כמה עולה לגור בשכירות ליד האוניברסיטה
בדיקה שערכה עבור ynet חברת סביבות מגורים לקראת פתיחת שנת הלימודים האקדמית בתחילת השבוע הבא, בחנה את גובה שכר הדירה בשכונות הסמוכות למוסדות לימוד מרכזיים ברחבי הארץ. איפה עדיף לחפש שותפים והיכן כדאי להתרחק מהמכללה כדי לחסוך? מיוחד
לקראת פתיחת שנת הלימודים האקדמית בתחילת השבוע הבא, סטודנטים רבים מחפשים דירות להשכרה בסמוך למוסדות ההשכלה הגבוהה. לאחר שערכנו בדיקה לגבי מספר המיטות במעונות סטודנטים ביחס למספר הלומדים באוניברסיטאות ומצאנו כי קיים מחסור, החלטנו לבחון את גובה שכר הדירה הממוצע בדירות המתאימות לשותפים בסמוך למוסדות אלו.
צפו: מחירי שכירות ממוצעים לסטודנטים
את הבדיקה ערך עבור ynet מתכנן הערים והאזורים אלון גרינברג, מנכ"ל חברת סביבות מגורים המתמחה בייעוץ כלכלי-אורבני. גרינברג התייחס לנתונים שפורסמו שלשום, לפיהם רק ל-7% מהסטודנטים יש מקום במעונות, בעוד שהממוצע במדינות ה-OECD עומד על 15%-20%. "הסטודנטים בארץ נתונים לחסדי השוק החופשי, בזמן שהניסיונות לרגולציה בשוק השכירות עלו עד עתה בתוהו - בזמן שבמרבית המדינות המערביות פועל מערך נרחב של פיקוח והסדרה", הוא אומר.
רק 7% מהסטודנטים בישראל גרים במעונות
האוצר מקדם בניית אלפי מעונות סטודנטים
לדבריו, בעיה נוספת עמה מתמודדים הסטודנטים בארץ הוא המחסור בבנייה של דירות קטנות, מה שמאלץ אותם לשכור דירות עם שותפים או לשכור יחידות דיור שלעתים אינן חוקיות או אינן ראויות למגורים. לכן, לבחירת מקום הלימודים יש גם השפעה כלכלית משמעותית - שיקול שצריך לקחת בחשבון לפני שבוחרים מוסד לימודים.
במסגרת הבדיקה נבדקו מחירי שכירות בדירות ארבעה חדרים (המתאימות לשותפים) בערים שבהן ממוקמים מוסדות לימוד מרכזיים, בקרב שכונות מגורים הסמוכות אל מוסדות הלימוד. מחירי השכירות בערים המצויות באזורי הביקוש גבוהים באופן טבעי מהמחירים בערי הפריפריה. עם זאת, מציין גרינברג כי גם בערי הפריפריה, שכר הדירה בדירות הנמצאות בשכונות הסמוכות למוסד הלימוד יהיה גבוה יותר מזה שבדירות בשכונות המרוחקות יותר.
באר שבע והדרום: מחירים נוחים במרחק סביר
אוניברסיטת בן גוריון בנגב
באר שבע נחשבת זה מכבר ל"בירת הסטודנטים", משום שסטודנטים רבים מגיעים אליה ממקומות מרוחקים. על פי הבדיקה, השכונות המבוקשות ביותר הן ב', ג' ו-ד' הוותיקות, שהן גם הסמוכות ביותר לאוניברסיטה. השכירות החודשית עבור דירת שלושה חדרים בטווח של עד 10 דקות הליכה מהקמפוס עומדת על 2,150 שקל בחודש, ו-2,700 שקל בממוצע לדירת ארבעה חדרים.
דמי השכירות עבור דירות צמודות לאוניברסיטה או לחילופין דירות משופצות/חדישות גבוהים ב-10%-17%. אופציה נוספת היא שכונת רמות, שאמנם מציעה דירות חדישות ורמה סוציו-אקונומית גבוהה יותר, אך גם מרוחקת יותר מהקמפוס ואין בה את אותה האווירה הסטודנטיאלית הייחודית כפי שהתפתחה בשכונות הוותיקות. על דירות ארבעה חדרים ברמות, במיקום טוב במרחק סביר מהאוניברסיטה, ישלמו הסטודנטים כ-3,600 שקל בחודש.
לדברי גרינברג, בשל מחירי הנדל"ן הסבירים באופן יחסי, ישנם סטודנטים בבאר שבע הרוכשים דירה בעיר (לרוב בעזרת ההורים) ומתגוררים בה בתקופת התואר. "בשכונות הוותיקות העוטפות את בן גוריון ניתן לאתר דירות שני חדרים אפילו בפחות מחצי מיליון שקל, ודירות שלושה חדרים נמכרות בטווח שבין 550-700 אלף שקל, בהתאם למיקום ומאפייני הנכס", הוא אומר.
מכללת ספיר
הגדולה שבמכללות הציבוריות ממוקמת בתחומי המועצה האזורית שער הנגב ובסמוך לעיר שדרות. בדומה לאוניברסיטת בן גוריון, גם במכללת ספיר חלק גדול מהסטודנטים מגיעים מאזורים מרוחקים, ובהתאם לכך שוק השכירות בסביבה פעיל למדי. על פי הבדיקה, מרבית הסטודנטים מעדיפים להתגורר באחד מהקיבוצים הסמוכים למכללה, כגון ניר-עם, גבים, מפלסים, אור הנר, ברור חיל ועוד. דירות סטודנטים או יחידות דיור ליחיד או זוג לרוב מוצעות בטווח שבין 1,300 ל-1,900 שקל.
העיר שדרות פחות מבוקשת, אך היא מזמנת מחירים נוחים יותר לשוכרים וגם מגוון רחב יותר של יחידות דיור. בשכונת נאות אשכול, למשל, דירות ארבעה חדרים המתאימות לשלושה שותפים מושכרות בכ-2,100 שקל בממוצע, כך שכל שותף ישלם 700 שקל בלבד לחודש. בשכונות חדשות יותר, כמו נאות יצחק רבין, כל שותף בדירת ארבעה חדרים ישלם כבר 1,000 שקל בחודש.
מכללת אחוה
המכללה מצויה בתחומי המועצה האזורית באר טוביה, כשלושה קילומטרים מצומת קסטינה. היא עטופה בסביבה כפרית ובמושבים סמוכים כמו ינון, כפר אחים ותלמי יחיאל, שם קיים היצע מוגבל של יחידות דיור. על פי הבדיקה, יחידות דיור אלה מושכרות בכ-2,100 שקל בממוצע, לצד בתים צמודי קרקע המושכרים בטווח שבין 3,500 ל-5,000 שקל בחודש.
תל-אביב והמרכז: מומלץ למצוא שותפים לדירה
אוניברסיטת תל-אביב
"מעונות ברושים שהוקמו ב-2013 קלטו כ-1,500 סטודנטים, אך עדיין מדובר רק ב-5% מכלל הסטודנטים באוניברסיטת המחקר הגדולה בארץ", מציין גרינברג. לדבריו, רובם המוחלט עדיין נאלץ להתגורר בבית ההורים או בדירה שכורה ברחבי גוש-דן, כאשר אחת האופציות המועדפות היא שכונת רמת אביב שנושקת לאוניברסיטה.
על פי הבדיקה, אם על דירה במעונות החדשים ישלם כל סטודנט בדירת שני שותפים כ-1,918 שקל בחודש (3,836 שקל ליחידה), הרי שבשוק החופשי ברמת אביב הוא ייאלץ להיפרד מכ-2,725 שקל בממוצע (5,450 שקל ליחידה) - פער של 42%. בדירות ארבעה חדרים שיכולות לכלול שלושה שותפים הגלולה מעט פחות מרה, ובהן כל שותף יישלם כ-2,320 שקל בממוצע (6,960 שקל לדירה).
המכללה האקדמית תל-אביב-יפו
המכללה, בה לומדים כמעט 4,000 סטודנטים, ממוקמת במרכז יפו, במרחק קצר משדרות ירושלים. לדברי גרינברג, אם בעבר ניתן היה לאתר באזור לא מעט "מציאות", הרי שכיום, לאחר הזינוק הנדל"ני שחל ביפו בשנות האלפיים, יפו כבר אינה זולה כפי שהייתה. על פי הבדיקה, דירות שני חדרים המתאימות ליחיד או לזוג מושכרות במרכז יפו בטווח שבין 3,400 ל-3,800 שקל; ודירות שלושה חדרים ב-4,600 שקל.
סטודנטים שיחשקו להתגורר באזור הטרנדי של שוק הפשפשים, יצטרכו להיפרד מסכום גבוה יותר - כ-4,500 שקל בממוצע לדירת שני חדרים ו-6,100 שקל עבור דירת שלושה חדרים. לדברי גרינברג, "סטודנטים שיסכימו להתפשר על שכונות חלשות ומרוחקות יותר מהמכללה, יוכלו לחסוך אלפי שקלים בשנה". על פי הבדיקה, בשכונת דקר למשל, שמצויה מדרום למכללה, דירות שלושה חדרים מושכרות ב-3,350-3,600 שקל בחודש.
כמו בבאר שבע, גם ביפו ישנם סטודנטים שמעדיפים לרכוש דירה באזור. באחרונה שווק ביפו לראשונה פרויקט לסטודנטים "יאפא" במסגרת של תמ"א 38 במסלול חיזוק ותוספת קומות. הפרויקט, שנבנה על ידי חברת צברים ייזום פיתוח והשקעות, ממוקם ברחוב טוכולסקי וכולל תוספת של 108 יחידות דיור חדשות שכבר נמכרו לסטודנטים מהסביבה.
לדברי היזם רוני צברי, הפרויקט נולד במטרה לסייע, מצד אחד, לבעלי הדירות שידם אינם משגת לשאת בעלויות תיקון הליקויים בבניינים הישנים; ומצד שני לשלב בשכונה אוכלוסייה חזקה של סטודנטים. גולת הכותרת של הפרויקט, כפי שפורסם ב-ynet, הייתה הון עצמי של 99 אלף שקל בלבד, זאת לצד הלוואות גישור ומשכנתא כמובן. דירות שני חדרים נמכרו החל מ-995 אלף שקל, דירות שלושה חדרים החל מ-1.28 מיליון שקל ודירות ארבעה חדרים החל מ-1.48 מיליון שקל.
אוניברסיטת בר אילן
האוניברסיטה ממוקמת בשטחה המוניציפלי של רמת גן, אך לדברי גרינברג - האופציות הרלוונטיות ביותר עבור ציבור השוכרים מצויות דווקא בגבעת שמואל, שנושקת למוסד האקדמי מצפון. בשכונת רמת אילן, שהוקמה בשנות ה-70 של המאה הקודמת ומאופיינת בבנייה רוויה, דירות ארבעה חדרים מושכרות ב-4,600 שקל בחודש ודירות חמישה חדרים (המתאימות לארבעה שותפים) ב-5,750 שקל.
על פי הבדיקה, בשכונות ותיקות אחרות ביישוב קיים גם היצע של דירות שלושה חדרים המושכרות בטווח שבין 3,100-3,900 שקל בחודש. מכיוון שבר אילן ממוקמת בתווך שבין כמה רשויות מקומיות, באזור קיימות אופציות טובות נוספות להשכרה. בקריית אונו הוותיקה, למשל, אשר מצויה בטווח של 5-10 דקות נסיעה מהקמפוס, ניתן לשכור דירת שלושה חדרים ב-3,700 שקל; ודירת ארבעה חדרים סביב 4,800 שקל בחודש.
מכללת נתניה
המכללה פועלת במזרח העיר וצמודה לשכונה השנייה בגודלה בנתניה - קריית השרון. גרינברג מציין כי "בשכונה קיים היצע מוגבל ביותר של דירות קטנות, מה שגרם לתופעה הולכת ומתרחבת של חלוקת דירות". על פי הבדיקה, דירות שלושה חדרים שכן מוצעות בשוק מושכרות בכ-4,000 שקל בצפון השכונה; וסביב 4,500 שקל בחלקה הדרומי, שם הבנייה חדשה יותר. דירות ארבעה חדרים לרוב מושכרות בטווח שבין 4,600 ל-5,200 שקל בחודש.
המרכז הבינתחומי
המכללה היוקרתית בהרצליה אינה מציעה כיום מעונות, אך ישנן תוכניות להקמה של כ-2,000 יחידות בתחומי המכללה ובמרכז העיר. שכונת הרצליה הירוקה המערבית היא מהמבוקשות בעיר, ולא רק בשל קרבתה למכללה. היא מאופיינת בעיקר באוכלוסייה של משפחות צעירות מהמעמד הבינוני-גבוה, לצד 200-250 סטודנטים.
מרבית הדירות בשכונה הן בנות חמישה חדרים ומושכרות בכ-8,100 שקל בחודש. דמי השכירות עבור דירות ארבעה חדרים עומדים על כ-7,300 שקל בממוצע. "בניגוד לדעה הרווחת, לא כל הסטודנטים בבינתחומי מגיעים ממשפחות עשירות, וחלקם נאלצים להתפשר על שכונות פחות אטרקטיביות ומיקום מרוחק יותר", מדגיש גרינברג. שכונת נווה עמל בהרצליה מייצגת אופציה שכזו, ומציעה דירות שלושה חדרים בכ-4,150 שקל בממוצע ודירות ארבעה חדרים ב-4,900 שקל.
ירושלים ויו"ש: עדיף לשכור במרכז העיר
האוניברסיטה העברית
מבדיקת סביבות מגורים עולה כי מחירי הדיור בשכונות הסמוכות לאוניברסיטה בבירה גבוהים יחסית. לאור העובדה שהתחבורה הציבורית בירושלים נחשבת לטובה, חלק גדול מהסטודנטים בוחרים להתגורר במרכז העיר ובאזור התחנה המרכזית.
דירות סטודיו מושכרות לרוב בטווח שבין 2,500-3,200 שקל; דירות שני חדרים ב-3,600-4,100 שקל; ודירות שלושה חדרים ב-4,400-5,200 שקל. בעיר קיימות גם אופציות זולות יותר, למשל בשכונת הקטמונים, בה ניתן לשכור דירת שני חדרים בפחות מ-3,000 שקל בחודש.
אוניברסיטת אריאל
"המכללה שהפכה לאוניברסיטה היא הקטר שמושך עמו את העיר, מביא פיתוח נדל"ני נרחב, ובתוך עשור מספר הסטודנטים במוסד צפוי להגיע ל-20 אלף", אומר גרינברג. התחבורה הציבורית לאריאל אינה מספקת שירות אופטימלי, וחלק ניכר מהסטודנטים בוחרים להתגורר ברחבי העיר.
"בעבר, מחירי השכירויות באריאל נחשבו מגוחכים, אך הביקוש המאמיר לצד היצע מוגבל גררו עמם עליות מחירים, אם כי עדיין נוחים בהשוואה כלל ארצית", הוא מוסיף. כך, על פי הבדיקה - סטודנטים שירצו "להתפנק" עם קוטג' שכולל חמישה חדרים יצטרכו לשלם כ-4,500 שקל בממוצע (1,125 שקל לשותף). דירות ארבעה חדרים מושכרות ב-4,700 שקל בממוצע, ודירות שלושה חדרים בכ-3,100 שקל מדי חודש.
על מנת לענות על הביקוש לדירות להשכרה בעיר, משקיעים רכשו דירות חדשות והוציאו אותם לשוק השכירות. לדברי עפרה חדד, סמנכ"לית חברת יורו ישראל המקימה פרויקט מגורים באריאל, "30% מהדירות בפרויקט שלנו נמכרו למשקיעים, שמייעדים את הדירה להשכרה עבור סטודנטים. רובם משנים את הדירה על מנת למקסם את השקעתם באופן הבא: רוכשים דירת ארבעה חדרים ובונים קיר גבס בסלון על מנת להפוך אותה לדירת חמישה חדרים".
"את יחידת ההורים הופכים ליחידה עצמאית, שכן יש לה מקלחון צמוד לחדר השינה, ואת חדר הארונות הופכים למטבחון", היא ממשיכה, "באופן הזה הם יכולים להשכיר את הדירה לארבעה שותפים, כאשר שלושת החדרים הרגילים מושכרים בכ-1,200 שקל ואילו יחידת ההורים מושכרת בכ-1,800 שקל". גם כאן, אגב, ישנם זוגות נשואים שלומדים באוניברסיטה והעדיפו לרכוש דירה.
חיפה והצפון: מגוון יחסי של אפשרויות שכירות
אוניברסיטת חיפה והטכניון
גרינברג מסביר שבניגוד לאוניברסיטת חיפה, המנותקת מהעיר ומרוחקת מאזורי מגורים, בסביבת הטכניון ישנן מגוון אפשרויות דיור לסטודנטים. "האופציה הפופולרית ביותר היא שכונת נווה שאנן, הצמודה למוסד האקדמי ומציעה תמהיל רחב של יחידות דיור", הוא אומר. לפי הבדיקה - דירות סטודיו (רובן דירות מחולקות) מושכרות בטווח שבין 1,600-2,200 שקל. על דירות שלושה חדרים ישלמו הסטודנטים 2,600-3,100 שקל; ועבור דירות ארבעה חדרים 3,200-4,100 שקל בחודש (בממוצע 3,500 שקל).
קמפוס הטכניון מצוי במרחק הליכה גם מחלקים בעיר נשר, בה דירות הסמוכות למוסד האקדמי מושכרות בכ-1,900 שקל לדירות שני חדרים; וב-2,300 שקל עבור דירות שלושה חדרים. העיר התחתית בחיפה ושכונת הדר גם כן פופולריות בקרב סטודנטים בכל המוסדות האקדמיים בעיר, גם בגלל מחירי דיור נוחים. בשכונת הדר ניתן לשכור דירות סטודיו ב-1,000 שקל בחודש (לרוב סביב 1,250 שקל) ודירות שני חדרים בכ-1,750 שקל.
לסטודנטים שהפרוטה מצויה בכיסם ישנן גם אופציות של רכישה באזור. בשכונת נווה שאנן, למשל, מחירן של דירות שלושה חדרים עומד על כ-940 אלף שקל בממוצע. לדברי שלמה גרינברג, מבעלי חברת גרינברג-שניאור המקימה בשכונה את פרויקט ההתחדשות העירונית "חביבה רייך" בקרבת הטכניון, "כ-10% מהדירות בפרויקט, הכולל 650 דירות ב-11 בניינים, מושכרות לסטודנטים ובשאר מתגוררים זוגות צעירים, חלקם סטודנטים בעצמם".
בשכונת הדר המחיר כבר יורד לכ-600 אלף שקל עבור דירות שלושה חדרים, ולפחות מחצי מיליון שקל לדירות שני חדרים. סטודנטים שלא "יירתעו" מהעיר התחתית, יוכלו לאתר בה דירות סטודיו אפילו ברבע מיליון שקל, ולרוב עד 400 אלף שקל. לדברי ערן עמור, מנהל חטיבת אלדר צפון המשווקת בעיר התחתית את פרויקט "גלריה", "עיריית חיפה משקיעה בשנים האחרונות משאבים כדי למשוך את אוכלוסיית הסטודנטים, והעיר התחתית הפכה ממתחם מוזנח לאזור בילוי עם דירות לסטודנטים".
גם מתחם ואדי סאליב, הכולל בתי אבן ישנים שעמדו נטושים עשרות שנים, עובר תהליך של חידוש ומכונה בפי החיפאים "נווה צדק של חיפה". לדברי עמור, ברוב הפרויקטים באזור מתוכננות דירות קטנות בנות שניים-שלושה חדרים, כאשר דירות ארבעה חדרים חדשות נחשבות נדירות יחסית. "בפרויקט שלנו דירת שלושה חדרים עולה 1.25 מיליון שקל ושני חדרים כ-950 אלף שקל". מרבית הרוכשים הם משקיעים שמשכירים לסטודנטים, אבל גם סטודנטים הנמצאים בסוף התואר או בתואר שני.
מכללת תל חי
כ-90% מהסטודנטים במכללה שבאצבע הגליל מגיעים מאזורים מרוחקים, ורובם המוחלט שוכר דירות ויחידות דיור בקריית שמונה או בישובים הכפריים הסמוכים: כפר גלעדי, בית הלל, משגב עם והגושרים. על פי הבדיקה, יחידות דיור במושבים והקיבוצים יעלו כ-1,400 שקל בחודש בממוצע.
אחת הסיבות למגורים בעיקר בקריית שמונה היא הנגישות המוגבלת מהסביבה הכפרית לקמפוס. הסטודנטים השוכרים מתפזרים בחלקים שונים של העיר ומשלמים כ-2,100 שקל לדירת ארבעה חדרים (700 שקל לשותף בממוצע). מטולה מייצגת אלטרנטיבה נוספת, אם כי פחות פופולרית. ביישוב ניתן לשכור בתים צמודי קרקע במחירים הנעים בין 3,000-5,000 שקל; ויחידות דיור ב-1,500-2,300 שקל בחודש.
מכללת אורט בראודה
במכללה האקדמית להנדסה, שממוקמת בכרמיאל, לומדים כ-3,000 סטודנטים. 500 מתוכם מתגוררים במעונות הסטודנטים וכ-800 נוספים שוכרים דירות ברחבי העיר. על פי הבדיקה, שכונת הגליל היא המבוקשת ביותר, לאור קרבתה לקמפוס המכללה. שותף בדירת שלושה חדרים ישלם כ-1,200 שקל בחודש (סך הכול 2,400 שקל); ושותף בדירת ארבעה חדרים כ-950 שקל בממוצע.