הרופא שנחשד שוב בסחר באיברים: ד"ר מיכאל זיס
בידי חוקרי המשטרה ראיות לכך שבמקרה אחד לפחות ד"ר מיכאל זיס ושותפו שלומי ביטון שילמו כסף עבור אדם שתרם איברים בתמורה להשתלתם באדם אחר. ד"ר זיס היה מעורב בעבר בפרשה דומה. מעצר החשודים הוארך
המשטרה מייחסת לזיס ולביטון עבירות של סחר בבני אדם לנטילת איברים, חבלה חמורה וקבלת תמורה בגין איבר שנתרם. הם נעצרו אתמול בתום חקירה סמויה שארכה כמה חודשים. לטענת המשטרה, שני החשודים שכנעו אנשים במצוקה על מנת שיתרמו את איבריהם עבור אנשים נזקקים תמורת סכומי כסף גדולים.
לפחות במקרה אחד יש בידי החוקרים ראיות לכך שהתבצע מהלך של לקיחת איברים מאדם שקיבל על כך כסף, ואותם איברים הושתלו באדם אחר וזאת בניגוד לחוק. הניתוחים בוצעו כאמור לפי החשד בטורקיה, כשלחלק מהחולים הוסתרה לפי החשד זהות הרופא ושותפו.
"הוצגו בפניי ראיות שמעלות חשד סביר, שלפיהן החשודים קשורים בעבירות של התרמה ותרומה של איבר מן החי", קבע השופט מנחם מזרחי בהחלטתו להאריך את מעצר החשודים. "קיימת עילת מעצר, שמרכזיותה בחשד שאם השניים ישוחררו ממעצרם הם ישבשו את מהלכי החקירה, בעיקר נוכח הצורך לגבות את הודעותיהם של עדים רבים".
הרופא החשוד כבר הסתבך בעבר בסחר באיברים. ב-2007 פיתו הוא ואנשים נוספים ישראלים קשי יום לתרום כליה תמורת תשלום. הם הוטסו למדינות זרות, ושם בוצעו בהם הניתוחים. הפרשה התפוצצה לאחר שהתורמים התלוננו שלא קיבלו את שכרם ונותרו ללא סיוע רפואי.
הרופא החשוד דאג להעביר את המועמדים בדיקות רפואיות שונות ולבצע את ההתאמות בין הקונים למוכרים, כמו גם לייעץ במקרה הצורך. מיד לאחר המעצר שלו הוא הצליח להימלט ושהה שנתיים באוקראינה. ב-2009 נשלחו שוטרים ישראליים להביא אותו ולהסגירו לארץ.
לפני שנה התלה משרד הבריאות את רישיונו של ד"ר זיס. "כתב האישום פורש פרשה חמורה ומכוערת של כנופיה שעם חבריה נמנה רופא שעיסוקה בסחר בלתי חוקי באיברים", צוין אז בהודעה על התליית הרישיון. "חומרת המעשים וכיעורם זועקים לשמים ואין צורך להכביר במילים על היותן עבירות שיש עמן קלון, לא כל שכן רופא אשר אחד מתנאי זכאותו לרישיון היא היותו אדם הגון".