הטעמים של טוסקנה
טוסקנה עדיין ממוצבת כאחד היעדים המבוקשים ביותר באיטליה, אבל לא רק בגלל הארכיטקטורה והמרחבים הירוקים - המטבח הטוסקני הכפרי מציג אוכל מקומי משובח ויקבים שקשה מאוד להתחרות בהם
זאת כמעט משימה בלתי אפשרית להרכיב את ההיי-לייטס של המטבח הטוסקני והתוצרת המקומית המסורתית.
השפע של חומרי הגלם שיש באזור - החל מגבינת פקורינו משובחת המיוצרת מהחלב של הכבשים המקומיות, דרך בשר איכותי ויצרני פסטה בוטיק כמו זו של משפחת "מרטלי" המייצרת 4 סוגי פסטה טבעונית, העשויה רק ממים וקמח דורום איטלקי (ואותה מייבשים באוויר הפתוח), וכלה במים מינרלים שנובעים ממעיינות הנמצאים בתוך יער עבות ומוצרים שונים שמוגנים על-ידי Slow food association.
לפניכם רשימה של מעדנים מקומיים שכדאי לכם להכיר בפעם הבאה שתגיעו לאזור המדהים הזה, ובסופה גם שלוש המלצות טעימות במיוחד:
נקניק שחור מאזור גרפניאנה
הסלמי הזה נחשב לאחד הטובים ביותר שיש באיטליה. הוא כולל בתוכו חלקי חזיר כמו ראש, לב ולשון, מתובלים בשפע תבלינים כמו אניס וקינמון. המרקם הרך שלו מהווה איזון מושלם לטעמו המעודן. בדרך כלל נהוג לזלול אותו על פרוסות לחם מקומי או אפילו כזה מערמונים או מתפוחי אדמה. אגב לחם, הלחם הטוסקני נאפה ללא מלח, ובשילוב עם האם או גבינה מתקבל הבאלנס המושלם.
גוטוס (GUTTUS)
סוג של גבינת גורגונזולה עשויה מחלב כבשים. הגבינה עוברת תקופת יישון של לפחות ארבעה חודשים, כשבסיומם טבעת העובש הגמישה מעניקה לגבינה טעם עז וחריף. הגבינה מושלמת כשהיא מוגשת עם שוקולד או עם דבש.
בוטרגה אורבטלו
המנהג לשמר דגים הוא עתיק יומין. הדרך הטובה ביותר ליהנות מהמעדן הזה היא לפרוס ממנו פרוסות דקיקות,או לגרר אותו מעל פסטה.
מורטדלה מפראטו
זאת אמנם מורטדלה פחות ידועה מהמורטדלה מבולוניה, אך ללא ספק שגם לזו מפראטו מגיע מקום של כבוד על צלחת הנקניקים האיטלקית. הארומה המיוחדת של הנקניק הזה נובעת מתוספת ליקר איטלקי, המשמש בתעשיית הממתקים.
מים מינרלים מהטבע
אחד מאוצרות הטבע הטוסקנים הם מי המעניינות הנובעים ממקורות מים עתיקים בני אלפי שנים, הכל טבעי ישר מהאדמה.
ב"אקווה פנה", למשל, משמרים את המים כפי שהם, ואחרי שהם נשאבים הם מיד מבוקבקים, ולא עוברים תהליכים נוספים בדרך. אגב, התהליך ארוך ממה שנדמה: 13 שנה לוקח למים לפרוץ מהמעיין, מהרגע שבו יורד הגשם.
מלך האפרסקים מלונדה
בשרו של האפרסק המלכותי הזה לבן, קליפתו אדומה וירוקה וטעמו מתוק ומבושם. בחודש ספטמבר, ביום הראשון של השבוע השני של החודש, נערכת מסיבה מסורתית לכבודו, שבמהלכה מוענק פרס לאריזה היפה ביותר של הפרי.
כוסמין מאזור גארפאננה
הכוסמין מהאזור הזה זכה גם הוא לפסטיבל משל עצמו, והוא מככב במאות מתכונים כמו עוגה מכוסמין וריקוטה או לחם ותפוחי אדמה עם כוסמין. הודות לאגודת הסלואו פוד ולהקהילה המקומית, הוא זוכה לתחייה מחודשת.
בצל מאזור סרטאלדו
הבצל מהווה מרכיב חשוב מאוד בעיר סרטאלדו, והוא אפילו מתנוסס בגאווה על דגלה של העיר. במונחים קולינריים, הבצלים האלו מתאימים לכל תבשיל ובמיוחד למרקים ונזידים.
לא להחמיץ
Officia della Bistecca
הקצבייה של מלך הבשר הטוסקני, דאריו צ'יקיני, שהוא לא רק קצב ובן למשפחת קצבים, הוא גם שף סלב מלא תעוזה וחוצפה. על הבשר של דאריו אפשר לכתוב מגילות ארוכות, אבל נגיד רק שהוא מאוד אוהב את ישראל, ומבקר כאן לא מעט.
ביום רביעי (9/11) הוא יתארח במסעדת "יפו תל אביב" אצל השף חיים כהן לרגל יומולדת 5 למסעדה, ויום קודם (יום שלישי 8/11) הוא יקיים בצהריים סדנה לחיתוך בשר במלון "רויאל ביץ'" בתל אביב, כאורח של התאחדות המלונות.
Via XX Luglio 11, Panzano
A Casa Mia
מסעדה פיצפונת הכוללת בסך הכל ששה שולחנות, ומציעה אוכל טוסקני מסורתי. כדאי לדגום את צלחת האנטיפסטי, סטייק רוקה, ניוקי וכל אחת ממנות הפסטה שם תפתיע לטובה. וחשוב לא פחות מכל זה: מחיר ידידותי לסועד.
Via Santa Maria a Macerata, Montefiridolfi
Eataly
הגירסה הטוסקנית לרשת האיטלקית שמשגעת את העולם. תוכלולמצוא שם גבינות מיוחדות, נקניקים, קופסאות שימורים עמוסות בכל טוב ואפילו תפוצ'יפס עם כמהין. זה גם מקום טוב לעשות בו שופינג הביתה ביום האחרון של הטיול.
Via De' Martelli, 22 R -50129 Firenze