מנכ"ל אורתם סהר: לקחתי הלוואות במיליונים
“אורתם סהר שרדה עד עכשיו בזכות להטוטים", הודה מנכ"ל ובעלי החברה, אמיר נחום, בכנס חירום לעובדים, לאחר שבקשת כינוס הנכסים נדחתה, "חבל לי לאבד את מפעל חיי". אורתם סהר מעסיקה 345 עובדים ועוד 330 עובדים פלסטינים, ויש לה פרויקטים בהיקף של 5,500 יחידות דיור
"אני לא מכיר חברה ששרדה כמה חודשים במצב שהיינו והשרידות הזאת, היכולת שלנו להגיע עד כה היא בזכות הלהטוטים שעשינו עם קבלני משנה וספקים, אבל בהינתן מצב שהספקים לא סומכים עלינו לא יכולנו להתנהל". כך אמר הערב (ד') אמיר נחום, בעל השליטה באורתם סהר. נחום אמר את הדברים באסיפה של עובדי החברה.
האסיפה התקיימה לאחר שבית המשפט המחוזי בתל אביב דחה את בקשתה של אורתם סהר להקפאת הליכים במעמד צד אחד, אולם אישר את מרבית בקשותיה, כולל איסור דיספוזיציה (שינוי בנכסים) לרבות מימוש או פירעון של ערבויות בנקאיות, מתן צו שאוסר על כל גורם זר לחברה לקחת ממנה ציוד או נכסים מכל סוג שהוא.
משמעות ההחלטה היא שאורתם סהר תוכל להמשיך לבצע תשלומים חדשים לספקים, אך לא תוכל לשלם חובות עבר. השופטת תמר אברהמי החליטה לקיים דיון נוסף ב־26 באוקטובר במעמד יתר הצדדים, בין השאר משום שמרבית המעורבים נמצאים בחו”ל לרגל חופשת החג, כולל השופט איתן אורנשטיין שדן בענייני החברה בעבר.
נחום חזר והדגיש בפני כ-150 עובדי אורתם סהר שהגיעו לכינוס, המצויים באי ודאות לגבי משרתם ומשכורותיהם, כי לא עמדו בפניו אופציות חלופיות לפנייה להקפאת ההליכים: "אין משהו שניתן היה לעשות, גייסנו כספים והבאנו כסף מהבית, כולנו".
נחום הוסיף: "זו חברה שלא חילקה דיבידנדים. אני ויתרתי על מניות החברה ולקחתי הלוואות פרטיות כדי להזרים כסף, מעל 10 מיליון שקל. אין לזה אח ורע. עברנו שבוע קשה וחודש קשה אבל התנהגנו באחריות ועשינו את כל המאמצים. אם לא נקבל הגנה מהרשויות לא נוכל לשרוד".
"אני לא מתנצל ולא מתבייש וחבל לי לאבד ככה את מפעל חיי אבל אשמור עליכם", הבטיח נחום, וביקש מהעבודים לשמור על אורח רוח ונאמנות כדי למנוע את קריסתה המיידית של החברה: "אני צריך אורך רוח, טיפה סבלנות, יכול להיות שעד שתקבלו את שכר אוקטובר ייקח זמן אבל השכר שלכם לא יפגע והתנאים לא ישתנו, כל מי שירצה יישאר בחברה, אבל אל תקלקלו לכולכם".
רצף של אירועים שליליים
הבקשה הוגשה לאחר רצף של אירועים שליליים: נפילת המרפסת בפרויקט בחדרה, ניסיון כושל להפוך מחברה קבלנית לחברה יזמית, חקירה פלילית נגד המנכ"ל והבעלים והתפוצצות העסקה למכירתה לקבוצת משקיעים בראשות ליאו נואי השבוע.
נואי ושותפיו היו אמורים להזרים לחברה 50 מיליון שקל תמורת 77% מהמניות. ביטול העסקה העמיד את החברה במצב שבו היא אינה מסוגלת לשלם את חובותיה שעומדים על כחצי מיליארד שקל, ואף עשויים לגדול במקרה שהחברה תיכנס למצב של חדלות פירעון.
נחום התייחס להתפוצצות העסקה ואמר: "לדאבוני המשקיע בחר לשלוח לי מייל לקוני ב- 16:00 אחר הצהריים ביום שישי מבלי להרים טלפון. זו הייתה פצצה."
בבקשה שהוגשה לבית המשפט על ידי עוה”ד עיינה וקסלר ויוסי מנדלבאום ממשרד ליפא מאיר ושות’ נכתב כי "החברות של אורתם סהר ניצבות בפני בעיה חמורה של עיתוי בתזרים המזומנים הנובעת מקיצור מסיבי של ימי אשראי מצד ספקים ומאי־העברת תשלומים מלקוחות בגין פרויקטים שבוצעו על ידי החברות.
"מצבה של אורתם סהר הגיע לידי כך שבתהליך שהיא עברה, היא איבדה את אמון נותני האשראי, חברות ביטוח האשראי, חברות אשראי חוץ־בנקאי וספקים לא מעטים, באופן שהביא אותה לכלל מסקנה כי היא לא יכולה להמשיך בפעילותה התקינה ללא בעלים חדשים, שיזרימו לה הון רב".
נחום התייחס לבקשה, ולמינוי של עו"ד אמיר ברטוב כנאמן בתקופת ההקפאה, וציין כי עד להכרעה בנוגע לפירוק החברה נשכר ברטוב לנהל את החברה בפועל, כאשר נחום יהיה בצילו ויחפש משקיע חדש לצורך הבראה תוך 90 יום. כל זאת כשברקע מחזיקי האג"ח התנגדו למינוי נאמן מטעם החברה.
אורתם סהר מעסיקה כ־345 עובדים ועוד כ־330 עובדים שמתגוררים בשטחי הרשות הפלסטינית, ויש לה פרויקטים בשלבי תכנון, ביצוע, מסירות מפתח ועתודות קרקע בהיקף כולל של 5,500 יחידות דיור.