ביינארט: "נויבך לקח סמכויות שאסור לקחת"
מנכ"ל הבורסה הפורש מבקר בשיחה עם "כלכליסט" את אופן ההתנהלות של יו"ר הדירקטוריון, וכן את יו"ר רשות ני"ע האוזר: "נויבך החליט שהוא אחראי על רגולציה בינלאומית ועל קשרי חוץ, אני לא הייתי מוכן לחלוקה הזו"
"צריך למצוא יו"ר וצריך למצוא מנכ"ל טובים לבורסה", אמר ל"כלכליסט" יוסי ביינארט, מנכ"ל הבורסה לניירות ערך הפורש, על רקע הדיווחים האחרונים בדבר חוסר האמון שהביעו חברי דירקטוריון הבורסה ביו"ר אמנון נויבך, והמהלך האפשרי להדחתו. ביינארט הודיע בחודש שעבר על פרישתו מתפקיד המנכ"ל, כארבעה חודשים לאחר שיצא לחופשת מחלה (בחודש יוני האחרון) ולא מילא את התפקיד בפועל.
כפי שנחשף היום (ג') ב"כלכליסט", הדירקטורים שמשמשים אופוזיציה לנויבך מתכוונים להוביל מהלך לקיצוץ המשרה שלו ל-50% כיו"ר לא פעיל. "הרעיון שיש יו"ר אקטיבי במקום שאין בו שליטה הוא רעיון לא נכון, הוא גורם ליו"ר להתחיל לקחת סמכויות", אמר ביינארט.
אבל היתה ביניכם הסכמה על חלוקת סמכויות. כל אחד והתחום שלו.
"זו פיקציה. במימשל תאגידי כתוב שחלוקת הסמכויות היא כזו וכזו. העניין נתון לפרשנות ונויבך נתן לדברים את הפרשנות שלו. הוא החליט שהוא אחראי על רגולציה בינלאומית, על קשרי חוץ ועוד כמה דברים. אז אם הוא אחראי על רגולציה בינלאומית, מי יושב עם הנאסד"ק? אני לא הייתי מוכן לחלוקה עם הפרשנות שלו. נוצר מצב ששנינו עבדנו על אותו דבר, ואז קרה דבר יותר חמור וחליתי בסרטן. הייתי בשיקגו והתמוטטתי בשדה התעופה. אז המחלה אובחנה".
הדירקטוריון לא היה פעיל נגד היו"ר בתקופתך כפי שהוא פעיל היום.
"ככה זה בדירקטוריון ללא שליטה. אין בעל בית. יושבים נציגי מדינה, אוצר, בנקים, ברוקרים פרטיים ודח"צים. לך תנהל את זה אתה עם הרכב כזה".
ידעת שאתה מגיע למבנה כזה.
"באמריקה אין דברים כאלה. הסתכלתי על הפרוטוקולים, ראיתי שהדירקטוריון נפגש כל שלושה שבועות. זה המון. מה יש להם להתעסק שם? התעסקו באיזה אוטו יש למנכ"ל ובשטויות אחרות".
איזה מנכ"ל היית בוחר? איזה יו"ר?
"מנכ"ל אני לא יודע. יו"ר הייתי בוחר יו"ר פסיבי".
גל לנדאו יערי ראויה לכהן כמנכ"ל?
"כן".
לנדאו יערי נכנסה לבורסה בסוף 2014 כמנהלת סיכונים ראשית וכעבור שנה קודמה על ידי ביינארט תפקידי המשנה למנכ"ל ומנהלת התפעול. עם פרישתו של ביינארט מונתה לנדאו יערי לממלאת מקום המנכ"ל. לנדאו יערי נחשבה למנהלת מוערכת שהיתה הכוח המקצועי בהתנהלות הבורסה בשנתיים האחרונות, ורבים ראו בה את המועמדת הטבעית לרשת את ביינארט.
נויבך סבר אחרת והחל לחפש אחר מנכ"ל בראש ועדת איתור שאליה מונה - דבר שהוביל להחלטת לנדאו יערי לפרוש מהבורסה. במסגרת המהלכים האחרונים של הדירקטוריון הוחלט בישיבה מיוחדת ביום חמישי שעבר לשכנע את לנדאו יערי להישאר בתפקידה - החלטה שפגעה במעמדו של נויבך, שהתנגד להישארותה. לנדאו יערי חזרה לתפקיד המנכ"לית עם כל הסמכויות של מנכ"ל בפועל, עד למינויו של מנכ"ל חדש.
לכמה שנים תכננת להגיע?
"לחמש שנים".
איך היתה הדינמיקה עם יו"ר רשות ני"ע האוזר. מה דעתך עליו?
"הוא פסיבי מדי. הייתי מצפה שינקוט עמדה אקטיבית בנושא העלאת התעריפים. הוא נסע לארה"ב למפגש עם אנשי נאסד"ק ומאז היה פסיבי. היתה לו משימה להעביר את שינוי הבעלות והוא העביר אותה".
יש טענה שבתקופתך מספר המשרות בהנהלה גדל משמעותית.
"המספר הזה הצטמצם במשרה או שניים".
לא הצלחתם להגיע להסכמות עם העובדים לגבי הסכם השכר ומנגנון העלאת השכר של הטייס האוטומטי.
".נכון, אנחנו לא מצליחים. התנועה לאיכות השלטון ומשרד האוצר חברו לקבוע שהבורסה היא חברה לתועלת הציבור וזה נמשך חצי שנה".
היית מצפה מנויבך שיתפטר?
"כן בהחלט, אחרי מה שקרה בדירקטוריון".
למה הוא לא מתפטר לדעתך?
"פשוט בגלל אגו. רק אגו".
מה דעתך על החלטת הדירקטוריון להפקיע מנויבך סמכויות? אתה מרגיש שנעשה צדק היסטורי?
"יש בזה הרגשה של עדנה מבחינתי. אני מרגיש טוב יותר כי ניקו אותי".
איך החל הסכסוך ביניכם?
"הסכסוך החל בדוחא ומאז הוא החל להשתלט על הבורסה ולקח לעצמו סמכויות שאסור לו לקחת". ביינארט מתייחס בכך לכנס של איגוד הבורסות העולמי שנערך בדוחא. למרות שמדובר בכנס מקצועי, שאליו אמור היה ביינארט להגיע לבד, נויבך הצטרף אליו, ובין השניים התפתח ויכוח מי יישב בפאנל בכנס.
אתה מעריך אותו כאיש מקצוע?
"איש מקצוע במה? איזה מקצוע? עדיף שלא אגיב".