אם הנער שנהרג מקריסת הסל: "הסדרי הטיעון - אי צדק"
בבית המשפט הוצגו הסדרי טיעון לארבעה מששת הנאשמים באסון שבו נהרג אלון רונן ז"ל, לאחר שסל בבית ספר בתל אביב קרס עליו לפני ארבע שנים. אמו של רונן פנתה לשופט ומחתה על ההסדר עם המנהלת, שלפיו היא לא תורשע: "היא לא לקחה אחריות"
בית משפט השלום בתל אביב דן הבוקר (יום ה') על בקשת הפרקליטות לאשר הסדרי טיעון בין פרקליטות מחוז תל אביב לבין ארבעה מששת הנאשמים בפרשת קריסת הסל בבית הספר "אביב" בתל אביב ב-2012, שגרמה למותו של אלון רונן בן ה-15. ב-28 בדצמבר יכריע השופט אם לקבל את ההסדרים.
האירוע התרחש באוגוסט 2012 בבית ספר "אביב" בצפון תל אביב. בפברואר 2015 הגישה הפרקליטות כתב אישום בגין גרימת מוות ברשלנות נגד שישה נאשמים: מנהלת בית הספר אושרה דנה (54), וחמישה בעלי תפקידים במנהל החינוך של העירייה: עופר רגב (60), מרדכי אמברם (60), ישראל יצחקי (56), אברהם אבולעפיה (63) ואלי-מלך טרטנר (63). על פי האישום, קריסת עמוד הכדורסל והתאונה התרחשו כתוצאה מתהליך קורוזיה בצד הפנימי של תחתית עמוד הכדורסל.
על פי הסדרי הטיעון, המנהלת תודה בעבירה המיוחסת לה בכתב האישום המתוקן, הפרת חובת אחראי, והיא לא תורשע. הצדדים יעתרו במשותף להטיל עליה עבודות לתועלת הציבור. הסיבה לעונש הקל היא שלאחר הגשת כתב האישום הציג סנגורה חשבונית כראיה שמצביעה על אפשרות שהיא סברה שבוצע תיקון בסל.
על ישראל יצחקי, שביצע בדיקה ויזואלית של הסל, הוסכם כי יודה בעבירה של "סכנה לילדים", ולא יורשע וגם בעניינו יעתרו הצדדים במשותף להטיל עליו עבודות לתועלת הציבור. השופט אביחי דורון הרשיע שניים מן הנאשמים בגרימת מוות ברשלנות, ושניים נוספים (המנהלת וישראל יצחקי) הודו בביצוע עבירות.
נציגת הפרקליטות אמרה לשופט כי היא מודעת לעובדה שמשפחתו של רונן לא מרוצה מחלק מההסדרים. "לאורך כל הדרך עידכנו את משפחת המנוח בכל ההליכים שמתקיימים לרבות משא ומתן בהליך גישור עם ארבעת הנאשמים. שמענו את טיעוניהם ושקלנו אותם ואת עמדתנו מחדש, אך סברנו שעם כל ההבנה לעמדת המשפחה ולאור השיקולים ראוי לערוך את ההסדרים. עם זאת, נבקש לשמוע את אמו של המנוח בטיעונים לעונש".
דפנה רונן פנתה לשופט: "אני עדיין מקווה ומאמינה שכבודו יתחשב בדבריי בהחלטתו וכי יש לי את היכולת להשפיע על גזר הדין. אנחנו המשפחה מבינים שההגעה להסדר הטיעון היא הליך מקובל שמטרתו גם להקל עלינו. זוהי הדרך לסיים את ההליך שנמשך כבר יותר מארבע שנים, אבל אין ביכולתנו להסכים לכל ההסדרים שמונחים בפני כבודו במיוחד של אחד ההסדרים שדעתנו עליו נסערת במיוחד".
"ההבטחה שלי לאלון היא שלא אנוח ולא אשקוט עד שיימצאו האשמים והדין ימוצה אותם היא אור דרכי", אמרה האם. "אחיו התאום עמד ביום השבעתו לצה"ל ועד לסיום הטקס לא הפסיק להזיל דמעות של כאב עצום על אובדן חלק ממנו, על אחיו שאיננו איתו פיזית אבל עמוק בלבו מלווה אותו בכל אשר יילך. כרגע לפי ההסדרים הקיימים, אין מניעה לאסון נוסף. אין עונש מרתיע ואפקט הרתעה לכל הציבור".
על ההסדר עם המנהלת אושרה דנה אמרה: "אינני יכולה להסכים להסדר שכזה שהינו זועק לשמיים על חוסר האיזון האי-צדק והאי-הגינות שבו. כבוד השופט, כיצד תסכים להסדר שיש בו להיטיב עמה במקום למצות איתה את הדין? בעבר קרו לפחות שני מקרים בשנים קודמות, ולמרות שפורסמו מסקנות ולקחים על-ידי משרד החינוך שהנאשמת עובדת כפופה לו, המציאות מוכיחה כי מאום לא נלמד או הופק".
האם אמרה עוד כי "דנה פרסמה יום אחרי כתב האישום מכתב לכל ההורים בבית ספר שבו כתבה כי 'לאורך כל השנים הקפדתי על כל נושא שיכול להשפיע על בטיחות התלמידים בבית ספר'. כלומר שנתיים וחצי לאחר האסון ולמרות כל ההנחיות שניתנו לא הפיקה לקח ולא לוקחת אחריות. למרות הודאתה, היא לא הפנימה את חומרת מעשיה. אני מבקשת מכבודו להוסיף לה את ההרשעה הפלילית. רק באמצעותה היא לא תוכל להמשיך ולנהל בית ספר שבו היא האחראית על בטיחות ובכך הציבור ייצא נשכר".
היא המשיכה ואמרה כי "נאמר לי שכבודו אינו כבול לעונש שהוסכם עליו בין הצדדים. אינני נצמדת לעבר ובכל העת מתעסקת ודנה בסוגיות של למה זה קרה ולמה לא דאגו בזמן לתיקון ולמה לא בדקו. אני עומדת פה היום ואינני רוויה ברגשות נקם. אינני רוצה לראות מי מהם מאחורי סורג ובריח. זה לא יחזיר את אלון. אני משוכנעת שכולם אנשים נורמטיביים בעלי משפחות שכשלו בקבלת ההחלטות ולא עשו מאום במזיד על מנת לפגוע באלון שלי".
בדרך להסדר נלקחו בחשבון הזמן שחלף מאז האירוע, מורכבות האירוע וחלוקת האחריות בין הצדדים. שני הנאשמים הנוספים – טרטנר ואמברם – לא הגיעו עד כה להסדר טיעון בעניינם.
בדיון טענה נציגת הפרקליטות שלא מתקיים קשר סיבתי בין העבירה של המנהלת ומותו של רונן. היא נימקה מדוע יש לאשר את העונשים: "הקורזיה בסל היא תוצאה של תחזוקה לקויה והיעדר בדיקות בטיחות. נושא הבדיקות של מתקני הסופרט הוא נושא שמחויב הסדרה. למרבה הצער אין זה המקרה הראשון מסוגו. המסר שצריך לצאת הוא בדבר סטנדרט בטיחות גבוה".
בית הספר המדובר מצוי בבעלות עיריית תל אביב וכפוף למנהל החינוך התרבות והספורט בעירייה. רגב שימש מנהל המדור לחינוך גופני, אמברם שימש מנהל מחלקת הספורט בעירייה והיה ממונה על רגב. ישראל יצחקי עובד באגף משאבי חינוך והחל מ-2003 שימש, בין היתר, מנהל בטיחות. אברהם אבולעפיה שימש בתקופה הרלוונטית לכתב האישום בתפקיד ממונה על הבטיחות באגף משאבי חינוך.
אלי-מלך טרטנר שימש בתפקיד מנהל אגף משאבי חינוך.
לאחרונה חנכה העירייה אולם ספורט על שמו של רונן ז"ל, שהיה שחיין מצטיין.
עורך דין אילן שדי, המייצג את טרטנר, מסר: "עם כל ההבנה לכאבה של המשפחה ולצערה, אני סבור כי אין מקום להרשעה בפלילים של מרשי, ואם חלילה יהיה צורך בכך, נילחם על חפותו בבית המשפט. עם זאת, אני סומך על הפרקליטות שתדע להתעלם מרעשי הרקע התקשורתיים הנלווים לפרשה ותקבל את ההחלטה הראויה בעניינו".
עורכי הדין גיל דחוח, גלית רוטנברג ועומר בללי, המייצגים את המנהלת אושרה דנה, מסרו בתגובה: "מלכתחילה לא היה מקום בהגשת כתב אישום נגד דנה, משום שהתריעה שוב ושוב בפני כל הגורמים המוסמכים על הפגם בעמוד, ולא חדלה עד שקיבלה אסמכתא לכך שהסל תוקן בידי חברה מקצועית. בדיעבד התברר למרבה הצער שהתיקון לא בוצע".