באמצע דיווח: כתב CNN נקלע לחילופי אש בדרך למוסול
ניק פטון וולש הצטרף לכוחות הכורדיים שמשתתפים במבצע לכיבוש "בירת דאעש" בעיראק. במהלך כתבה ששידר נורו יריות והוא נאלץ להפסיק את הדיווח ולתפוס מחסה. הכורדים: אנחנו מתקדמים, העיראקים: הם דווקא ביקשו לעצור
כתב CNN תחת אש בעיראק
ארגון "הצלב האדום הבינלאומי" קרא היום (יום ג') לכל הצדדים הלוחמים במוסול, עיראק, לחוס על חייהם של אזרחים ולא לפגוע במטרות אזרחיות, בהם מתקנים רפואיים. הקריאה בה יום לאחר שהכוחות העיראקיים והכורדיים פתחו במבצע צבאי ענקי לשחרור מוסול מידי "המדינה האיסלאמית" (דאעש) לאחר שנתיים וחצי של כיבוש ג'יהאדיסטי. על פי הערכות, כיבוש מוסול צפוי להימשך שבועות ואולי אף כמה חודשים. "הצלב האדום" גם קרא לצדדים לאפשר לפצועים במוסול להתפנות ולקבל טיפול רפואי.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
אמש דווח כי הכוחות הלוחמים מספיקים לעמוד ביעדים שלהם ואפילו מקדימים את הלו"ז שנקבע להם, אולם היום מסרו מפקדים עיראקיים וכורדיים שהם עוצרים את ההתקדמות שלהם לעבר "בירת דאעש" בעיראק. "אנחנו פשוט מחזיקים בעמדות שלנו", אמר קולנול חתאר שייחאן מהכוחות הכורדיים "פשמרגה", שהשתלטו אתמול על כמה כפרים מזרחית למוסול. "צבא עיראק יתקדם כעת דרך אזורי השליטה שלנו", מסר שייחאן. "השגנו את היעדים שלנו". עם זאת, מפקד הכוחות המיוחדים העיראקיים אמר שכוחותיו עצרו את התקדמותם בעקבות בקשה של הכוחות הכורדיים. לדבריו, הכורדים רוצים יותר זמן כדי להשיג את מטרותיהם בלחימה.
המפקד העיראקי, בריגדייר גנרל חיידר פאדחיל, אמר שאנשיו תכננו לבצע התקדמות עם שחר, אולם המבצע נדחה. הוא הוסיף שבהמשך היום ייפגשו מפקדים עיראקיים וכורדיים לדון על המשך המבצע.
"דאעש ישתמש בעשרות אלפי אזרחים כמגנים אנושיים"
"ארגון ההגירה הבינלאומי" הזהיר כי דאעש ישתמש בעשרות אלפי האזרחים במוסול כמגנים אנושיים כדי להגן על מעוזיו בעיר. ראש הארגון בעיראק, תומס וייס, אמר שהוא צופה עלייה חדה במספר האנשים שייאלצו לברוח מבתיהם במוסול בעקבות הלחימה בין הצדדים. הוא סיפר שארגונו השיג מסיכות גז כדי לחלק לתושבים באזור מחשש לתקיפה כימית, אולם מספר המסיכות אינו גדול.
במבצע לשחרור מוסול משתתפים 25 אלף חיילים - אנשי צבא עיראק, כוחות הפשמרגה הכורדית, כוחות שבטיים סוניים ומיליציות שיעיות. לעת עתה הכוחות השונים משתפים פעולה, אבל שיתוף הפעולה הזה עלול להפוך קשה יותר כשהם ייכנסו לעיר, בעיקר על רקע המתיחות העדתית בין סונים לשיעים. לא ברור מי ישלוט במוסול אחרי סילוק דאעש. ראש ממשלת טורקיה בנאלי יילדירים מסר שמטוסי חיל האוויר של ארצו משתתפים בתקיפות האוויריות של הקואליציה במוסול. המעורבות העיראקית לא מתקבלת בצורה חיובית על ידי שיעים רבים בעיראק, שקראו לכוחות הטורקיים לסגת מבסיס שנמצא בסמוך למוסול.
מבצע מוסול הוא המבצע הצבאי הגדול ביותר בעיראק מאז שהכוחות האמריקניים עזבו את המדינה ב-2011. משרד ההגנה האמריקני הדגיש אמש כי גם במבצע הזה לא משתתפים חיילים אמריקנים על הקרקע. לדבריו צוותים אמריקניים נמצאים מאחורי הקו הלוחם ומשמשים יועצים בלבד לכוחות העיראקיים. "רוב הכוחות האמריקניים בעיראק כלל לא נמצאים קרוב לקרב החזית", אמר דובר הפנטגון פיטר קוק.
הכתב הבכיר של רשת CNN האמריקנית ניק פטון וולש, שהצטרף לשיירת לוחמים כורדים ליד מוסול, דיווח מקו האש כי כבר נחשף למראות מזעזעים וכי מעת לעת התגלעו קרבות מקומיים בין הכורדים לבין לוחמי דאעש שבהם נתקלו בדרך. הוא דיווח כי יתרון הגודל של הקואליציה נגד דאעש על פני המחבלים בולט מאוד: "אין ספק שהכוחות שנלחמים נגד דאעש נמצאים כאן במספרים הרבה יותר גדולים ונעים במהירות רבה מאוד, אבל דאעש מראה שהוא בהחלט נכון לקרב". במהלך אחד מדיווחיו של וולש הוא נקלע לחילופי אש ונאלץ להפסיק את הדיווח ולתפוס מחסה על הקרקע.
דאעש כבש את העיר מוסול, שבה חיו אז כ-1.5 מיליון תושבים, לפני כשנתיים. לאחר הכיבוש הוא הרגיש כבר בטוח מספיק להכריז רשמית על הקמת חליפות איסלאמית בעיראק ובסוריה. המבצע האווירי שמנהלת זה זמן רב הקואליציה הבינלאומית נגד דאעש סייע לסלק מהאזור חלק מאנשי דאעש, אבל לפי הערכות 8,000-4,000 מחבלים עדיין נמצאים במוסול. אם מוסול תשוחרר - העיר רקה שבסוריה תהיה העיר האחרונה המשמשת מעוז של דאעש.