"קריסת קבלני ביצוע עלולה לייקר את הדירות"
לקראת הדיון שצפוי להתקיים היום בביהמ"ש לגבי הבקשה להקפאת הליכים שהגישה חברת הבנייה אורתם סהר, טוענים גורמי מקצוע בענף הנדל"ן כי המצב של שוק הביצוע בישראל עלול להוביל למחסור בהיצע הדיור - וכתוצאה לעליות מחירים. "גם היוזמה להבאת קבלנים זרים לא תעזור, להיפך - הקבלנים ידרשו מרווחים גדולים יותר מהיזמים והמחירים יתגלגלו לצרכנים"
בית המשפט המחוזי בתל-אביב צפוי לדון היום (ד') בצהריים בבקשה להקפאת הליכים של חברת הבנייה אורתם סהר . חברת הביצוע, שנקלעה לחובות בסכום של קרוב למיליארד שקל, היא העשירית ברשימה של חברות ביצוע שהגיעו לקריסה כלכלית בשנה וחצי האחרונות. שוחחנו באולפן ynet עם רו"ח חן שרייבר ושמאי המקרקעין, עו"ד חיים מסילתי - צפו בדיון.
בשבוע שעבר ביקשה אורתם סהר, באמצעות עוה"ד עיינה וקסלר ויוסי מנדלבאום ממשרד עוה"ד ליפא מאיר ושות', למנות כנאמנים את עו"ד אמיר ברטוב ממשרד עוה"ד ליפא מאיר ושות' ואת רו"ח חן ברדיצ'ב 90-ל יום. השופטת תמר אברהמי לא הוציאה צו הקפאת הליכים במעמד צד אחד, וקבעה דיון להיום באולם נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, איתן אורנשטיין. בעקבות זאת הוצאו צו האוסר על כל פעולה בנכסי החברות, וצו האוסר על כל גורם חיצוני להיכנס לחצריהן או למתחמי הפרויקטים, ולקחת ציוד או נכסים.
מנכ"ל אורתם סהר: "אני לא נוכל"
קריסת אורתם סהר: "קבוצות רכישה מוגנות"
נדחתה בקשת אורתם סהר להקפאת הליכים
הבקשה שהגישה החברה הציגה את מצבה. למעשה היא חשופה לחובות של כמעט מיליארד שקל. לפי הבקשה, אורתם סהר והחברות-הבנות חייבות 300-כ מיליון שקל למחזיקי האג"ח, 216-כ מיליון לספקים ולקבלני משנה, כ-22 מיליון שקל לרשויות ועובדים וכן כ-413 מיליון כערבויות פיננסיות, ביצוע וחוק מכר. לקבוצה פרויקטים בשלבי תכנון, ביצוע, מסירות מפתח ועתודות קרקע, בהיקף כולל של כ-5,500 דירות, וכן פרויקטים בשלבי ייזום, לרוב בשיתוף צדדים שלישיים. עד כה הייתה מעורבת בהקמה של למעלה מ-10,000 יחידות דיור ברחבי הארץ, לצד מיזמי תשתיות.
אחת הסיבות לקריסת חברות הביצוע: הכניסה לתחום היזמות
בדיון באולפן ynet טען עו"ד מסילתי כי אחת הסיבות לקריסת חברות הביצוע היא כניסתן לתחום היזמות. "יזמות זה מקצוע, כמו כל המקצועות, שבו לוותק ולניסיון ולהפקת לקחים לאורך השנים יש משמעות", הוא הסביר, "חברות שיוזמות יודעות ליזום ויודעות לנהל את התהליך כמו שצריך. מה שקורה לאורך השנים זה שחברות ביצוע מנסות את מזלן בעולם הייזום - ולא תמיד יודעות לעשות זאת כמו שצריך".
"צריך לקחת בחשבון שפרויקטים בהיקפים כאלה משמעותיים של מיליארדי שקלים אלה לא פרויקטים של יום אחד", הוסיף שרייבר, "ברגע שנכנסים לפרויקט ועושים תחזית תזרימית שלו, בוחנים איך החברה יכולה להצליח להחזיר את ההתחייבויות שלה ולהישאר איתנה פיננסית עד מסירת הדירה". לצורך כך, הוא ציין, המדינה צריכה להגביר את הפיקוח והבקרה על הפרויקטים.
"אורתם סהר בעיני היא לא הסיפור פה, הסיפור פה זו מדינת ישראל", המשיך שרייבר והתייחס לפרויקטים הלאומיים שהיא מקדמת כגון מחיר למשתכן ומחיר מטרה. "המדינה לוקחת לפרויקטים לאומיים קבלן ביצוע שנחשב קבלן גדול ועמד בתנאי הסף של המכרז... אילו שר האוצר או שר השיכון היו שמים את הכסף הזה על קבלן ביצוע מכספם הפרטי, אני מניח שהיו סופרים אותו יותר טוב. צריך לשים בפרויקטים מהסוג הזה בקר מלווה לאורך כל הפרויקט שייבחר מבחינתי במכרז, שיהיה רו"ח ממשרדים בכירים בארץ אבל לא להסתמך רק על הניהול השוטף של החברה עצמה".
באשר לחשש מפני עליית מחירי הדיור, ציין מסילתי כי "קיים חשש כזה, כי באמת ההיצע של חברות ביצוע הולך וקטן עם הזמן - עשר חברות קרסו בשנה וחצי האחרונות. יחד עם זאת, אנו רואים שהממשלה לא נשארת אדישה והיום יכריזו על חברות ביצוע זרות שצפויות לבנות בישראל". שרייבר טען, מצדו, כי "אני לא חושב שהפתרון של קבלנים מחו"ל יוריד את המחירים, להיפך - הקבלנים הישראלים ידרשו מרווחים גבוהים יותר מהיזמים, היזמים ירצו להשאיר אצלם נתח גבוה - והמחירים יתגלגלו אל הצרכנים ויעלו. היזמים עושים הון - וקבלני הביצוע נופלים אחד אחרי השני".