שתף קטע נבחר

 

המורים יוצאים לרחוב: "הזדמנות לתקן עוול היסטורי"

עוד ועוד מורים מתלוננים על כך שלא קיבלו את מלוא שכרם בספטמבר. "זה מעליב, מזלזל, נותן תחושה שאנחנו עובדים סוג ב'", אומר מורה שהופחתו 3,000 שקלים ממשכורתו. היום הם יפגינו מול משרד החינוך בתל אביב

 

אחת הכרזות שהכינו המורים לקראת ההפגנה מחר ()
אחת הכרזות שהכינו המורים לקראת ההפגנה מחר
היום (ד') בשעה 10:00 בבוקר יתייצבו עובדי הוראה ובהם מורות, מורים, גננת ומדריכים מחוץ לבניין משרד החינוך בתל אביב, ויפגינו במחאה על מחדל השכר. מארגני המחאה מקווים כי על אף העובדה שמדובר בחול המועד סוכות תירשם נוכחות גבוהה, אך מציינים שהפגנה בכל היקף כבר נחשבת להצלחה. "אנחנו לא מבקשים יותר ממה שמגיע לנו", אומר טל קניאס, ממובילי המחאה. "אנחנו רוצים את שכרנו עבור עמלנו. לשר החינוך זו הזדמנות לעשות תיקון היסטורי לעוול ארוך שנים".

 

מדי יום מקבלים מובילי המאבק עוד ועוד תלונות ממורות ומורים, גננות ומדריכים על כך שלא קיבלו את משכורתם במלואה. אחד מהם הוא שלומי, מורה לתנ"ך ומגיש לבגרויות בבית ספר שש-שנתי באשדוד. במקביל להיותו מורה, השנה הוא החל גם להדריך מורים פעמיים בשבוע וקיבל מכתב שמאשר את היותו מדריך ואת היקף משרתו. התנאים החדשים לא עודכנו במערכת כוח האדם, וכתוצאה מכך שלומי לא קיבל את שכרו כמדריך עבור חודש ספטמבר – 2,200 שקל. במקביל, נמצאו גם חוסרים במשכורתו הרגילה כמורה שמגיעים לכ-600 שקל. המשמעות: שלומי קיבל כ-3,000 שקלים פחות במשכורתו.


ההזמנה להפגנה מול משרד החינוך. מקווים שיגיעו מפגינים למרות החג ()
ההזמנה להפגנה מול משרד החינוך. מקווים שיגיעו מפגינים למרות החג

מחאת המורים. "משמיעים זעקה אמיתית כדי לשנות נורמה של שנים" (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
מחאת המורים. "משמיעים זעקה אמיתית כדי לשנות נורמה של שנים"(צילום: יובל חן)

 

"יש לי התחייבויות חודשיות מסודרות, וכשאתה בונה על משכורת מסוימת והיא לא מגיעה, זה מסבך מאוד את העניינים", הוא אומר. "זה מעליב, מזלזל, נותן תחושה שאנחנו עובדים סוג ב'. אני לא מרגיש שהמעסיק באמת רואה אותי. משרד החינוך דורש מאיתנו בכל הזדמנות להיות המורים הכי טובים, מצטיינים, אז גם אנחנו דורשים ממשרד החינוך להצטיין בעבודתו ולשלם לנו את המשכורת בזמן ובמלואה".

 

שלומי מציין כי יגיע להפגנה. "זה חשוב משתי בחינות", הוא מסביר, "הראשונה - העלאת המודעות הציבורית והארצית, כדי שיבינו שלא מדובר בסיפור של מורה אחד אלא מדובר במערכת כולה. הסיבה השנייה היא שהמשרד יבין כי למרות שנעשו כמה רפורמות מבורכות - רובן לטובת התלמידים - חייבים רפורמה לטובת שכר המורים, כדי שטעויות כאלה לא יחזרו על עצמן".

 

טל קניאס הוא מחנך ומורה להיסטוריה בתיכון ברנקו וייס ברמלה. גם הוא, כמו מורים רבים אחרים, לא קיבל את שכרו המלא. "בתלוש השכר שלי היו חסרים כ-3,000 שקל, כי במערכת עודכנו רק מחצית מהשעות שעבדתי", הוא מסביר. את קניאס אנחנו תופסים בבית הדפוס שבו הכינו את הכרזות להפגנה. שתי הסיסמאות יהיו: "מחדל השכר - לא טעות, מדיניות" ו"שכר. מלא. בזמן", קניאס הגיע כדי לקחת את מאות הכרזות שהוכנו.

 

"אנחנו נערכים לקראת ההפגנה ומקווים שיגיעו כמה שיותר עובדי הוראה", הוא אומר. "לראשונה קמים עובדי הוראה מהשטח, ללא הארגונים, ללא תמיכה של גופים חיצוניים, ומשמיעים זעקה אמיתית במטרה לשנות נורמה של שנים. אנחנו מלאים אופטימיות לקראת היום. אני קורא לכל מי שיכול להגיע להפגנה, לא רק לעובדי הוראה, אלא לכולם: הורים, תלמידים, סטודנטים ועוד. בסופו של דבר, היותו של עובד הוראה מתוסכל בהכרח ישפיע על קיום עשייה חינוכית משמעותית".

 

שר החינוך בנט. "ביכולתו להביא לשינוי" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
שר החינוך בנט. "ביכולתו להביא לשינוי"(צילום: אוהד צויגנברג)

 

תלוש שקיבלה עובדת במערכת החינוך לחודש ספטמבר ()
תלוש שקיבלה עובדת במערכת החינוך לחודש ספטמבר

קניאס מציין כי מטרתם הראשונית של המורים היא להיפגש עם שר החינוך נפתלי בנט. "ברור לנו שהוא לא מעורב במחדל שמתקיים זה שנים רבות, אבל ביכולתו להביא לשינוי. לא מדובר בעניין טכני כמו שמנסים למכור לנו, העובדה שאלפי עובדי הוראה מקבלים את שכרם המלא רק בנובמבר-דצמבר זו בעיה מהותית, וזה לא לגיטימי. זה אבסורד בכלל שאנחנו נאלצים להיאבק ולמחות על זה".  

 

פנו למבקר, מאיימים בעתירה

בימים האחרונים נפתחה בעמוד הפייסבוק של המחאה אפשרות לתרום לטובת הוצאות ההפגנה. מארגני המחאה כתבו למורים כי היעד הוא 2,000 שקל שיספיקו לכיסוי כל הוצאות ההפגנה, יעד שהושג לאחר כמה שעות.

 

מחאת המורים התפשטה ברשתות החברתיות, לאחר שמורים רבים מהחינוך היסודי והעל-יסודי נדהמו לגלות, ולא בפעם הראשונה בשנים האחרונות, כי בתלוש השכר הראשון לשנה זו (ב-10 באוקטובר) לא שולמו להם סכומים עבור תשלומים שונים, כגון גמול חינוך, גמול בגרות, גמולי השתלמות ושנות ותק. בחלק מהמקרים מדובר באלפי שקלים. בשבועות האחרונים פנו יוזמי המחאה במכתב למבקר המדינה יוסף שפירא וביקשו ממנו להידרש לנושא. במקביל, הודיעו המורים כי הם יגישו עתירה ייצוגית נגד משרד החינוך, וקראו לכל צוותי ההוראה שרוצים להשתתף בה להירשם.

 

בינתיים זוכה המחאה לתמיכה רחבה. מועצת התלמידים והנוער הארצית ופורום ועדי ההורים היישוביים הודיעו כי הם תומכים במורים. במקביל, יו"ר ארגון המורים רן ארז הכריז על סכסוך עבודה מול המשרד, ומזכ"ל הסתדרות המורים יוסי וסרמן קבע פגישה בנושא עם שר החינוך נפתלי בנט. על אף הצהרותיהם של יושבי ראש שני הארגונים, מובילי המחאה הודיעו כי הם מתנערים מהם וכי המחאה מתנהלת ללא קשר לארגון כזה או אחר. תמיכה נוספת מקבלים המורים מפוליטיקאים שונים, שקוראים למשרד החינוך ולעומד בראשו, השר נפתלי בנט, למצוא פתרון מיידי שיביא לכך שהמורים יקבלו את שכרם המלא.

 


פורסם לראשונה 18/10/2016 22:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יובל חן
מחאת המורים
צילום: יובל חן
מומלצים