צונחים יחד: צפו בתרגיל משותף לצבאות מצרים ורוסיה
על רקע היחסים הקרים בין א-סיסי לאובמה, פוטין מבסס קשר חזק נוסף במזרח התיכון: מאות חיילים משתי המדינות התאמנו נגד מטרות טרור, תרגלו השתלטות על "כפר" בשטח מדברי במצרים, וצנחו יחד באזור אל-עלמיין
היחסים הצבאיים בין רוסיה למצרים ממשיכים להתהדק: צבאות שתי המדינות מקיימים מאז השבוע שעבר תרגיל משותף על אדמת מצרים הנקרא "מגני הידידות 2016". התרגיל החל ב-15 באוקטובר וצפוי להימשך עד יום רביעי. חלק מהלוחמים צוידו במצלמות צמודות-גוף שתיעדו את התרגיל מנקודת מבטם (בסרטון בפתח הכתבה).
מטרת האימון המשותף היא לתרגל לחימה בטרור. הרוסים שיגרו כ-800 לוחמים, בהם צנחנים, וכן 15 מסוקים ו-100 טונות של ציוד צבאי. חמישה מטוסי תובלה מדגם איליושין 76 העבירו את הציוד הרב. בהודעת משרד ההגנה במוסקבה נאמר לאחרונה: "זו הפעם הראשונה בהיסטוריה שיחידת הצנחנים על נשקה והציוד הטכנולוגי שלה משתתפת בתרגיל בינלאומי".
במשרד ההגנה במוסקבה ראו חשיבות מיוחדת באימון בתנאי מדבר, וציינו כי הלוחמים הרוסיים צוידו במדים חדשים שהותאמו לתנאי מזג האוויר הקיצוניים.
כך נראו תרגילי הצניחה וההסתערות של הלוחמים הרוסיים והמצריים:
לפי רשת RT הרוסית, בתרגיל צניחה באזור אל-עלמיין, שהיה ראשון מסוגו, זינקו כ-200 חיילים רוסיים ממטוס איליושין 76 ואילו המצרים זינקו ממטוס הרקולס C-130. במקביל תרגלו הכוחות משני הצבאות הסתערות על "כפר" שנבנה במחנה צבאי ליד אלכסנדריה. במקביל לתרגילים המשותפים שביצעו החילות, שני הצדדים שיתפו את הידע והניסיון בתחום הצניחה. הצנחנים הרוסיים הסבירו לעמיתיהם המצריים כיצד עובדים המטוסים הרוסיים שהשתתפו בתמרון.
ההתקרבות הצבאית והמדינית בין רוסיה למצרים בולטת על רקע היחסים הצוננים של נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי עם הממשל של ברק אובמה בארצות הברית. בחודש יוני אשתקד קיימו חילות הים של רוסיה ומצרים תרגיל משותף ליד אלכסנדריה. בתרגיל השתתפו אז חמש ספינות מצריות וחמש רוסיות. פרשנים צבאיים רוסים העריכו כי "התרגיל המשותף הוא איתות ברור להתקרבות בין מוסקבה לקהיר במלחמה בטרור במזרח התיכון".
כשנה אחרי הפלת מטוס הנוסעים הרוסי מעל סיני, מצרים ורוסיה נמצאות במגעים לחידוש הטיסות של החברות הרוסיות ליעדים לחופי הים האדום. צוותי ביטחון רוסיים מגיעים מדי פעם לשדות התעופה במצרים על מנת לבחון את סידורי האבטחה החדשים שהונהגו בעקבות אירועי הטרור במדינה. כלי תקשורת ברוסיה פרסם לאחרונה שמוסקבה פועלת להקמת בסיס אווירי במצרים, אולם דובר של הנשיא א-סיסי הכחיש ומסר כי קהיר לא תאפשר הקמת בסיסים זרים על אדמת המדינה. התרגיל הצבאי המשותף זמן קצר לאחר שמצרים הביעה תמיכה בהצעתה של רוסיה במועצת הביטחון של האו"ם להפריד בין כוחות האופוזיציה המתונים בסוריה לקיצונים - הצעה שזכתה לביקורת מצד מדינות ערב ולא זכתה לרוב בהצבעה.
הידוק היחסים הצבאיים עם מצרים מתבצע במקביל למעורבות ולהשפעה הגוברת של רוסיה בנעשה בסוריה. השבוע עשתה נושאת המטוסים הרוסית "אדמירל קוזנצוב" את דרכה לחופי סוריה. נושאת המטוסים מסוגלת לשאת 15 מטוסי סוחוי 33, מיג 29 ויותר מעשרה מסוקים. למרות הבעיות והפיגור הטכנולוגי, הרוסים בטוחים שהגברת הנוכחות הימית שלהם במזרח התיכון תסייע להם. שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו אמר בחודש שעבר כי "ב-1967, הנוכחות הרוסית באזור סייעה למנוע הסלמה בעימות הערבי-ישראלי ובהמשך שימשה כאמצעי הרתעה חשוב נגד פעולות לא-ידידותיות כלפי ברית המועצות".
בסך הכול, לרוסים 4,000 חיילים בסוריה וסמוך לה. על פי נתוני המרכז הסורי לזכויות אדם, שהובאו ב"טלגרף" הבריטי, מתחילת המעורבות הרוסית באזור - בספטמבר 2015 - בוצעו יותר מ-15 אלף תקיפות מהן נהרגו 3,915 אזרחים. לעומת זאת, הוקאליציה הבינלאומית בהובלת ארצות הברית ביצעה 5,486 תקיפות מאז 2014, בהן נהרגו 877 איש.