שתף קטע נבחר

 

תוצרת ארה"ב: הקומנדו העיראקי מסתער על דאעש

הכוחות המיוחדים נחשבו ל"כובשים ולמטונפים" עד שדאעש השתלט על אזורים נרחבים במדינה והצבא קרס. אחרי שנתיים של קרבות הם הצטרפו למערכה הקשה ביותר עד כה - הקרב על מוסול. ראש הממשלה אופטימי: "מתקדמים מהר מהצפוי". אלפים ברחו מהעיר מתחילת המבצע

הכוחות המיוחדים של עיראק הסתערו אתמול (ה') על עיירה ממזרח למוסול, למרות גל פיגועי ההתאבדות של דאעש באזור. יחידות הקומנדו נחשבות למקצועית ביותר בעיראק, ולוחמיה אמורים להוביל את המערכה לכיבוש מוסול. הכוחות המיוחדים, שהוקמו והוכשרו על ידי צבא ארה"ב, ממלאים תפקיד מרכזי בכיבוש היישובים מידי דאעש ברחבי עיראק. מוסול הוא הקרב הקשה ביותר שלהם עד כה. היום הצליחו לגרש את הגי'האידסטים מהעיירה ברטלה, למרות תשע משאיות תופת שהופעלו נגד הלוחמים. ארגון ההגירה הבינלאומי מסר היום כי בשלושה הימים האחרונים נמלטו מבתיהם 5,640 תושבים.

לוחמים בכוחות המיוחדים של עיראק (צילום: AP) (צילום: AP)
לוחמים בכוחות המיוחדים של עיראק(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הכוחות המיוחדים נקראים "שירות הלוחמה בטרור". השירות הוקם על ידי הצבא האמריקני זמן קצר אחרי הפלישה ב-2003 כיחידת כקומנדו עילית, שאחראית על לכידת מורדים בכירים ועל פשיטות מורכבות. לוחמי הקומנדו קיבלו מהכוחות המיוחדים של ארה"ב אספקה, תחמושת ועברו אימונים. בשיא ההתקוממות נלחמו זה לצד זה. הלוחמים מהכוחות המיוחדים הפכו לשותפים אמינים יותר של האמריקנים מחיילי הצבא העיראקי, שם השחיתות גאתה ויחידות רבות היו קשורות למפלגות או למיליציות. היחס של העיראקים היה אחר. הם ראו בלוחמי הקומנדו כובשים, וכינו אותה "אוגדה מטונפת".

 

במשך השנים התרחבו הכוחות המיוחדיים ולצד פעולות נועזות השתתפו גם בקרבות קונבנציונליים ואפילו במשימות שגרתיות כמו שמירה במחסומים. היום מספר הלוחמים נע סביב 12 אלף. במבצע במוסול משתתפים עד 2,600 לוחמים. היחידה לעולם לא הועברה לחסות משרד הביטחון. בשנותיו האחרונות בשלטון של ראש הממשלה לשעבר נורי אל-מאליכי חששו רבים שהכוחות ינסו להשפיע על השלטון. החשש הזה התפוגג כשאל-מאליכי פרש מהתפקיד.

 

לוחמים בדרך למוסול

לוחמים בדרך למוסול

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הכוחות המיוחדים בדרך למוסול (צילום: AP) (צילום: AP)
הכוחות המיוחדים בדרך למוסול(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
  

כשדאעש כבש ב-2014 אזורים נרחבים בצפון עיראק ובמרכזה, הצבא קרס. קצינים נמלטו והחיילים ספגו מפלות משפילות. רבים פשטו את המדים וזנחו את הנשק. הכוחות המיוחדים לא נכנעו, נשארו בשטח והפכו לגאווה לאומית. דיוויד מ. וויטי, לשעבר קולונל בכוחות המיוחדים של הצבא האמריקני ויועץ לכוחות המיוחדים, אמר כי הקומנדו "שמר ב-2014 על הלכידות ועל המבנה הארגוני שלו כשיחידות רבות אחרות של הצבא העיראקי קרסו. מנהיגי המפתח שלו הפכו בעיניי הציבור לדמויות מרכזיות במבצע נגד דאעש". היום כבר אף אחד לא מכנה אותם "מטונפים", אלא "אוגדת הזהב".

 

בקומנדו לוחמים שיעים, סונים וכורדים, שנבחרו בקפדנות כדי להבטיח שאין להם קשר למפלגות או למיליציות. בשנים הראשונות הכוח נאבק בעיקר במורדים סורים, אך גם מילא תפקיד מרכזי במתקפה נגד המיליציות השיעיות ב-2008. הקומנדו גם נחשב לכזה שמקפיד יותר על זכויות אדם במהלך פעילותו. דו"ח של אמנסטי שפורסם השבוע העלה כי הפרת זכויות אדם במחוז אנבאר הגיעה בדרך כלל מצד המיליציות השיעיות. הקומנדו הופיע בדו"ח רק פעם אחת.

 

הכוחות המיוחדים תקפו לראשונה את אזור מוסול היום בבוקר, והסתערו על העיירה ברטלה בסיוע מסוקים. דאעש הגיב בתשע משאיות תופת, ואחת מהן פגעה ברכב משוריין. השאר התפוצצו לפני שפגעו במטרות. "אנחנו מתמחים בקרבות באזורים אורבנים ובמלחמת גרילה", אמרו בכוחות המיוחדים. "אימנו אותנו להתפרץ לעיירות ולערים ולצאת עם כמה שפחות נפגעים".

 

ראש ממשלת עיראק, חיידר אל-עבאדי, מסר היום כי המתקפה על מוסול מתקדמת בקצב מהיר בהרבה ממה שתוכנן. הצפי הוא שתוך שבועות עד חודשים יסולק דאעש ממוסול. גם אז לא יוכלו הכוחות המיוחדים לפקח על הנעשה במדינה, ובסופו של דבר ימסרו את אזורי השליטה שלהם למשטרה ולצבא עיראק, כמו שיעשו המיליציות השיעיות ולוחמי השבטים הסוניים. עליהם תישאר המשימה לוודא שדאעש לא ישוב.

 

צבא ארה"ב הודיע היום שחייל אמריקני מת מפצעיו אחרי שנפגע קשות בהפצצה בצפון עיראק. לא נמסרו פרטים נוספים, אך נאמר שהפגיעה הייתה בעקבות "מטען חבלה מאולתר". יותר ממאה חיילים אמריקנים הצטרפו לכוחות העיראקיים. עוד מאות חיילים נמצאים כתומכי לחימה בבסיסים. אם החייל מת במסגרת המערכה במוסול מדובר באמריקני הראשון שנפגע במערכה.

 


פורסם לראשונה 20/10/2016 21:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לוחם בקומנדו של עיראק
צילום: AP
מומלצים