בלתי הפיך: זה הנזק שהאוזניות גורמות לשמיעה שלנו
השימוש ההולך וגובר באוזניות לשמיעת מוזיקה גובה מחיר יקר מאלפי ישראלים שסובלים מבעיות שמיעה חמורות ואפילו מהתחרשות. מה אפשר לעשות כדי לצמצם את הנזק ואיך תדעו אם אתם בסיכון לאבד את השמיעה בקרוב?
אנחנו לא מבקשים מכם להיפרד מהסלולר, אבל רגע לפני שאתם מחברים אליו את האוזניות כדאי שתדעו: יותר ויותר מחקרים מראים בבירור שהאזנה למוזיקה דרכן גורמת לפגיעה בלתי הפיכה בשמיעה.
על פי הספרות הרפואית, המוזיקה הבוקעת מהאוזניות מביאה לפגיעה בלתי הפיכה בציפוי תאי עצב השמיעה, הוא המיילין. התוצאה היא ציפצופים באוזניים שנקראים טיניטוס, ירידה בשמיעה וחירשות.
אם אתם מאלה שמגבירים את הווליום עד למקסימום, תדעו שהרעש שנבקע מהאוזניות דומה בעוצמתו לרעש ממנועי סילון.
על פי ההערכות, עשרות אלפי ישראלים, רבים מהם בני נוער וצעירים סובלים מפגיעה בשמיעה בעקבות האזנה למוזיקה בעוצמות גבוהות. סקרים הראו שבנוסף ל-700 אלף כבדי השמיעה בישראל, כישני שליש מהישראלים לא שומעים טוב במהלך שיחת טלפון, ויותר ממחצית מהישראלים מגבירים את הקול בטלויזיה.
איך תדעו אם השמיעה שלכם בסכנה? נסו להשיב על השאלות הבאות:
- האם אפשר לנהל שיחה רגילה עם בן שיח העומד במרחק של כ-90 ס"מ מאיתנו? אם יש צורך להרים את הקול, סימן שהרעש חזק מדי וכדאי להימנע מחשיפה ממושכת.
- האם אתם סובלים מכאבי אוזניים לאחר עזיבת מקום רועש? כאבים וחוסר נוחות באוזניים הם סימן מקדים לעוצמת רעש מסוכנת.
- האם אתם שומעים זמזומים באוזניים לאחר עזיבת מקומות רועשים? תופעת הטינטון היא לעתים סימן מוקדם לפגיעה בשמיעה, לרוב בלתי הפיכה.
- האם התרגלתם לרעשים חזקים שכבר אינם מפריעים לכם? גם אתם כנראה בסיכון לירידה בשמיעה.
אז רגע לפני שאתם מחברים את האוזניות, הנמיכו מעט את הווליום, זה פשוט מסוכן. אם אתם מרגישים שאתם שומעים פחות טוב, גשו לרופא ובקשו הפניה לבדיקת שמיעה, רגע לפני שיהיה מאוחר מדי.
כמו רעש של מנוע סילון
צילום: shutterstock
מומלצים