שתף קטע נבחר
 

נפתרה תעלומת "ביזון היגס" מעידן הקרח

באמצעות מחקר DNA עתיק, הצליחו חוקרים להוכיח את קיומו של זן היברידי, שנוצר משילוב בין ביזון הערבות שהיה נפוץ בעידן הקרח לבין שור הבר הנכחד

איורי מערות מתקופת עידן הקרח הובילו לפריצת דרך מחקרית ולהוכחת קיומו של זן ייחודי של ביזונים, שנחשב עד כה לתעלומה. "ביזון היגס" הוא הכינוי שניתן לו, בהתייחס לתעלומת החלקיק האלוהי (בוזון היגס), וכעת נראה שגם המסתורין הזה מתפוגג לחלוטין באמצעות מחקר חדש.

כך מבצעים מחקר DNA עתיק

כך מבצעים מחקר DNA עתיק

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הביזון מזכיר פרה, אבל הוא גדול יותר, בעל קרניים, פרוותי ועוצמתי יותר, וכיום יש שני מינים עיקריים - האירופי והאמריקני. הזן החדש שהתגלה הוא למעשה צאצא של ביזון הערבה, מין נכחד שהיה נפוץ בתקופת עידן הקרח, ושל שור הבר שגם הוא כבר נכחד. החוקרים, פרופ' אלן קופר וד"ר ג'וליאן סוברייר מאוניברסיטת אדלייד שבאוסטרליה, מצאו אותות גנטיים ייחודיים בעצמות מאובנים של ביזונים שנמצאו במערות ברחבי אירופה.

צוות המחקר, שכלל גם פליאונטולוגים מאירופה ומרוסיה וגם נציגים מהמרכז לשימור ביזונים בפולין, הצליח להוכיח את קיומו של הזן ההיברידי המסתורי והראו כיהוא שלט ביבשת אירופה במשך כמה אלפי שנים, והעדיף אקלים קר יותר.

 

מחקרי DNA עתיק (פלאוגנטיקה) נעשים באמצעות מיצוי של DNA מתוך תאים מתים, מאובנים או מומיות. "הגילוי שתהליך של היברידיזציה הוביל ליצירת זן חדש - הוא מדהים בפני עצמו", הסביר פרופ' קופר, "שכן דבר כזה לא אמור לקרות בכלל בקרב בעלי חיים יונקים".

 

ד"ר סוברייר הוסיף כי עצמות המאובנות שהתגלו הוכיחו שהזן החדש וביזון הערבות היו דומיננטיים לסירוגין ברחבי יבשת אירופה ובהתאם לשינויים באקלים. "כשפנינו לחוקרי מערות, הם סיפרו שאכן יש שני סוגים מובחנים של איורי ביזונים במערות עידן הקרח", סיפר, "והתברר כי הגיל של הציורים תאם את ההבדלים בין שני המינים. לא האמנו שציירי מערות יתעדו בצורה כל כך מוצלחת את שני המינים הללו עבורנו".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Carole Fritz
איור מערות מתקופת עידן הקרח
צילום: Carole Fritz
מומלצים