שתף קטע נבחר
 

הקרב על הסלפי-קלפי בבחירות בארה"ב

ההצבעה המוקדמת החלה ובוחרים רבים פרסמו בטוויטר את טפסי ההצבעה שלהם. אבל ב-25 מדינות אסור לצלם את טופס ההצבעה ובמדינת קולורדו העונש על סלפי-קלפי הוא עד שנת מאסר בפועל

בעוד שבועיים בדיוק ייערכו הבחירות בארצות-הברית, וההצבעה המוקדמת שאמורה לסייע למיליוני אמריקנים כבר החלה וחשפה בעיה שאותה כינו כמה גופי תקשורת בארה"ב "מכת הסלפי-קלפי" בפייסבוק, בטוויטר ובסנפצ'אט. סלפי בקלפי, פוטוגני ככל שיהיה, הוא מחוץ לחוק ב-25 מדינות בארה"ב, כאשר המטרה היא למנוע מקרים שבהם בוחרים מראים למי הם הצביעו עבור תגמול כלשהו.

 

אבל כשלכולם יש היום סמארטפון ביד ותמונות סלפי נמצאות בכל פינה, רבים מבקרים את החוקים הללו שכבר כנראה לא מתיישבים עם המציאות הדיגיטלית העכשווית. האגודה האמריקנית לזכויות האזרח (ACLU) אף טענה בימים האחרונים כי איסור על סלפי עם טופס הצבעה מהווה דיכוי של הבוחרים.

 

בלי סימון. מותר (צילום מתוך טוויטר) (צילום מתוך טוויטר)
בלי סימון. מותר(צילום מתוך טוויטר)

 

הפרקליט המחוזי של דנבר, מיץ' מוריסיי, פרסם בשבוע שעבר תזכורת לבוחרים שלא ישכחו שלפי חוקי המדינה אסור להם לפרסם תמונה של ההצבעה שלהם. "החוק בקולורדו אוסר על בוחרים להראות את טופס ההצבעה המלא (שמילאו בו את המשבצות עבור המועמדים, ד.ר.) שלהם לאחרים", מסר מוריסיי בהודעה רשמית. "זה כולל פרסום טופס ההצבעה שלכם ברשתות החברתיות".

 

מוריסיי חידד שסלפי-קלפי מהווה עבירת עוון - שדרגת חומרתה בינונית - בהתאם לחוק במדינת קולורדו שמטרתו להגן על הציבור מפני הונאת בחירות. אך הדברים עוררו את זעם אנשי ה-ACLU, שקראו למוריסיי לחזור בו מדבריו, ותיארו את הודעתו כ"איום מוטעה להעמיד לדין בוחרים בגין צילום ושיתוף סלפי-קלפי".

עם סימון לקלינטון. אסור (צילום מתוך טוויטר)
עם סימון לקלינטון. אסור(צילום מתוך טוויטר)

 

"מה שעוד יותר מסוכן בהודעתו של מוריסיי היא ההשתמעות השגויה שעל הבוחרים אסור לחלוק מידע לגבי ההצבעה שלהם עם אחרים, וזה יכול להיות להשפיע בקלפיות על קשישים, נכים או בוחרים שאינם דוברים אנגלית", מסרו אנשי ה-ACLU בקולורדו.

 

החוק בקולורדו, שניצניו אי שם בשנות ה-90 של המאה ה-19, נועד כדי למנוע תופעה שרווחה באותו זמן, שבמסגרתה בוחרים שהציגו את טופס ההצבעה המלא שלהם, ובו כמובן למי הם הצביעו, היו יכולים לקבל פרסים והטבות כמו משקאות בחינם. "יש לנו חוק שלפיו, באופן ברור, אי אפשר שמישהו יוכיח שהוא אכן הצביע בדרך כזו או אחרת, וזאת כדי להגן על היושרה של מערכת הבחירות", הסביר לכלי תקשורת מקומיים מזכיר מדינת קולורדו, וויין וויליאמס.

 (צילום מתוך טוויטר) (צילום מתוך טוויטר)
(צילום מתוך טוויטר)


 (צילום מתוך טוויטר)
(צילום מתוך טוויטר)

 

הפרת החוק עשויה לגרור עונשים של עד שנת מאסר או קנס של אלף דולר, אך לפי גורמי ממשל במדינה, ככל הנראה עדיין לא הועמד שום אזרח לדין בגין שיתוף סלפי-קלפי ברשתות החברתיות.

 

קלינטון מול טראמפ. תקציר העימות השלישי

קלינטון מול טראמפ. תקציר העימות השלישי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מערכת המשפט תומכת בסלפי

בתי המשפט בארה"ב תמכו לאחרונה דווקא באלו שביקשו לקרוא תיגר על החוקים האלה. לפני כשנה פסק שופט פדרלי נגד האיסור על סלפי-קלפי באינדיאנה, בטענה כי הדבר מנוגד לתיקון הראשון לחוקה האמריקנית – הגורס בין היתר כי אין לחוקק חוקים שימנעו את חופש ביטוי של האזרחים. בית דין פדרלי לערעורים ביטל את החוק בניו המפשייר בחודש שעבר, ושופט פדרלי פסק נגד החוק במישיגן רק אתמול. לפי ה-ACLU, החוק בלפחות שבע מדינות נוספות מאפשר במפורש סלפי-קלפי. לעומת זאת בפלורידה, למשל, כמו בקולורדו, עדיין יצטרכו להיזהר עם התמונות בקלפיות.

 (צילום מתוך טוויטר)
(צילום מתוך טוויטר)

  

אבל חשוב לחדד שלא כל סלפי הקשור להצבעה הוא בהכרח אסור. למשל, אפשר לשתף תמונות של טופס הצבעה ריק או טופס סגור. אפשר גם לשתף תמונה של רגע הכנסת הנייר למעטפה ושליחתו בדואר - כפי שקורה בהצבעה המוקדמת במדינת קולורדו. כל עוד לא רואים באופן ברור למי הצביעו - הכול בסדר.

 

אכיפת החוקים הללו היא כנראה משימה בלתי אפשרית. כבר עכשיו אפשר למצוא אלפי תמונות בטוויטר עם ההאשטג #ballotselfie, שבהן רואים שלל תמונות של בוחרים שניצלו את זכותם הדמוקרטית מוקדם והעלו תמונות עם טפסי ההצבעה - חלקם ריקים, חלקם כבר מולאו עם שמות המועמדים הנבחרים שלהם. בעוד ההיגיון שמאחורי החוק מובן, וברור שיש לנסות ולמנוע כל השפעה חיצונית על הבוחרים, בעידן המודרני אין באמת דרך יעילה להיאבק בסלפי או למנוע אותו.

 

כדי לנסות ובכל זאת לא לגרום לחוק האנטי-סלפי-קלפי למנוע מהבוחרים להצביע, מועצת הבחירות של קולורדו ניסתה לעודד את האזרחים לנצל את יצר הסלפי באופן אחר: "אל תראו למי הצבעתם בפתק ההצבעה, אבל אנחנו בהחלט מעודדים אתכם להצטלם עם המעטפה הסגורה בקלפי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום מתוך טוויטר
סלפי עם טופס ההצבעה
צילום מתוך טוויטר
מומלצים