אלו חוקי בראשית לניהול התקציב הביתי
ספר בראשית מציג בפנינו את המטלה הראשונה שהאדם מקבל על עצמו - לקיחת אחריות על שמירת גן העדן. את אותו החוק אנחנו יכולים להשאיל גם עבור ניהול משק הבית: לקיחת אחריות. פרשת שבוע כלכלית
ספר בראשית פותח במעשה בראשית ומיד אחריו בסיפור בריאת האדם הראשון. נהוג לחלק את סיפור האדם הראשון לשתי תקופות משמעותיות - לפני החטא ואחריו. מציאות של "לפני החטא" היא המצב האידיאלי של בריאת האדם' על כל המשתמע מכך לחייו של האדם. המציאות של אחרי החטא - זהו תהליך שנמשך עד היום לתיקון החטא.
טורים נוספים במדור פרשת שבוע כלכלית
יחד עם זאת, נמצא שיש מהות אחת הנמצאת בשתי תקופות אלה המלמדות אותנו דבר או שניים על התנהלותו של האדם הראשון ומתוך כך, מלמדת על התנהלותנו.
המשימה הראשונה שמקבל האדם מידי הקב"ה הוא עבודה ושמירה על גן העדן (פרק ב, פסוק טו): "וַיִּקַּח ה' אֱלֹקִים אֶת הָאָדָם וַיַּנִּחֵהוּ בְגַן עֵדֶן לְעָבְדָהּ וּלְשָׁמְרָהּ". זהו אינו ציווי כי אם משימה. משימה זו היא ביטוי של לקיחת אחריות. האחריות מתבטאת כאן בשני מישורים: עבודה ושימור. לקיחת אחריות הינה בראש ובראשונה להיות פרואקטיבי - פעיל, עובד. לא ניתן לקחת אחריות ללא עשייה וללא עבודה. לא ניתן להיות פאסיבי בלקיחת אחריות.
המשימה הראשונה שהאדם מקבל הינה להיות פעיל, לעשות. המישור השני הינו השמירה - ההתמדה והעקביות. אחריות אינה מעשה חד פעמי, כי אם מהות שנמצאת לאורך חייו של כל אדם. על מנת לגלות אחריות, על האדם לעבדה ולשמרה - כל הזמן להיות במצב של עשייה ובהתמדה. זוהי דרישה לא פשוטה כלל, להיות במציאות קבועה של עשייה והתמדה.
הכלל הראשון - גם בניהול תקציב הבית
האם ישנה אפשרות של "הפוגה" מאחריות? התשובה לכך מורכבת, שכן במציאות שלפני החטא, כך נראה על פי פשט הדברים, הגן, העצים, הנהרות קיימים לשירות האדם והעבודה יחד עם ההתמדה הינם מינוריים, ולכן יש מקום להתבונן במרחב האישי ולמצוא את נקודות ה"מנוחה" שלו מן העבודה. אמנם, המסר של האחריות הינו המסר הראשון שהאדם מקבל.
המעניין הוא שגם לאחר חטא האדם הראשון המשימה אינה משתנה כי אם התוצאה. אם לפני החטא תהליך העבודה והשמירה הוא יותר נח לאדם (כיון שיש לו להימנע מאכילת עץ הדעת), הרי שלאחר החטא התוצאה הינה" בזיעת אפיך תאכל לחם" - העבודה וההתמדה הינם קשים יותר ומאתגרים יותר.
אחד הגורמים השוחקים ביותר בתהליכי לקיחת אחריות הינם תהליכים קטנים, שגרתיים שחוזרים על עצמם.
כאשר אנו בוחנים ניהול תקציב משק בית, ניתן לאמץ את הכלל הראשון לאדם האדם - לקיחת אחריות. ניהול תקציב דורש אחריות הן בעבודה בפרטים הקטנים, ברישום כל הוצאה, בכל חודש לאורך כל הזמן. בחשיבה מתמדת על כל הוצאה עד כמה היא נצרכת, בסדר עדיפות, במסגרת התקציב, במחיר (האם נעשתה השוואת מחירים, מו"מ?). פרטים קטנים ועוד נדרשים מכל אחד לניהול כלכלי אחראי. תהליך זה לא תמיד נח לבצע, אך למתמידים בו שמורה הפתעה נעימה. יש כסף לדברים שצריכים ואם עובדים נכון, יש גם כסף לחלק מהדברים שרוצים. תכנון נכון של חופשת הקיץ ביולי אוגוסט של שנת 2017, תוכל להיות נעימה וחסכונית אם נתחיל כבר עכשיו לשים את הכסף בצד לטובת החופשה.
אין ספק שעקרון לקיחת האחריות שמקבל האדם הראשון על עצמו הינה מיסודות הפעולות שהאדם נדרש אליהם לתיקון עולם.
הכותב הוא מנהל מחוז מרכז והדרום בארגון פעמונים