בגלל תנאים וערכים: האנשים שחוזרים לצה"ל
עשרות אזרחים חוזרים לצבא במסגרת שירות קבע, לאחר שהספיקו להשתחרר וחלקם להתמקצע. מדי שנה צה"ל מגייס מועמדים, שמתגייסים מחדש בשל הרצון להתפתח והשאיפה לחזור להיות חלק מהמערכת. "בצבא התנאים טובים יותר לאורך זמן, אבל צריך להוכיח את עצמך"
חוזרים לשירות: בכל שנה עשרות אזרחים חוזרים ללבוש מדים ומתגייסים לצה"ל, ולא רק לכמה ימים - אלא כדי להתחיל בקריירה חדשה. רס"ן ריקי ארז, מפקדת מרכז חזרה לשירות קבע הממונה על גיוס אזרחים לתפקידי קבע בצה"ל, מספרת ל-ynet על ההיענות הגבוהה.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה :
המאבק על המוחות הישראלים בהיי-טק
קריירה מהפרברים: המצליחנים שגרים רחוק
בזמן שנהניתם: האנשים שעבדו קשה בחגים
"אנשים רוצים להתגייס לקבע כיון שהייתה להם חוויה טובה, והם רואים עשייה שהיא מעבר לפן המקצועי", אומרת ארז. לדבריה, הסיבה העיקרית לרצון לחזור היא צבירת ניסיון מקצועי במסגרת הצבא.
יחד עם זאת, ארז מדגישה כי ישנה עדיפות לגייס אנשים שכבר נמצאים בשירות: "אנחנו יודעים שיש לנו אנשים טובים בתוך צה"ל, אבל אנחנו עדיין מגייסים מהאזרחות. אם אני אראה מישהו איכותי מהאזרחות, עם חוות דעת טובות, שרוצה להתגייס לתפקיד קיים - אני אנסה למצוא לו תפקיד אחר".
"מעטים מסרבים להתגייס בגלל השכר"
המיונים כוללים בדיקת רקע צבאי, חוות דעת, תפקידי עבר ומיון פסיכולוגי. ארז מספרת על המועמדים האידאלים:"לצד ההכשרה המקצועית אנחנו מחפשים אנשים עם ערכים, שרוצים להתגייס מתוך שליחות".
מתי מדברים על הכסף?
"כשאני מתחילה למיין, אני מציגה סימולצית שכר והמועמד מחליט אם הוא מעוניין בכך או לא. מעטים מסרבים להתגייס בגלל השכר, המניע הוא יותר מקצועי או הזדהות עם המערכת. זה לגיטימי, מדובר באנשים עם משפחות או שרוצים לבנות משפחה".
השכר שמקבלים המתגייסים שונה מתפקיד לתפקיד. קצינת בריאות הנפש בדרגת סרן תקבל 7,850 שקל בחודש לעומת מדריכה ראשית בבסיס חוות השומר בדרגת סרן, ברמת פעילות ב' (שינה בבסיס) שתקבל 8,400 שקל בחודש. נגד יכול לקבל שכר בטווח של 11-8 אלף שקל בחודש, בהתאם לרמת הפעילות ולוותק.
"חזרתי כי אני אוהב את המקצוע"
ח' משרת כבר שנה בקבע כנגד תורה ופיתוח במכון לפירוק תחמושת ביהל"ם, וזהו שירות הקבע השני שלו. הוא התגייס ב-2005 ליחידת יהל"ם של חיל ההנדסה, ולאחר שירות קבע של 4 וחצי שנים, השתחרר. "רציתי להישאר בקבע, אבל לא היה תקן מובהק בתחום".
לאחר שיצא לאזרחות התחתן, והחל ללמוד הנדסת מכונות, אך לאחר שלוש שנים החליט לחזור לשירות. "היו חששות, אבל חזרתי כי אני אוהב את המקצוע עצמו. התייעצתי עם אשתי, וקיבלנו את ההחלטה שזה מה שאני אעשה". ח' מספר על המחיר שנאלץ לשלם: "אורח החיים השתנה, זוהי יחידה סגורה ואני לא חוזר כל יום הביתה. מבן אדם שרגיל להיות כל יום בבית צריך לעבור לאורח חיים אחר של יציאה בסופי שבוע. עכשיו יש לנו ילד, אז יש עזרה מהמשפחה והתמודדות של אשתי".
ח' מעיד כי "בצבא התנאים יותר טובים לאורך זמן, בשונה מהאזרחות שלא יודעים מה יהיה מחר, אבל גם פה צריך להוכיח את עצמך ולעבוד קשה".
מה בהמשך?
"אני רואה את העתיד שלי בצבא, להמשיך בקריירה צבאית הכי טוב שאני יכול. זה סוג של שליחות מבחינתי, כל יום אנחנו עושים דברים שיכולים להציל הרבה אנשים אחרים".
סיימה את התואר וחזרה לצבא
גם עדי ברסלר חזרה למקום שירות החובה שלה לאחר חופשה של כמה שנים באזרחות. ברסלר שירתה בבסיס תל השומר כמדריכה והתקדמה עד דרגת מ"פ, אך אז השתחררה. היא טיילה בעולם ואף סיימה תואר ראשון. בעקבות פנייה של מפקד לשעבר חזרה לשירות לפני כחצי שנה, והיא משרתת כיום כמדריכה ראשית.
"השתחררתי כיוון שהרגשתי שהתפקיד שהוצע לי בזמנו לא מתאים. כיום אני מתעסקת בפרטים הקטנים ורואה את התמונה הגדולה". ברסלר נמצאת ב"תוכנית שירות", המבטיחה את המשך העסקתה בצה"ל גם בשנים הבאות. היא מעידה כי היא נדרשת לעבוד יותר שעות מעבודה באזרחות, ובכל זאת רואה את עתידה בצבא.