"הג'ונגל" בוער: עם תחילת הפינוי - מהומות במחנה הפליטים הצרפתי
כאלף שוטרים החלו היום בפינויים של 6,900 הפליטים ששוהים במחנה המוזנח והידוע לשמצה בעיר הנמל קאלה. רבים מהפליטים, שיפוזרו במאות מרכזי קליטה יידו הלילה אבנים ובקבוקי תבערה לעבר השוטרים. בשעות הבוקר הרוחות נרגעו. "רק אלוהים יכול לעזור לי עכשיו", אמר אחד המפונים
מתיחות רבה הורגשה במחנה הפליטים המכונה "הג'ונגל", שבעיר הנמל הצרפתית קאלה, עם תחילת פינויו היום (ב'). עימותים פרצו הלילה במחנה, לאחר שפליטים רבים החלו ליידות אבנים ובקבוקי תבערה לעבר השוטרים, שהגיבו בירי גז מדמיע כלפי המתפרעים. כמה מבנים במחנה אף נשרפו כליל. בשעות הבוקר נרגעו הרוחות ואוטובוסים עמוסים בפליטים עזבו את המחנה. הרשויות בצרפת העריכו כי 2,500 מתושבי המקום צפויים להתפנות במהלך היממה הקרובה.
הרשויות בצרפת הציבו שתי ברירות בפני 6,900 הפליטים ששוהים ב"ג'ונגל": הגשת בקשה רשמית למקלט בצרפת, או חזרה לארצות מוצאם. הפליטים, כ-1,200 מהם ילדים, חיים במחנה בערבובייה של אוהלים מוזנחים ומלוכלכים ומבנים זמניים. בפאתי המחנה מהגרים התגודדו סביב מדורות קטנות שהובערו על שבילי חצץ ובמכלי אשפה. לפחות שש מדורות כאלה נצפו ברחבי המחנה. דובר במשרד הפנים הצרפתי מסר כי יותר מאלף שוטרים הוצבו במחנה לקראת הפינוי, חלקם רכובים על סוסים.
לפי התוכנית, המחנה, שמשתרע על פני כ-40 דונם של דיונות חול, ששימשו בעבר להטמנת פסולת, יפונה לחלוטין וייהרס עד לחודש דצמבר. הוא מחולק לאזורים לפי לאומם של הפליטים. רוב השוהים ב"ג'ונגל" אינם ששים להגיש בקשות רשמיות למעמד של פליט בצרפת, מכיוון שהיעד המועדף עליהם הוא בריטניה. עם זאת, על בסיס חווקי האיחוד האירופי, שקובעים כי עליהם לבקש מקלט במדינה האירופית הראשונה שאליה הגיעו – הדבר נמנע מהם.
אחד הפליטים מסודן אמר לרשת CNN: "אין לי כסף לנסוע לאנגליה או להישאר בצרפת. כל כך קשה לי, זה לא קל ... רק אלוהים יכול לעזור לי עכשיו". מישל אבקסיס, מורה לצרפתית שמתנדבת בבית ספר במחנה, אמרה כי האנשים מודאגים מכיוון שאינם יודעים לאן ילכו. "אין להם מושג לאיזה מקום הם הולכים ויותר מהכל - האם הם הולכים להישאר עם חבריהם. כולנו מודאגים מאוד, אני מאוד מודאגת. הרבה מהאנשים נמצאים פה עם חברים קרובים מאוד, וכמובן שתקוותם היא להיות במרכז הקבלה עם חבריהם, ולא להישלח סתם".
הפליטים במחנה יידרשו להתייצב בהאנגר ענק, שם יחולקו לקבוצות של משפחות, מבוגרים, קטינים ללא ליווי ואנשים הנתונים בסיכון - בהם קשישים ונשים רווקות. לאחר מכן הם יוסעו באוטובוסים ל-450 מרכזי קליטה שונים ברחבי צרפת, שם הם יעברו בדיקות רפואיות. מי שיסרב לפינוי - ייעצר.
"הג'ונגל", על צריפיו המאולתרים ותברואתו הירודה, הפך לסמל לכישלונה של אירופה בפתרון משבר ההגירה, ולנקודה כואבת ביחסי בריטניה וצרפת. נשיא צרפת,פרנסואה הולנד, אמר בחודש שעבר כי המצב במחנה "בלתי מקובל", והכריז על התוכנית לסגירתו. בית משפט בצרפת דחה השבוע עתירה של ארגון זכויות אדם שדרש כי הפינוי יידחה עד שיימצא פתרון דיור חלופי לפליטים.
צרפת ובריטניה התקדמו לאחרונה במשא ומתן שניהלו בנוגע לגורלם של 1,300 ילדים ובני נוער ששוהים במחנה ללא משפחותיהם. בריטניה העניקה עדיפות במתן אשרות כניסה לאלה שיש להם קשרים משפחתיים במדינה, ולפני כשבוע אפשרה לקבוצה קטנה של נערים, רובם מאפגניסטן, להצטרף לקרוביהם שכבר נכנסו אליה.