שתף קטע נבחר

 

מועמד חיזבאללה מתקרב לנשיאות לבנון

כבר שנתיים וחצי שהצדדים בלבנון לא מצליחים להסכים על בחירת נשיא. הערב הודיע אל-חרירי, יו"ר זרם אל-מוסתקבל, על תמיכה במישל עוון - שנתמך על ידי הארגון השיעי. הכרזתו עשויה לפתור את המשבר, לקראת הצבעה גורלית בסוף החודש

כשנתיים וחצי חלפו מאז עזב נשיא לבנון לשעבר, מישל סלימאן, את ארמון הנשיאות והזרמים השונים במדינה טרם הגיעו להסכמה על מחליפו. בחודשים האחרונים נראה שהמאבק נותר בין שני מועמדים עיקריים בני העדה הנוצרית - סלימאן פרנג'ייה, שנתמך תחילה ע"י זרם אל-מוסתקבל והעומד בראשו סעד אל-חרירי, ומנגד מישל עוון - הזוכה לתמיכת ארגון חיזבאללה. עד היום לא מצליחים שני המחנות הפוליטיים הגדולים, ה-14 במרס (המתנגד לחיזבאללה) וה-8 במרס (המזוהה עם הארגון השיעי) להסכים על מועמד שבהתאם להסכם טאיף, שנחתם בתום מלחמת האזרחים, חייב להיות נוצרי. ראש הממשלה בלבנון הוא סוני ויו"ר הפרלמנט שיעי.

הנשיא הבא? עוון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשיא הבא? עוון(צילום: AFP)

היריב של עוון, סלימאן פרנג'ייה, עם חברו הטוב בשאר אסד ()
היריב של עוון, סלימאן פרנג'ייה, עם חברו הטוב בשאר אסד
 

סעד אל-חרירי (צילום: AP) (צילום: AP)
סעד אל-חרירי(צילום: AP)
 

הערב חזר בו אל-חרירי מהסיכום שאליו הגיע עם סלימאן פרנג'ייה, פעל כפי שהעריכו בתקשורת הערבית בימים האחרונים והודיע על תמיכה בעוון כמועמד לנשיאות. בעיתון אל-אחבאר, השופר של ארגון חיזבאללה, דיווחו אתמול כי אל-חרירי עדכן את חבריו לסיעה על החלטתו וגם את שותפיו הפוליטיים בלבנון. לפי העיתון הוא גם טרח להתנצל בפניהם על כך ששינה שוב את תמיכתו במועמד לנשיאות שהיה מוסכם על הציר המתנגד לחיזבאללה. בתקשורת הלבנונית מעריכים כי צעד זה צפוי לסתום את הגולל על משבר הנשיאות במדינה.

 

ההצהרה של אל-חרירי צפויה להתניע את המהלך לפתרון משבר הנשיאות לקראת ישיבת הפרלמנט הלבנוני הקרובה שתיערך ב-31 באוקטובר, אז תיערך הצבעה על בחירת הנשיא. למרות התמיכה שלה זוכה כעת עאון משני המחנות הגדולים בלבנון - אל-מוסתקבל וחיזבאללה, ישנם גורמים במדינה שמנמיכים ציפיות וטוענים ששום דבר עדיין לא סגור. בלבנון הגישה הזו היא כנראה הנכונה, לאור השינויים בעמדות שמציגים כל אחד מהמחנות.

עצרת חיזבאללה לציון עשור למלחמת לבנון השנייה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עצרת חיזבאללה לציון עשור למלחמת לבנון השנייה(צילום: AFP)

 

שותפיו הפוליטיים הטבעיים של אל-חרירי עדיין לא החליטו אם לתמוך בהחלטתו, וישנם כאלה שגם מתנגדים לו. מקורביו של סלימאן פרנג'ייה, המועמד שנתמך עד לא מכבר על-ידי אל-חרירי, הודיעו

כי הם יתנגדו למהלך וכך גם יו"ר הפרלמנט הלבנוני, נביה ברי. גם במפלגתו שלו אל-חרירי לא נתקל בתמיכת כל החברים. בעיתון אל-ג'ומהוריה ציינו כי הישיבה בה עדכן היו"ר את חברי הסיעה על החלטתו הייתה "ישיבה סוערת" וכי מספר גורמים הביעו את התנגדותם לכך.

 

בעסקה זו, שבה תומך אל-חרירי בעוון, הוא לא צפוי לצאת בידיים ריקות ולפי העולה מהמגעים שנערכו בין השניים אל-חרירי יקבל בתמורה לתמיכה את תפקיד ראש ממשלת לבנון הבא. במידה ובאמת העניין יסתדר לפי התכנית של השניים יהיה מעניין לראות אם שותפיו למחנה של אל-חרירי יצטרפו גם לממשלתו. מהצד הסעודי, שתומך בזרם אל-מוסתקבל הסוני, טרם נשמעה תגובה לשינויים הפוליטיים, אבל לא נראה שהם יהיו מרוצים מצעד זה, לאור ההתנגדות לחיזבאללה שמהווה מבחינתם כלי של איראן בלבנון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך יוטיוב
מישל עוון
צילום: מתוך יוטיוב
מומלצים