תוצאות הטיפול ב־500 יחידות הפריה בכל רחבי ארה"ב ובסך הכל כ־191 אלף מחזורי טיפול של הפריה חוץ־גופית שנערכו במהלך שנת 2013.

 

החוקרים הגיעו למסקנה שהחזרה של יותר מעובר אחד בטיפולי ההפריה החוץ־גופית אינה משפרת את הסיכויים להשגת היריון בריא, לעומת החזרה של עובר

 

יחיד. מאידך, החזרה של יותר מעובר אחד גורמת לשיעור גבוה מאוד של הריונות מרובי עוברים — וכ־30% מההריונות מסתיימים בתאומים או בשלישיות.

 

החזרה של עובר אחד לא פוגמת בסיכויי ההפריה (צילום: index open) (צילום: index open)
החזרה של עובר אחד לא פוגמת בסיכויי ההפריה(צילום: index open)

 

המאמר החדש מגיע למסקנה שהחזרת עובר אחד ויחיד לא הביאה לירידה משמעותית בשיעור ההריונות, אבל, מאידך, הפחיתה כמובן את הסיכון לקבלת היריון מרובה עוברים, המסוכן לאם ולעוברים עצמם. יתרה מכך, עודפי העוברים שהוקפאו נתנו תוספת משמעותית של סיכויי הצלחה ללא צורך בטיפול הורמונלי ובשאיבות נוספות — במחזורי הטיפול הבאים.

 

ציבור המטופלים בארה"ב וגם בישראל נוטה לחשוב שהחזרה של כמה עוברים מופרים במהלך הפריה חוץ־גופית מגדילה את סיכויי הקליטה של העוברים. ואכן, עד לפני כמה שנים הפרקטיקה המקובלת הייתה להחזיר 2 או 3 עוברים בכל פעם, ובחלק מהמקומות יש הנוהגים כך עד עכשיו.

 

"בהחזרת יותר מאשר עובר יחיד גדל הסיכון לקבלת הריונות מרובי עוברים — תאומים ושלישיות. בתאומים ועוד יותר בשלישיות קיים שיעור גבוה של סיבוכי היריון כמו רעלת היריון, סוכרת הריונית, סיכון להפלות והסכנה ללידת פגים, הנזקקים לאשפוז ממושך ביחידות לטיפול נמרץ פגים והחשופים לסכנות הפגות, לרבות פגיעות מוחיות עד כדי שיתוק מוחין", מסביר פרופ' שלמה משיח, מומחה לפוריות.

 

"מסיבה זו בארצות מסוימות באירופה כמו שוודיה, דנמרק ונורווגיה חוקקו אפילו חוק נגד החזרה של יותר מעובר אחד. גם בישראל, בנייר העמדה של האגודה הישראלית לפוריות, ישנה המלצה להחזיר עובר אחד ויחיד בנשים מתחת לגיל 30 בטיפול הראשון; ורק בטיפול השני והשלישי או בנשים מעל לגיל 30 מומלץ להחזיר יותר מעובר אחד; כשרק מהטיפול הרביעי מומלץ להחזיר יותר משני עוברים; ובכל מקרה לא מומלץ להחזיר יותר מ־4 עוברים. ועדיין, למרות ההמלצות האלו, בישראל יש שיעור גבוה למדי של הריונות מרובי עוברים", אומר פרופ' משיח.

 

"כיום, 38 שנים לאחר לידת תינוקת המבחנה הראשונה בעולם, ההתקדמויות שחלו בשנים האחרונות בטכניקות ההפריה החוץ־גופית, לרבות האפשרות לגדל את העוברים במעבדה עד ליום החמישי והיכולת לבצוע בדיקות גנטיות בעוברים שבמעבדה, מאפשרות היום בחירה יותר מושכלת של העובר, על מנת שניתן יהיה להשיג מקסימום סיכוי להצלחה — גם בהחזרת עובר יחיד — ללא סיכוני היתר של הריונות מרובי עוברים", מסכם פרופ' משיח.

 

מספר טיפולי ההפריה החוץ־גופית בישראל במגמת עלייה מתחילת שנות ה־90. על פי דו"ח משרד הבריאות האחרון, בשנת 2013 ירד מספר הטיפולים באחוז בהשוואה לשנה הקודמת, לעומת מגמת עלייה מתמשכת בשני העשורים האחרונים.

 

כרבע ממחזורי הטיפול בהפריה חוץ־גופית הסתיימו בהיריון, וכחמישית הסתיימו בלידה. בשנים האחרונות כ־4% מכלל לידות החי היו כתוצאה מטיפולי הפריה חוץ־גופית.

 

בשנת 2013 נולדו בישראל 7,312 תינוקות באמצעות השיטה של הפריה חוץ־גופית. מספר ההריונות עומד על 9,583, ומספר מחזורי הטיפול עומד על 39,174.

הכתבה מתפרסמת ב"ידיעות אחרונות"

 

כך מזיז ההריון את האיברים בגוף האישה. צפו:

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה עוברים צריך להחזיר לרחם?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים