8 טיפים חשובים להתאמת משקפיים לילדים
כשבוחרים משקפי ראייה לילדים צריך לשים לב לדברים נוספים מלבד איכות המשקפיים. אילו עדשות עדיף לבחור, איזו מסגרת הכי חזקה, מה עושים אם הילד נרתע מהרכבת המשקפיים והאם היופי כן קובע? קבצנו עבורכם את כל התשובות
בשיתוף מכבי ממבט ראשון
בשנים עברו ילדים עם משקפי ראייה נחשבו למחזה די נדיר ואף סבלו מבחינה חברתית. כיום משקפי הראייה הפכו לפריט מעוצב וניתן למצוא שלל מסגרות אופנתיות וצבעוניות המדברות אל לבם של הילדים, ועדיין יש כאלו שנרתעים מהרכבת משקפיים מחשש שיהפכו למושא ללעג אך אפשר ורצוי לעזור להם כדי לעבור את המחסום הראשוני.
"מומלץ להסביר לילד על חשיבות המשקפיים ולאפשר לו לבחור אותם בעצמו", מסביר האופטומטריסט ד"ר משה שלו מרשת מכבי ממבט ראשון. "זה מייצר מעורבות ומחויבות מצד הילד. אם הוא בחר אותם בעצמו הוא ירגיש מחויב להרכיב אותם בדיוק כמו שמאפשרים לו לבחור את הבגדים שלו, נעלי ספורט וכדומה".
עוד הוא מוסיף, כי "הבחירה של הילד במשקפיים בעצמו חשובה יותר לטעמי מאשר הגודל של המסגרת, הצורה שלה וכל שאר השיקולים הטכניים. אם הילד ירצה את המשקפיים, כל שאר הבעיות תפתרנה מעצמן כי את המשקפיים תמיד ניתן לשנות ולהתאים לצרכיו. לעומת זאת, אם הילד יתנגד ולא ישתף פעולה, המכשול שניצב בפני ההורים יהיה גבוה בהרבה".
ד"ר שלו מונה מספר שיקולים עיקריים אותם צריך להביא בחשבון בהתאמת משקפיים לילדים:
1. בחירת מסגרת
המסגרת צריכה לשבת נכון, קרי לכסות את כל מסגרת העין (מעל הגבה) כדי להימנע מהיכולת להביט מעליה או מתחתיה. כאשר המשקפיים אינן בקו הגבות, הילד יעדיף להסתכל מעל העדשות. בנוסף, רצוי לבחור במסגרות מפלסטיק או מטיטניום, הנחשבות לחזקות יחסית ואינן נשברות בקלות.
2. התאמה על גשר האף
היות ועצם האף אצל הילדים רכה וקטנה, גימור גשר המסגרת חייב להתאים לקימור האף ולמבנה הפנים של הילד, כך שקיים מקסימום מגע, ללא רווחים. כאשר גשר האף רחב מדי, המשקפיים יפלו כל הזמן או יחליקו כלפי מטה. כאשר גשר האף צר מדי, המשקפיים ילחצו על האף ויהיו מונחים גבוה מהרצוי. בגשר אף נכון המשקפיים מונחים היטב על האף, אינם לוחצים ואינם מחליקים קדימה.
3. סוג המוטות
משקפיים עם מוטות גמישים/קפיציים נוחים יותר לילדים ומאפשרים התאמה לשינויים עם הזמן. חובה לוודא שמוטות המשקפיים מתאימים למבנה הפנים ומספיק ארוכים, כדי להתעקל סביב האוזן באופן נכון ולעבור אותה במספר מילימטרים, ולהחזיק את המשקפיים בצורה יציבה. במידה והמוט ארוך או קצר מדי המשקפיים אינם מונחים היטב על הפנים ועלולים ליפול שוב ושוב.
אולי יעניין אותך גם:
- בדקו: האם לקחת את הילד לבדיקת ראייה
- בעיות ראייה או קשב וריכוז? כך תבחינו
- אחת ולתמיד: ההבדל בין אופטומטריסט לרופא עיניים
4. איכות חומרי הגלם
איכות חומרי הגלם ממנה עשויה המסגרת היא נגזרת של משקלה ותחושת הנוחות, בזמן שהיא מונחת על הפנים (האם היא לוחצת עליהם או בעלת מגע נעים?). אי לכך, מסגרת המשקפיים חייבת להיות קלה ככל האפשר, ואין צורך להצטייד במסגרות עבות וכבדות מתוך מחשבה שהן תחזקנה מעמד זמן רב יותר. אין דבר יותר מעיק ממשקפיים כבדים או לוחצים שמותירים סימנים אדומים על האף.
5. המרשם האופטי וגודל העדשה
במקרים בהם המרשם האופטי הינו חריג, העדשה עלולה להיות עבה מאוד בקצה אחד בהשוואה לקצה האחר והדבר יוביל לחוסר חלוקת משקל נכונה במסגרת. התופעה בולטת שבעתיים במשקפיים מולטיפוקליים ולכן האופטומטריסט חייב לדעת כיצד להתאים את המסגרת באופן אופטימלי לילד.
6. בחירת העדשות
כיוון שילדים מלאי אנרגיה ומרץ ואוהבים לרוץ להשתולל ולקחת חלק בפעילויות שבהן המשקפיים נוטים להישבר או להתעקם, אין להשתמש בעדשות מזכוכית. רצוי שהעדשות יהיו מפלסטיק קשיח, המסנן בנוסף את קרינת השמש, כדי למנוע פגיעה מיותרת בעיניים. כמו כן, מומלץ לצפות את העדשות בציפוי נגד שריטות ולהימנע מקניית עדשות
בציפוי אנטי רפלקס לילדים מתחת לגיל שמונה, כיוון שהעדשות הללו מתלכלכות מהר, דבר המקשה על הראייה וגורם למאמץ יתר של העיניים.
7. בטיחות מעל הכל
קשירת המשקפיים עם גומי או שרוך, במטרה למנוע מהם ללכת לאיבוד, היא מסוכנת כי מישהו עלול למשוך אותו מאחור, מה שעשוי לגרום נזק לעיניים. הורים שבכל זאת חוששים לגורל המשקפיים יכולים להדק אותם לחולצה בעזרת קליפס.
8. היופי כן קובע
כאמור חשוב שהילד יתחבר אל המשקפיים וירכיב אותם ברצון ולא בכפייה. כיום ישנם מותגים רבים של משקפיים בצבעים שמחים כמו כתום, אדום וכחול, מחומרים גמישים המזכירים צעצועים מגומי ופלסטיק, כך שחווית בחירת המסגרת הופכת להיות נעימה לשני הצדדים. מצאתם משקפיים מתאימים? קנו אותם ואל תשכחו לפרגן לילדכם על בחירתו הנבונה וטעמו הטוב.
בשיתוף מכבי ממבט ראשון