האיחוד האירופי: "חשש לנדידת לוחמי דאעש ליבשת"
בזמן שהכוחות העיראקיים ממשיכים להתקדם, באיחוד האירופי מזהירים מגל טרור חדש באירופה. במקביל, צבא סוריה מאשים את הקואליציה בהנהגת ארה"ב: "הם יאפשרו ללוחמים להימלט לשטחנו". אובמה: "יהיה קרב קשה". דאעש משדר עסקים כרגיל: "הדיווחים שקריים. החיים במוסול בטוחים"
בפנטגון אומנם הביעו שביעות רצון מהתקדמות מבצע הענק לשחרור מוסול משבי דאעש, אך מסתבר שלא כולם מרוצים. צבא סוריה הפנה אחר הצהריים (יום ג') אצבע מאשימה לעבר הקואליציה הבינלאומית בהנהגת ארה"ב וטען כי בכוונתה לאפשר ללוחמי המדינה האיסלאמית להימלט מהעיר העיראקית הנצורה, לספק להם מעברים בטוחים אל תוך סוריה ועל ידי כך ליצור "מציאות קרב חדשה" במזרח המדינה.
"כל ניסיון לחצות את הגבול מהווה התקפה על ריבונותה של סוריה ויטופל עם כל הכוחות הזמינים", נמסר בהודעה מהפיקוד הבכיר בצבא הסורי.
במקביל, גם באיחוד האירופי הביעו דאגה מהשלכות המבצע. "כיבושה מחדש של מוסול מידי דאעש יכול לגרום לנדידה של ג'יהאדיסטים בחזרה לאירופה", אמר גוליאן קינג, הממונה על הביטחון באיחוד, בראיון לעיתון הגרמני "די וולט". "מדובר באיום רציני שעלינו להתכונן אליו", הוסיף.
קינג ציין כי יותר מ-2,500 לוחמים נסעו מאירופה וחברו לכוחות המדינה האיסלאמית בגזרות השונות - וכי לא מעט מהם עלולים לשוב ליבשת. "אפילו מספר קטן מהווה איום", טען. במקביל, נשיא ארה"ב ברק אובמה התייחס הערב למבצע במוסול ואמר: "זה יהיה קרב קשה. המבצע הוא צעד משמעותי קדימה ואני בטוח שדאעש יובס".
בין לבין, בדאעש מנסים לשגר עסקים כרגיל. בסרטון שפרסמה סוכנות הידיעות "אל-אעמאק", המזוהה עם ארגון הטרור, נטען כי החיים במוסול בטוחים ומתנהלים כשורה. הסרטון, שלטענת הסוכנות צולם לאחר הכרזת צבא עיראק על תחילת המבצע, מציג "ראיונות עם אזרחי מוסול" שמתארים את השגרה בעיר.
"הכל בטוח והחיים נורמליים. כל הדיווחים של הערוצים הזרים שקריים", אומר אחד המרואיינים בסרטון. אדם אחר מוסיף: "המצב במוסול טוב יותר מנורמלי. העסקים מתנהלים כרגיל". בסרטון נראית גם פעילות שגרתית במאפיה מקומית ותושבים שעורכים קניות בשוק הירקות של העיר. "המצב טוב ואנשים יוצאים לרחובות. היום היינו בשוק", אומר מרואיין נוסף.
ראש ממשלת עיראק, חיידר אל-עבאדי, אמר הערב כי כוחות הצבא פתחו נתיבי מילוט בטוחים עבור תושבי מוסול במקביל להתקדמות הכוחות לעבר העיר. בנוסף, בדברים שנשא הבהיר ראש הממשלה העיראקי כי הצבא לא פותח בירי אקראי לעבר מטרות, ולכן ההוראה היא להתרחק ממטרות שבהן עלולים להיפגע אזרחים.
במבצע לשחרור מוסול משתתפים 25 אלף חיילים - אנשי צבא עיראק, כוחות הפשמרגה הכורדית, כוחות שבטיים סוניים ומיליציות שיעיות. לעת עתה הכוחות השונים משתפים פעולה, אבל שיתוף הפעולה הזה עלול להפוך קשה יותר כשהם ייכנסו לעיר, בעיקר על רקע המתיחות העדתית בין סונים לשיעים. לא ברור מי ישלוט במוסול אחרי סילוק דאעש. ראש ממשלת טורקיה בנאלי יילדירים מסר שמטוסי חיל האוויר של ארצו משתתפים בתקיפות האוויריות של הקואליציה במוסול. המעורבות הטורקית לא מתקבלת בצורה חיובית על ידי שיעים רבים בעיראק, שקראו לכוחות הטורקיים לסגת מבסיס שנמצא בסמוך למוסול.
אמש דווח כי הכוחות הלוחמים מספיקים לעמוד ביעדים שלהם ואפילו מקדימים את הלו"ז שנקבע להם, אולם היום מסרו מפקדים עיראקיים וכורדיים שהם עוצרים את ההתקדמות שלהם לעבר "בירת דאעש" בעיראק. "אנחנו פשוט מחזיקים בעמדות שלנו", אמר קולנול חתאר שייחאן מהכוחות הכורדיים "פשמרגה", שהשתלטו אתמול על כמה כפרים מזרחית למוסול.
"צבא עיראק יתקדם כעת דרך אזורי השליטה שלנו", מסר שייחאן. "השגנו את היעדים שלנו". עם זאת, מפקד הכוחות המיוחדים העיראקיים אמר שכוחותיו עצרו את התקדמותם בעקבות בקשה של הכוחות הכורדיים. לדבריו, הכורדים רוצים יותר זמן כדי להשיג את מטרותיהם בלחימה.
מבצע מוסול הוא המבצע הצבאי הגדול ביותר בעיראק מאז שהכוחות האמריקניים עזבו את המדינה ב-2011. משרד ההגנה האמריקני הדגיש אמש כי גם במבצע הזה לא משתתפים חיילים אמריקנים על הקרקע. לדבריו צוותים אמריקניים נמצאים מאחורי הקו הלוחם ומשמשים יועצים בלבד לכוחות העיראקיים. "רוב הכוחות האמריקניים בעיראק כלל לא נמצאים קרוב לחזית", אמר דובר הפנטגון פיטר קוק.