מיעוט נשי ב-FBI: "גישה של שנים עברו"
רק 12 אחוזים בקרב התפקידים הבכירים בבולשת הפדרלית מאוישים על-ידי נשים. ראש ה-FBI הגדיר את הבעיה כ"משבר חמור". נשים שעבדו בארגון מתריעות כי "יש מחסור בהנהגה נשית" ומסבירות מדוע נשים לא מוכנות להקריב את חיי המשפחה
איימי האס הייתה בביתה כשהתקבל הדיווח על פצצה שהתפוצצה בלב מנהטן בסוף החודש שעבר. היא מיהרה להזניק צוותים כדי לאסוף ראיות והקימה את החמ"ל כדי לפקח על החקירה. הנהגת החקירה בראשותה הובילה כבר למחרת לתפיסתו של אחמד חאן רחאמי, שאחראי להטמנת המטען.
האס עומדת בראש מחלקת המדע והטכנולוגיה של הבולשת הפדרלית, ה-FBI, בניו יורק ומפקחת על יותר מ-6,000 עובדים. ה"ניו יורק טיימס" הביא אתמול (א') את סיפורה של האס ושל נשים נוספות שעובדות ב-FBI, אך לבולשת יש עוד עבודה רבה. האס נחשבת לדוגמה בודדת ברשות אכיפה שנשלטת על-ידי גברים.
כיום רק 12 אחוזים מ-220 עמדות בכירות בבולשת מאוישות על ידי נשים. תשעה אחוזים מהן מנהלות סניפים בערים שונות ברחבי ארה"ב. מדובר בירידה משנת 2013, אז הוצבו נשים ב-20 אחוזים מהתפקידים הבכירים.
"יש מחסור בהנהגה נשית ב-FBI", אמרה לעיתון האמריקני האס בת ה-50, שהייתה לאישה הראשונה שעמדה בראש המחלקה המדעית בסוכנות. עבור ג'ניס פדאריק, ה-FBI פועל בגישה של שנים עברו. "הם צריכים לעשות משהו כדי לשנות את זה", אמרה האישה שניהלה את המטה של הבולשת בניו יורק בשנים 2012-2010.
ראש הבולשת ג'יימס קומי אמר לאחרונה כי היעדר נשים ובני מיעוטים ב-FBI הוא בגדר בעיה חמורה שעלולה לפגוע בחקירות, ותנתק את הקשר של הבולשת עם הקהילות שאותן היא משרתת. מתוך יותר מ-13 אלף סוכנים בבולשת, רק כ-2,600 נשים. בנוסף, 83 אחוזים מהסוכנים הם לבנים.
"האתגר הגדול שאנו מתמודדים איתו בשנתיים האחרונות הוא כיצד לשלב נשים ובני מיעוטים בבולשת", אמר קומי בשבוע שעבר. "זה משבר ואנחנו צריכים להתמודד איתו".
נשים מתביישות להגיש קורות חיים
ה"ניו יורק טיימס" מסביר כיצד הבולשת התקשתה לקדם נשים בארגון במשך שנים. רק בשנת 1972, לאחר מותו של ראש הבולשת ג'יי אדגר הובר, ראו נשים בבולשת בעין יפה. רק כעבור שני עשורים מונתה האישה הראשונה לעמוד בראשות מטה.
האישה הייתה בורדנה פסנלי, שהלכה לעולמה השנה. "היא פתחה דלתות עבור נשים", שיבחה סטפני דאגלס שהפכה בשנת 2012 לאישה הראשונה שעמדה בראשות סניף ארצי של ה-FBI.
דאגלס נאלצה לעבור מסן פרנסיסקו לוושינגטון תוך ארבעה ימים לתפקידה החדש והועברה ארבע פעמים בסך הכול במשך שמונה שנים בין ערים שונות. "אם אתה לא לוקח את ההזדמנות, מישהו אחר ייקח", הסבירה דאגלס. "יש נשים שלא מוכנות לעשות את ההקרבה הזאת לטובת משפחה".
הסיבה השנייה, לטענת סוכנות בבולשת, היא שאין מספיק מודלים לחיקוי. למשל, מעולם לא כיהנה אישה בתפקיד סגן ראש הבולשת או אפילו ראש הבולשת. "הייתה לי קריירה מדהימה", מסבירה פדאריק שאומרת כי לה היה ליווי שהוביל אותה לצמרת הבולשת.
הסיבה השלישית היא שנשים לא מגישות קורות חיים לבולשת. לדברי האס, מתוך 12 בקשות עבודה, רק אחת או שתיים מגיעות מנשים. האס מסבירה כי יש גם תחושה של בושה קלה מצד אישה להגיש מועמדות משום שהן חושבות שהן לא מתאימות לעבודה רק בגלל המגדר. "זו הסיבה שצריך להתגייס ל-FBI", מפצירה האס.
בוורלי אנדראס, שהצטרפה ל-FBI בשנת 1983 ופרשה בשנת 2006, נזכרת בראיון ל"ניו יורק טיימס" כיצד הוצגה כסוכנת אישה ולא פשוט כסוכן. "כדאי שיהיה חוש הומור טוב בעולם של גברים", היא מבהירה.
בתגובה לכתבה אמרו גורמים ב-FBI כי אם מסתכלים על הממוצעים לעומת העשור שעבר, הבולשת נמצאת במצב הרבה יותר טוב, כמו גם רשויות אכיפה אחרות בארה"ב.