תמונות שלא מהעולם הזה: 70 שנה לצילום ה-1 מהחלל
היום לפני 70 שנה תיעדה מצלמה שהורכבה על טיל V2 בארצות-הברית את כדור הארץ בפעם הראשונה מהחלל. מאז תועד כדור הארץ מכל מני מקומות, בין היתר מהירח ומאדים. קבלו כמה תמונות נבחרות - שבהן רואים גם את ישראל
ב-24 באוקטובר 1946 שוגר מניו מכסיקו טיל V2, שנלקח על-ידי ארצות-הברית מגרמניה הנאצית לאחר מלחמת העולם השנייה. על הטיל הורכבה מצלמת 35 מ"מ, שצילמה תמונה כל שנייה וחצי. כעבור כמה דקות התרסק הטיל, שבמלחמה הטיל איימה על בריטניה, במדבר. המצלמה לא שרדה את הנפילה מהחלל, אבל סרט הצילום דווקא כן. וכך קיבלנו את התמונה הראשונה של כדור הארץ מהחלל.
פרד רולי היה בצוות שחיפש את הטיל על הקרקע. הוא סיפר כי כשהמדענים גילו כי הקופסה שבה אוחסנו סרטי הצילום לא נפגעה – "הם קפצו משמחה כמו ילדים". לאחר מכן הוקרנו התמונות הראשונות שצולמו מהחלל על מקרן ו"המדענים התלהבו מאוד".
מי שפיתח את המצלמה הראשונה היה קלייד הולידיי, שבהמשך פיתח מצלמה שצילמה את כדור הארץ ממרחק של 30 אלף קילומטרים וגם את המצלמה שצילמה את התמונה המפורסמת של כדור הארץ ב-1972 על-ידי צוות החללית אפולו 17.
ב-12 באפריל 1961 הפך יורי גגארין מברית המועצות לאדם הראשון בחלל ופחות מחודש לאחר מכן הפך האסטרונאוט האמריקני אלן שפרד לאדם השני. שפרד סיפר כי ראה מהחללית פרידום 7 כמה חלקים מארצות-הברית. והנה תמונה מהמסע.
בתחילת יוני 1965, שוב אחרי הקוסמונאוטים של ברית המועצות, הפך האסטרונאוט אדוארד ווייט לאמריקני הראשון שמבצע הליכת חלל. מפקד משימת ג'ימיני 4 ג'יימס מקדיוויט תיעד את ווייט הולך בחלל על רקע כדור הארץ.
וגם הסלפי הגיע מהר מאוד לחלל ובמחזיק התואר "הסלפי הראשון בחלל" מחזיק האסטרונאוט האמריקני באז אולדרין, שאת התואר האדם הראשון על הירח הפסיד לניל ארמסטרונג. אולדרין, שהיה טייס המשנה במשימת ג'ימיני 12, סיפר לפני כשנה בשבוע החלל שהתקיים בירושלים: "שיחקנו עם המצלמה ומצאנו שאפשר לעשות סלפי בחלל. הייתה לנו מצלמת אולטרה-ויולט עם חשיפה של 10 שניות וזה מה שיצא". אולדרין צילם את עצמו בזמן הליכת חלל כשברקע נמצא כדור הארץ.
תמונות מהירח
ב-23 באוגוסט 1966 קיבלנו, כך לפי נאס"א – את התמונה הראשונה של כדור הארץ כפי שהוא נראה מהירח. את התמונה צילמה לונר אורביטר 1, הראשונה מבין חמש המקפות ששיגרה נאס"א לחקור את הירח לפני שהאדם הראשון נשלח לשם.
קצת פחות משלוש שנים עברו וביולי 1969 נחתה אפולו 11 על הירח. בכך הקדימו ארמסטרונג ואולדרין את הסובייטים במירוץ החלל. פרט לתמונות ההיסטורית מהירח, קיבלנו גם תמונה של כדור הארץ.
בין לבין קיבלנו תמונה של כדור הארץ, שצולמה על-ידי צוות אפולו 8 בסוף שנת 1968.
אבל התמונה המפורסמת ביותר של כדור הארץ, שצולמה מהחלל הייתה של צוות אפולו 17 בדצמבר 1972 וזכתה לכינוי blue marble (בעברית הגולה הכחולה). קרדיט הצילום לתמונה ניתן לשלושת האסטרונאוטים של נאס"א, שהיו האחרונים שטסו לירח, ולמעשה גם האחרונים שהיו מסוגלים לצלם את כדור הארץ בשלמותו בעצמם. (כיום, כל הצילומים של כדור הארץ בשלמותו – צולמו מחלליות בלתי מאוישות). מי שטען לקרדיט על התמונה הוא האסטרונאוט האריסון שמיט.
בחלק העליון של התמונה ניתן לראות את אזור המזרח התיכון נקי מעננים, אך ברובה נראית יבשת אפריקה.
והנה עוד תמונה ממשימת אפולו 17. מפקד אפולו 17, יוג'ין סרנן, מחזיק את דגל ארצות-הברית, כשברקע כדור הארץ. את התמונה צילם שמיט.
והנה עוד תמונה של אפולו 17 – והפעם של כדור הארץ "מציץ" מהירח".
לפני כמה חודשים פרסמה נאס"א תמונה חדשה מהירח, שצולמה על-ידי Lunar Reconnaissance Orbiter (מקפת לסקר הירח). התמונה פורסמה באתר נאס"א בדצמבר 2015. גם כאן במרכז התמונה נמצאת אפריקה, אבל גם אזור המזרח התיכון נראה בתמונה.
אבל לא רק מהירח או בדרך אליו צולם כדור הארץ. ב-2014 פרסמה נאס"א תמונה של כדור הארץ והירח, כפי שהם צולמו על-ידי רכב החלל קיוריוסיטי, בשמי מאדים.
בשנת 1972 זנחה נאס"א את המשימות המאוישות לירח - לפי אולדרין בין היתר בגלל בעיות תקציב ובשל חוסר תמיכה ציבורית - אבל ארצות-הברית לא זנחה את חקר החלל. ב-1981, לאחר הפסקה של כמה שנים, שוגרה מעבורת החלל קולומביה לחלל. היא הקיפה את כדור הארץ 37 פעמים במשימתה הראשונה. עד שנת 2011 טסו יחד המעבורות קולומביה, צ'לנג'ר, אנדוור, אטלנטיס ודיסקברי 135 פעמים לחלל.
הנה כמה תמונות של מעבורת החלל אנדוור מכמה משימות בתחנת החלל הבינלאומית. ברקע כמובן נמצא כדור הארץ.
מי שמספקים לנו בשנים האחרונות תמונות מדהימות של כדור הארץ הם האסטרונאוטים הנמצאים בתחנת החלל הבינלאומית. מי שהצטיין בצילומים היה סקוט קלי, האסטרונאוט ששהה כמעט שנה בחלל ברציפות. לעתים הוא צילם גם את ישראל.
אבל גם אלו שהחליפו את קלי, כמו האסטרונאוט ג'ף וויליאמס, ששבר את שיא השהייה הכוללת בחלל של אסטרונאוט האמריקני. גם הוא לא פספס את ישראל. וויליאמס כתב בדף הפייסבוק שלו: "בכל פעם שאנחנו עוברים מעל האזור הזה, אני נפעם מחדש מהעובדה שהנוף הזה מכיל את רוב רובה של ההיסטוריה התנ"כית. אבא שלי, מורה להיסטוריה בתיכון, העניק לי אהבה והערכה רבה להיסטוריה ויש לי הערכה מיוחדת להיסטוריה הזו".
כמובן שלא רק את ישראל צילם וויליאמס. קבלו את כמה תמונות של ה"סבא" של תחנת החלל.
ולסיום - תמונות חדשות שצולמו בחודש שעבר מתחנת החלל הבינלאומית.