"אני בוגר טוק-טוק": הנהג שהצית מחאה נגד השלטון המצרי
מונולוג נוקב של נהג טוק-טוק, שהביע תרעומת על המצב הכלכלי במצרים, זכה למיליוני צפיות ועורר גל הזדהות במדינה. וגם: המקרר של הנשיא א-סיסי מסעיר את הרשת. "יא אללה"
מוסטפא עבד אל-ע'טים א-לית'י לא ידע שהוא הופך להיות אחד מהאנשים הכי מדוברים בארץ הנילוס וברשתות החברתיות. הסיפור החל לפני יותר משבועיים כאשר בכירי השלטון המצרי, כולל הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי, חגגו 150 שנה להקמת הפרלמנט המצרי בזמן השליט איסמאעיל. החגיגות הגרנדיוזיות התקיימו בשארם א-שייח, כללו משלחות מחו"ל וכמובן זכו לסיקור מקרוב של התקשורת הממסדית.
ממש באותם ימים החליט המגיש והעיתונאי המצרי, עמרו א-לית'י, לעשות מעין משאל רחוב בתכניתו בערוץ "אל-חיאת" בנוגע לתלונות של האזרחים על המצב במדינה. אז הוא נתקל במוסטפא עבד אל-עט'ים א-לית'י, נהג טוק-טוק, הריקשה המצרית, שפתח בנאום תוכחה בלתי נשכח נגד המצב במצרים וליתר דיוק הכלכלה המצרית.
"יש לי שאלה אחת בשבילך", פתח נהג הטוק-טוק את המונולוג: "לפני הבחירות לנשיאות מצרים היה לנו מספיק סוכר והיה לנו אורז שהיינו מייצאים. מה קרה? לאן זה הלך? אנחנו רוצים להבין. בטלוויזיה אנחנו מגלים שמצרים היא וינה. אבל כשאתה יורד לרחוב אתה מגלה שמצרים היא בת דודה של סומליה. למען השם, תגיד לי מה לעזאזל קרה ומה הפתרון?".
לאחר מכן הוא עבר, מבלי לנקוב לשמות, לתקוף את אלה שיושבים למעלה: "אלה חוגגים ומביאים 38 משלחות (לחגיגות 150 שנה לפרלמנט המצרי). הם משלמים על זה 25 מיליון לירות מצריות (כ-11 מיליון שקל) והאזרח העני לא יכול למצוא קילו אורז ברחוב. האם זה משביע את רצונו של האל?!".
המגיש עוד ניסה "להשחיל" שאלה בשטף הדברים: "בוגר של מה אתה?", והמצרי ענה במשפט שהפך לסוג של קאלט: "אני? אני בוגר טוק-טוק. תן לי לסיים. איך לוקחים בן אדם שאינו משכיל (כמוני), בן אדם רעב ובן אדם שמצבו הבריאותי גרוע, ומה שהמדינה נותנת לו זה פרויקטים לאומיים כמו החגיגות האלה. זה רק גורם לך לרצות לדפוק את הראש בקיר".
במשך שלוש דקות נמשך המונולוג הנוקב שזכה למחיאות כפיים רפות מצד העוברים והשבים ונהג הטוק–טוק ביקש רק דבר אחד מהעיתונאי: "אל תחתוך אף מילה מהדברים שלי", וזה עמד במילתו. הסרטון הנ"ל התפשט במהרה ברשתות החברתיות ומיליוני גולשים צפו בו עם לא מעט הזדהות. "הלוואי שהיינו בוגרי טוק-טוק", הייתה אחת התגובות הפסימיות ברשתות. היו שאמרו כי לבטח אנשי תקשורת תומכי המשטר יגידו שהאחים המוסלמים אחראים לכך.
בהמשך נשמעו טענות נגד הערוץ "אל-חיאת" כי הוא הוריד מהרשת את הווידאו הספציפי אחרי שהופעל עליו לחץ מצד השלטונות, אולם גורמים המעורים בנושא דחו את הטענות. העיתונאי המצרי שגם כן עמד בעין הסערה סיפר לתקשורת המצרית כי גורמים בממשלת מצרים פנו אליו בניסיון להגיע לאותו נהג, בניסיון לפתור את בעיותיו, אולם עד כה לא נוצר קשר בין הצדדים.
במקביל, במצרים החלו לצוץ שמועות ותמונות שמתעדות כביכול את הנהג הרוג - שמועות שהופרכו במהרה על ידי השלטונות וגם על ידי המצרי עצמו שאף התראיין לכלי התקשורת עם ילדיו כדי להרגיע את המודאגים. הוא סיפר לרשת "אל-ערבייה" הסעודית כי היה זקוק לכמה ימים של שקט מההמולה התקשורתית ולכן נעלם והעתיק את מגוריו באופן זמני.
בצירוף מקרים מעניין השבוע מתקיימת בשארם א-שייח הוועידה הלאומית לצעירים. ועידה שבה משתתף א-סיסי ושנועדה לסלול גשרים בין השלטון המצרי לבין הצעירים ולנסות לשכך את התרעומת שלהם על המצב הכלכלי הקשה שנשיא מצרים מתקשה למצוא לו פתרונות.
כשמדברים על מצב כלכלי קשה אפשר לציין את הצניחה בערך הלירה המצרית לאחרונה, הגרעון הענק, המחסור במוצרי יסוד שונים וההישענות על סיוע חיצוני ובייחוד המדינות המפרציות. במהלך אחד הסימפוזיונים ניסה א-סיסי להראות לקהל שגם לו היה קשה בעבר: "אל תשכחו שמי שמדבר אתכם הוא אחד מכם. בשם האלוהים, במשך עשר שנים היו לי רק מים במקרר ואף אחד לא שמע אותי. אני מגיע ממשפחה עשירה מאוד ואני מצטער להגיד את זה על עצמי".
ההצהרה הזו של א-סיסי הולידה גל של גיחוך ברשתות החברתיות שבא לידי ביטוי בהאשטאג "המקרר של א-סיסי". חלק מהגולשים טענו בהלצה כי נראה שא-סיסי התבלבל עם מכונת הכביסה או עם הברז. אחרים פרסמו תמונות ומ"מים שלועגים להצהרתו ומראים לכאורה את המקרר שלו עם המים. נראה שלא כולם התרשמו ממצבו של המקרר של א-סיסי.
לכך אפשר להוסיף את הצעיר המצרי שהצית את עצמו באלכסנדריה ומת מפצעיו ויש האומרים שהוא עשה זאת במחאה על המצב הכלכלי במדינה. בנוסף, אפשר לציין את הקריאות ברשתות החברתיות להפגין ב-11 בנובמבר במחאה על יוקר המחיה במצרים. "אמי מתפללת בשבילך. אל תדאג, הנשיא, אל תדאג. מי שיתקרב אלייך, נאכל אותו", אמר חבר פרלמנט לא-סיסי במהלך ועידת הצעירים. אך נראה שלא-סיסי יש לא מעט סיבות לדאגה אם אזרחי מצרים לא יחושו שהמצב הכלכלי משתפר בטווח הנראה לעין.