למען מטרה אחת: על השביתה בליגת הנשים
הכסף שעוד לא הועבר, הבג"צ נגד הטוטו ומשרד הספורט והקו האחיד של הקבוצות והמינהלת נגד הבירוקרטיה הישראלית. ביום שני לא תיפתח ליגת העל, הגיע הזמן להבין למה
אם פעם המועדונים והאיגוד נאבקו ראש בראש, בעיקר אחד נגד השני, בשנה האחרונה ישנו קו אחיד: הקבוצות והמינהלת נגד הטוטו, משרד הספורט ובעיקר הבירוקרטיה הישראלית הכל כך טיפוסית.
על הפרק: 800 אלף שקל, שלא שולמו עוד במלואם על ידי משרד הספורט עוד מהעונה שעברה ודרישה של המינהלת מהטוטו נגד אפליה בחלוקת התקציבים. צו ביניים של בג"צ כבר הורה למועצה לטוטו ולמדינה להציג (עד שלשום) מתווה תקציבי ומקורות מימון שיאפשרו את הפעלת הליגה.
זכרונות מהעונה שעברה
כמה שזה יישמע מצחיק, מינהלת הנשים מחכה לכסף כבר למעלה משנה. רק שבינתיים הוא לא מגיע. "כל הגורמים פשוט מסירים אחריות וכולם מחכים להחלטת בג"צ", הסבירה יו"ר המינהלת איריס שטרק. "לא מנסים להגיע לפתרון ביניים או פתרון כולל. המציאות עגומה".
השבתת ליגת הנשים היא לא דבר חדש. כבר באמצע העונה שעברה הופסקה הליגה לעשרה ימים. משרד הספורט ומנהלת הליגה הגיעו למתווה שהביא לסיום השביתה. 2.4 מיליון שקלים שהובטחו - הועברו למינהלת, רק שלא במלואם. כולם חיכו וחיכו, סדרות חצי וגמר הפלייאוף שוחקו ובקיץ החליטה שטרק להילחם מלחמת חורמה על מה שמגיע.
שטרק פנתה לפני כחודשיים במכתב לשרת התרבות והספורט, ח"כ מירי רגב, ולשר האוצר, ח"כ משה כחלון, בו קראה לשניים ליישם את החלטות שופטי בג"צ, כך שתתאפשר פתיחת עונת המשחקים הקרובה. תשובה, לטענת, המינהלת עדיין לא הגיעה.
"זה זלזול בכדורסל הנשים", הטיחה שטרק. "יש הדרת נשים במלוא מובן המילה. אין לנו הסכם תקציבי עם הטוטו או משרד הספורט, לא לטווח הקצר ולא לטווח הארוך. התקציב שלנו עומד כרגע על אפס עגול".
ירושלים ויתרה על מקומה, 9 קבוצות בליגת העל
הסחבת ואי הזרמת הכסף פגעה כבר בקיץ בכדורסל הנשים הישראלי. אס"א ירושלים החליטה לרדת ללאומית משיקולים כלכליים, 9 קבוצות בלבד מעטרות את הליגה ונבחרת הנשים תגיע למשחק המכריע שלה ברומניה - כשעל הכף הכרטיס הנכסף ליורובאסקט - כשהשחקניות לא קיימו עד כה משחק ליגה אחד לרפואה.
הכסף ממשרד הספורט, שעדיין לא הועבר במלואו, הוא, תאמינו או לא, כ-30 אחוז מתקציב הקבוצות ה"קטנות" בליגת העל. אך גם המועדונים שצפויים להתברג החלק העליון של הטבלה ובנו סגלים
נוצצים חווים את הבעיה על בשרם.
"זו פגיעה אנושה בכל הקבוצות", מסביר איזי צ'יניאו, יו"ר בנות הרצליה. "הפוטנציאל שיש בליגה הוא עצום, רק צריך לעשות מהלך שיעשה סוף לסיפור ויביא לפריחתה. אנחנו רוצים לקבל את הכספים כמו כל ענף אחר, רק במגדר קצת שונה".
רמה"ש נגד השביתה: "תנו לבית המשפט לומר את דברו"
ביום שני, בעקבות השביתה, נבחרת הנשים תפגוש את רמת השרון למשחק אימון שיהווה גם את ה"משחק הוורוד" המסורתי להגברת המודעות לסרטן השד.
ועדיין, רמת השרון יצאה נגד החלטת המינהלת. אורנה אוסטפלד, שמשמשת כמאמנת ומנהלת מקצועית במועדון, אמרה: "כפי שהודענו למינהלת, אנו נגד ההחלטה הנמהרת עליה התבשרנו אמש. בג"צ עדיין בעיצומו וטרם התקבלה החלטה סופית - תנו לבית המשפט לומר את דברו. דחיית המשחקים תפגע בשחקניות, בקבוצות, בצוות המקצועי, בנבחרת ישראל ובעיקר בתדמיתו של כדורסל נשים ישראל. ניתן לפתוח את הליגה כמתוכנן ולאחר שני המשחקים הראשונים, בזמן הפגרה, לקבל החלטה אסטרטגית מושכלת לגבי הפעולה הנכונה לקבוצות".
גורם בטוטו הסביר כי "פתרון הביניים או הכולל מצו הביניים של בג"צ קשור להקצבות ולא להסכם שיווק. אנחנו לא יכולים לתת לכדורסל הנשים 3 מיליון שקל כשזה לא משתלם מסחרית. באותו רגע איגוד הכדורעף יגיש בג"צ ויגיד: 'גם אני רוצה הסכם שיווק'. לאחר מכן יגיע איגוד הכדורמים ולא יהיה לזה סוף"
ממשרד הספורט נמסר בתגובה: "משרד התרבות והספורט יגיש את מתווה התייחסותו לבג"צ במועדים שאישר בית המשפט. משרד התרבות והספורט מייחס חשיבות גדולה לקידום נשים בספורט ובכלל זה לכדורסל נשים, אשר על כן המשרד כבר הודיע על מספר צעדים שבהם הוא נוקט לטובת קבוצות ליגת העל, ובראשם הגדלת תיקצוב הקבוצות באופן משמעותי ביותר (פי 3 מהעונה שעברה). מאידך, מנהלת הכדורסל הוקמה כדי לגייס כספים וזאת על מנת להפוך את ליגת הנשים לאטרקטיבית יותר. לצערנו עד כה המנהלת לא קצרה הצלחות בתחום זה ומתבססת על תקציבי המדינה והמועצה להסדר הימורים בספורט (טוטו). אנו מקווים כי מנהלת כדורסל נשים תוכל סוף סוף ליישם את יעודה ולגייס כספים חדשים כמתחייב מתפקידה".