סגר מעגל: תרם מח עצם לחולת סרטן - 16 שנה לאחר שאמו חלתה
אמו של גיא לאופר חלתה בסרטן כשהיה בן 6 וניצלה בזכות תרומת מח עצם. כשגיא התגייס לצה"ל הוא מסר דגימת מח עצם ונמצא מתאים לתרום לאישה חולה. אמו: "זו הייתה התרגשות גדול בשבילי לדעת שהבן שלי עזר להציל אדם אחר"
כשגיא לאופר היה ילד בן 6, אמו ורד חלתה בסרטן השד. 16 שנים מאוחר יותר, כשהתגייס לצבא הוא הצטרף למאגר הלאומי לתורמי מח עצם של "עזר מציון".
לפני כחצי שנה הוא סגר מעגל כשנקרא לתרום מח עצם לחולה שנזקקה לתרומה. "זה פשוט בא לי באופן טבעי", הוא אומר. לאופר, בן 22 המשרת בנח"ל, זכה בזכות התרומה למדליית הצלת החיים, יחד עם עוד 650 חיילים שתרמו מח עצם.
צפו בהם מספרים על תרומת מח העצם:
"התרגשות לדעת שהבן שלי עזר להציל אדם אחר"
"כשאמא שלי אובחנה כחולה, הייתי ילד", הוא נזכר. "היא עברה טיפולים כימותרפיים והספיקה להוציא תרומת מח עצמית. בזכות התרומה הזאת היא ניצלה. לכן כשהציעו לי בבקו"ם להצטרף למאגר, מיד הסכמתי. למה לא לתרום אם אפשר?".
כאשר לאופר נמצא מתאים לתרום מח עצם לאדם חולה, הדבר גרם לשמחה רבה במשפחה. לפני חצי שנה הוא עבר את הליך התרומה. "אמא שלי שמחה מאוד לשמוע על כך", הוא מוסיף. "היא הייתה מאוד פעילה בכל נושא התרומה. היא הסיעה אותי לבית החולים לבדיקות ואפילו לתרומה עצמה". על האישה שקיבלה את התרומה לאופר אינו יודע דבר: "אני יודע שמדובר באישה מבוגרת, ולא מעבר לכך. אני רק יודע שהיא אישה".
ורד, אמו של גיא הוסיפה: "בתור מי שעברה השתלת מח עצם ומודעת לחשיבות של התרומה וכיצד היא מצילת חיים, זאת הייתה התרגשות גדולה לדעת שהבן שלי עזר להציל אדם אחר בזכות תרומת מח עצם. אני אפילו הזרקתי לו את הזריקות לפני התרומה, כי עברתי את אותו תהליך בעצמי".
איבדה חברה בגיל 14 והחליטה לתרום
תורמת נוספת שסגרה מעגל היא ר', (20) קצינה המשרתת ביחידה מובחרת. לפני שבע שנים, כשהייתה תלמידה בת 14, חברתה הטובה ביותר הלכה לעולמה מלוקמיה, ר' סגרה מעגל אישי כאשר תרמה מח עצם לאישה חולה.
ר', שהצטרפה למאגר הלאומי לתורמי מח עצם של "עזר מציון" במהלך גיוסה לצבא, לא שכחה לרגע את חברתה שהלכה לעולמה בגיל 14, ומרגע שהתבשרה כי נמצאה מתאימה לתרום, לא היססה לרגע. "האובדן של חברתי השפיע עליי, ואם לא הייתי נחשפת למחלה שלה, לא הייתי ממהרת לתרום", היא אומרת.
חברתה של ר' הלכה לעולמה באופן פתאומי בגיל 13. "אף אחד לא ידע שהיא חולה. היא נכנסה לקומה ונפטרה תוך שבועיים. זה היה, עבורי, אירוע משנה חיים".
את הבשורה על כך שנמצאה מתאימה לתרום ר' קיבלה במהלך קורס הקצינים שעברה, בעת שהייתה באבטחה באחד היישובים מחוץ לקו הירוק. "כשקיבלתי את הטלפון מעזר מציון, מאי עלתה לי בזיכרון ובכיתי. חשבתי איזו מתנה אלוהים שלח אליי. לא חשבתי לרגע ומיד הסכמתי".
חלפו עוד מספר שבועות עד ש-ר' הוזמנה להמשך תהליך התרומה, שבמהלכם היא הספיקה להפוך לקצינה ולהתחיל תפקיד חדש. "אחרי שהוצבתי בתפקיד נזכרתי שלא שמעתי הרבה זמן מעזר מציון, ואז קיבלתי שיחת טלפון שבישרה לי שיש לי התאמה של מאה אחוזים, והזמינו אותי לבית חולים שניידר, ובראשית מרץ תרמתי. אני לא יודעת למי, רק שמדובר באישה בת 50, בגיל של אמא שלי. היא בטח אמא של מישהו".
לאופר ו-ר' הם חלק מ-650 חיילים שתרמו מח עצם וזכו למדליית הצלת החיים באירוע מיוחד שנערך בבית הנשיא. "מאגר תורמי מח העצם של עזר מציון מבטא את ערך הערבות ההדדית של עם ישראל", אמרה, ד"ר ברכה זיסר מנהלת המאגר, "הסיפורים האישיים של התורמים מבטאים את המורכבות ואת ההתמודדות עם ערך הצלת החיים.
"אני גאה בכל מי שתרם מח עצם וסייע להצלת חיי אדם. כל תורם ראוי לכל ההוקרה האפשרית. התרגשתי במיוחד לראות עד כמה התורמים-חיילים הצעירים ובני משפחותיהם מתרגשים ומבינים את המעשה הנשגב שעשו בכך שתרמו והצילו חיים".
המאגר הלאומי לתורמי מח עצם הוקם בשנת 1998 במטרה להגדיל את מאגר התורמים הפוטנציאליים היהודים. בשנת 2005 נרשם הישג משמעותי, לאחר שצה"ל הצטרף למאגר, וכל מתגייס יכול להצטרף למאגר התורמים הפוטנציאליים של "עזר מציון" במהלך גיוסו.
בשל כך, מתבסס היום המאגר על צירוף החיילים המתגייסים לצה"ל כתורמים פוטנציאליים במאגר. עד כה הצטרפו למאגר 821,807 תורמים פוטנציאליים. בזכות התורמים ניצלו חייהם של 2,235 חולים, מחציתם – 1,112 ניצלו בזכות תרומות של חיילים.