שתף קטע נבחר

 

מורים הפגינו מול משרד החינוך: "בנט, אל תתנצל - תשלם"

כ-250 מורים הפגינו בתל אביב במחאה על ניכוי סכומים משמעותיים ממשכורותיהם. מחנך בחטיבה: "זו מחאה עממית". מחנכת כיתה ו': "לא ייתכן שהייתי צריכה לארח משפחה עם מקרר ריק". משרד החינוך: "מבינים את הכעס, נעשה הכול כדי לפתור את הבעיה"

  

הפגנת המורים מול משרד החינוך, הבוקר    (צילום: אבי חי)

הפגנת המורים מול משרד החינוך, הבוקר    (צילום: אבי חי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

כ-250 מורים, גננות ומדריכים הפגינו הבוקר (ד') מחוץ לבניין משרד החינוך בתל אביב במחאה על מחדל השכר, שבמסגרתו הם אינם מקבלים בתלוש משכורת אוקטובר תשלומים שונים המגיעים להם. מבחינת מובילי המחאה, כמות המפגינים לא הייתה חשובה. בגלל חול המועד סוכות הבניין של משרד החינוך היה ריק במהלך ההפגנה.

 

המורים מניפים שלטים שבהם נכתב: "מחדל השכר, לא טעות - מדיניות"; "שכר מלא בזמן", ו"בנט, אל תתנצל תשלם".

הפגנת המורים, הבוקר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הפגנת המורים, הבוקר(צילום: מוטי קמחי)
 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

טל קניאס, אחד ממובילי המאבק, אמר בהפגנה הבוקר: "לראשונה קמים עובדי ההוראה, קול אחד, חזית אחת - מגיל גן ועד לתיכון, ללא ארגוני העובדים, מצטרפים למאבק אותנטי לחלוטין ופועלים למען זכויות היסוד שלהם. קורה כאן דבר מדהים שמעורר הרבה תקווה להמשך. אנו מחנכים ולא קמפיינרים, לכן הגדרנו מטרה ברורה ומדויקת הנוגעת לכלל אזרחי המדינה - שכר מלא ובזמן על עמלנו. מחדל השכר נגמר, לא עוד ועדות, לא עוד הבטחות. אנו דורשים שינוי סדר העדיפויות והשקעה בעובדי ההוראה לפני כל רפורמה כזו או אחרת".

 

קניאס אמר כי המורים דורשים להפגש עם שר החינוך נפתלי בנט. "שתי סיבות יש לכך: הראשונה, הוא אינו שותף למחדל ארוך השנים, והשנייה, מדובר בעניין עקרוני ומהותי שמחייב מעורבות של הדרג הפוליטי ושל השר הממונה. אין לנו כוונה לנגח את השר אישית. בפניו מונחת הזדמנות לחולל תיקון היסטורי של העוול. אם יעשה כך - נברך ונפרגן. אם לא יעשה כן, הרי שנראה זאת כמעילה בתפקידו וכל האפשרויות על הפרק. אנו מקווים ומאמינים שהצלחה במאבק זה תפתח את הדלת לעוד שינויים ותיקונים שכה הכרחיים. מדובר בראשית הדרך ולא בסוף דבר".

 

קניאס אמר כי מצב המורים עלול להשפיע על התלמידים: "חשוב להדגיש שאין זה מאבק של עובדי ההוראה בלבד והגיע הזמן שנדע להסביר עצמנו לחברה כולה. במקום שבו נמצאים אנשי חינוך שקופים ומושפלים, לא יכולה להתקיים עשייה חינוכית משמעותית. מתקיימת עשייה, אך לא משמעותית ואת המחיר הזה משלמים הילדים של כולנו ובעצם אזרחי המדינה כולה. אין לנו פריבילגיה שמצב כזה יימשך. רק יחד נשנה את סדרי העדיפויות ונעצור את מחדל השכר"..

 

הפגנה היום בתל אביב. להשקיע בעובדי ההוראה לפני הרפורמות (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הפגנה היום בתל אביב. להשקיע בעובדי ההוראה לפני הרפורמות(צילום: מוטי קמחי)

בינה ליפשיץ, מורה מפתח תקווה שהגיעה להפגנה: "לא עדכנו לי שנת ותק וקיצצו לי 3,600 שקל מהשכר של ספטמבר. אני העברתי את כל המסמכים בזמן וזה פשוט מחדל. אני ארבע שנים במערכת ולא נראה לי שהייתה פעם אחת בתחילת שנה שקיבלתי משכורת מלאה. אם ההפגנה הזו לא תעזור ולא ייעשה שינוי, אני יכולה להגיד על עצמי שלא אשאר מורה".

 

דורון בר, מחנך בחטיבה בגבעתיים, הגיע להפגנה עם גיסתו גילי בר, מחנכת בבית ספר יסודי בצפון. שניהם באו עם בנותיהם. גילי: "זו מחאה עממית שלא שייכת לאף גוף. אנחנו עושים עבודה טובה ומגיע לכולם שכר מלא. זה קצה  הקרחון, מדובר על השתלמויות וגמולים שלא מתעדכנים, זה לא הוגן, זה צריך להיות בצורה הכי מסודרת. אנחנו לא אמורים להגיע לכאן עם הילדים בחופש". 

 

דורון: "הבעיה הפרטית שלי היא משותפת לכולם. בסופו של דבר אנחנו נמצאים בבית הספר וצריכים לפגוש את הילדים כשאנחנו שמחים ומאושרים. כשאנחנו נכנסים לכיתה רובנו עושים את ההפרדה, אבל אין ספק שכאשר עובד ממורמר - זה מחלחל. אני באופן אישי עדיין לא שם ואני לא רוצה להגיע לשם".

 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

אייל נמר, אחד מיוזמי המחאה: "אנחנו תמיד בשביל התלמידים, אבל דורשים רפורמה בשכר. המורים הם לפני חמש יחידות במתמטיקה ולפני כל רפורמה אחרת. רק איתנו הרפורמות האלו יצאו לפועל. לא ייתכן שעובד הוראה לא יידע כמה הוא יקבל, לא נאפשר את זה יותר. ביקשנו שקיפות מלאה בשכר עובדי ההוראה. אנחנו מבקשים לדעת כמה אנחנו מרוויחים ומתי נקבל את זה".

 

נמר הזכיר את ארגון המורים והסתדרות המורים והקהל החל להשמיע קריאות "בוז". נמר: "הארגונים שותפים במחדל הזה. הם מאיימים בהשבתות ובסכסוכי עבודה ושום דבר לא קורה. מה שהאיגודים שלנו היו צריכים לעשות עבורנו אנחנו עושים פה היום ביחד".

 

מנשה לוי, יו"ר התאגדות מנהלי בתי הספר העל-יסודיים: "אנחנו תומכים במאבק שלכם, שאין צודק ממנו. המורים הם המשאב החשוב ביותר של מערכת החינוך וככאלה מגיע להם שכר מלא ובזמן. האחריות העליונה של המחדל הזה מוטלת על הנהלת משרד החינוך, שהייתה צריכה להקים צוות ולטפל בנושא לפני 20 שנה. משרד החינוך - מורים מושפלים לא יישארו במערכת החינוך".

  

שר החינוך בנט. עוד לא התבטא בנושא (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
שר החינוך בנט. עוד לא התבטא בנושא(צילום: אוהד צויגנברג)

אנט זקיין נמצאת במערכת החינוך שש שנים, כמחנכת כיתה ו' ומורה למדעים: "אני ממש שוקלת את העתיד שלי. אני לא יודעת אם אני יכולה להישאר עם משכורת כזו של 5,000 שקל. כאשר 1,600 שקל  לא נכנסו לי החודש. כשנודע לי על הדבר המנהל שלח לי הודעה שהוא מתנצל על הטעות, אבל מדובר בבעיה הרבה יותר רחבה. די, די לעניין הזה שאפשר לעשות עם המורים מה שבא לכם. לא ייתכן שאני הייתי צריכה לארח משפחה עם מקרר ריק ולבקש מאמא שלי, אישה נכה, כסף כדי לשרוד את החודש. הפעם המורים הוכיחו שנמאס להם. אני מצפה לראות פה את כל 150 אלף המורים. שיצאו מהפחד, שיתעוררו".

 

פנו למבקר המדינה, מתכננים עתירה

מחאת המורים התפשטה ברשתות החברתיות, לאחר שמורים רבים מהחינוך היסודי והעל-יסודי נדהמו לגלות, ולא בפעם הראשונה בשנים האחרונות, כי לא שולמו להם גמול חינוך, גמול בגרות, גמולי השתלמות ושנות ותק. בחלק מהמקרים מדובר באלפי שקלים.

 

בשבועות האחרונים פנו יוזמי המחאה במכתב למבקר המדינה יוסף שפירא וביקשו ממנו להידרש לנושא. במקביל, הודיעו המורים כי יגישו עתירה ייצוגית נגד משרד החינוך, וקראו לכל צוותי ההוראה שרוצים להשתתף בה להירשם.

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "עובדי ההוראה הם עמוד השדרה של מערכת החינוך בישראל. אנחנו מבינים את הכעס, ונעשה הכול כדי לפתור בהקדם את הבעיה. עניין הקיזוז בשכר מתייחס בחלקו הגדול לרפורמה בדמי הנסיעה של האוצר. חלקו האחר מתייחס לנושאים שונים בשכר. בכל המקרים המשרד החזיר את הכספים למורים. אלה שלא קיבלו את מלוא שכרם מתבקשים לפנות למוקדים שהמשרד מפעיל בימים אלה, לרבות בחול המועד סוכות. לצד אלה, הוקם צוות עבודה ייעודי בשיתוף מורים ומנהלים. המשרד ממשיך לעמוד לרשות עובדי ההוראה כדי להבטיח שבסופו של דבר כולם יקבלו את מלוא שכרם".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
הפגנת המורים, הבוקר
צילום: מוטי קמחי
מומלצים