שתף קטע נבחר

הרופאה שהצילה חיים לא מקבלת את התרופה שתציל את חייה

ד"ר אירנה קסל, רופאה בפגייה, מתמודדת עם הסרטן כבר בפעם השלישית ועכשיו זקוקה לתרופות שיוכלו לעזור לה, אלא שהיא לא עומדת בקריטריונים לקבלתן, גם לאחר שפנתה לוועדת חריגים. קופ"ח מאוחדת: "לא ניתן לאשר התרופה בשלב זה"

ד"ר אירנה קסל (58) חלתה בשנת 2009 בסרטן השחלה כשהיא בת 51 בלבד. היא עברה כבר כמה סבבי כימותרפיה וארבעה ניתוחים קשים ובין היתר הסירו לה את השחלות, חצוצרות ורחם. ב-2013 המחלה חזרה שוב ועברה ניתוח נוסף בבטן. לאחרונה המחלה חזרה בשלישית ונמצאו מספר גרורות בחלל הבטן והיא עברה ניתוח להסרת הטחול והלבלב שלאחריו טופלה שוב בכימותרפיה.

 

"ההתאוששות מהניתוח הייתה קשה מאוד", סיפרה אירנה שסובלת ממוטציה מסוג BRCA. רק שבמקרה שלה בניגוד להרבה מקרים של סרטן השחלה בה המוטציה עוברת בתורשה וקיימת בדם, המוטציה היא רק בגידול עצמו – וכפי שהוא מכונה בספרות המקצועי מוטציה סומאטית.

 

קראו עוד

סרטן שחלות: למה כל כך קשה לאבחן את המחלה?

המחלה ששכיחה ביהודיות, אבל לא שמעתם עליה מספיק

הגן שכל אישה בישראל צריכה להכיר

 

מצילה אלפי חיים של תינוקות ולא יכולה להציל את עצמי. ד"ר אירנה קסל ( ) ( )
מצילה אלפי חיים של תינוקות ולא יכולה להציל את עצמי. ד"ר אירנה קסל

 

לטיפול בסרטן שמקורו במוטציה BRCA יש רק טיפול אחד רשום בארץ ובעולם. במדינות מערביות רבות ובמערכות הבריאות הציבוריות באירופה התרופה הממוקדת והיעילה למוטציות BRCA הנקראת 'אולאפאריב' ניתנת לכל חולת BRCA באשר היא, ללא אבחנה בין אם היא ירשה את הפגם הגנטי או שהוא התפרץ לה במהלך חייה.

 

באופן פרדוקסלי, התרופה נכללת בסל הבריאות בהתוויה לחולות BRCA אבל רשומה רק לחולות BRCA תורשתי בלבד ולכן אירנה וחולות נוספות עם מוטציה בגידול לא זכאיות לקבל את התרופה.

 

אירנה עצמה לא מבינה מדוע היא לא זכאית לקבל את התרופה. "בהרבה מדינות מפותחות – כמו אנגליה ואחרות – לא משנה איפה המוטציה בדם או בגידול – נותנים אישור לתרופה", היא מספרת, "בכל הספרות הרפואית יש המלצה לטיפול בסרטן כמו שיש לי בתרופת אולאפאריב".

 

לדבריה, התרופה עולה 36 אלף שקל בחודש בקופת חולים של מאוחדת, "זה סכום בלתי אפשרי לבן אדם. אני יכולה לקנות את התרופה שתספיק לי חודש או חודשיים – לא יותר מזה".

 

"התרופה הזו יכולה להציל את חיי"

אירנה פנתה לוועדת החריגים של קופת חולים מאוחדת וביקשה מהם לאשר לה את התרופה – על אף שהיא אינה בסל התרופות. "התרופה הזו יכולה להציל את חיי וזה פשוט אבסורד שבגלל המיקום של המוטציה לא מאשרים לי לקבל אותה".

 

אירנה גם מאוכזבת מהיחס של מערכת הבריאות בה היא עובדת: "אני במקצוע שלי – רופאה בפגייה בבית החולים כרמל בחיפה", היא מספרת, "אני אוהבת את העבודה שלי והצלתי חיים של הרבה מילדי ישראל – ביום ובלילה, בימי חול ובשבתות וחגים. אני לא עובדת בקלניקה פרטית ואת כל חיי אני מקדישה לרפואה הציבורית. מדוע דווקא עכשיו כשאני זקוקה למערכת הם מפנים לי גב", היא תוהה. "אני רוצה להמשיך ולעבוד ולהציל עוד הרבה תינוקות חולים שזקוקים לי".

 

ד"ר קסל אף ייצגה את הפגייה של בית החולים כרמל בפרס הצטיינות בפני שר הבריאות- יעקב ליצמן. "כואב לי הלב שאני נותנת את הנשמה שלי למערכת הבריאות והם לא מחזירים לי באותו המטבע. אם לא אקבל את התרופה – יתפתחו לי עוד גרורות ואצטרך לעבור ניתוחים נוספים וכימותרפיה".

 

"סרטני שחלה בהם מתגלות מוטציות בגן BRCA1 או BRCA2 דומים לגידולים המתגלים בחולות הסובלות מהמוטציה התורשתית. מכיוון שהגנטיקה של הגידול זהה, מהלך המחלה זהה והתגובה לטיפולים שונים זהה אף היא", אומר ד"ר ארי רייס, רופא בכיר ביחידה לגניקולוגיה אונקולוגית בבית החולים רמב"ם שמטפל באירנה.

 

"האיחוד האירופאי, שהיה הראשון לאשר את השימוש בתרופות לגידול הBRCA- אינו מבדיל בין מוטציות של הגידול ומוטציות תורשתיות. חלק ממדינות האיחוד הכניסו את ה'אולאפאריב' לסל התרופות שלהן לחולות עם סרטן שחלה חוזר במידה והגידול נגוע במוטציה סומטית".

 

לדבריו מאחר והתרופה זמינה בארץ, תופעות הלוואי שלה קלות יחסית והוכח שהיא מתאימה לטיפול בגידול הזה לא פחות מכימותרפיה הרי שמתבקש לאפשר למטופלות כמו אירנה לקבל תרופה עם פוטנציאל להצלת חייהן.

  

ליסה כהן מנכ"לית עמותת ברכה הוסיפה: "לצערי, למרות שבמדינת ישראל שכיחות לנשאות ה BRCA הגבוהה משמעותית מאשר ברוב מדינות העולם המערבי, מערכת הבריאות לא פועלת נכון ועושה איפה ואיפה בין החולות. היא אינה מאפשרת לתת את הטיפול היחיד שהוכיח את עצמו כיעיל למוטציות BRCA לכלל החולות, לא רק לנשים עם מוטציה BRCA תורשתית אלא גם נשים עם מוטציה BRCA סומאטית, כלומר כזו שנמצאת בגידול בלבד. עבור אירנה ונשים נוספות זהו המוצא היחידי ואסור לבצע הבדלה אכזרית ולא צודקת בין החולות".

 

מקופת חולים מאוחדת נמסר בתגובה: "לנוכח אי הכללת התרופה המבוקשת בהתוויה בסל התרופות הממלכתי, לא ניתן לאשר את התרופה בשלב זה".

 

כך מתפתח תא סרטני:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר אירנה קסל. לא מקבלת התרופה שיכולה להציל אותה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים