תולדות הפורנו ומערכת המשפט לפי סיינפלד: הקורסים הכי מוזרים באקדמיה
ביום ראשון תתחיל השנה האקדמית ו-310,565 סטודנטים יפקדו את המוסדות להשכלה גבוהה ברחבי הארץ. איפה יוכלו הסטודנטים ללמוד קורס דראג? באיזה קורס לומדים ללכת ומה אפשר ללמוד על ההיסטוריה דרך האוכל?
מחר (יום א') ישובו מאות אלפי הסטודנטים באוניברסיטאות ובמכללות לכיתות הלימוד, ויתחילו את שנת הלימודים החדשה. בין כל קורסי החובה שנלמדים במסלולים השונים, יש גם כמה קורסים מפתיעים במוסדות הלימוד ברחבי הארץ שבהם אפשר לדון על המציאות דרך חייזרים, ולחקור את ההיסטוריה דרך האוכל.
באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע ייפתח בפעם הרביעית קורס אקדמי בשם "דראג פרפורמנס". נטלי דובקין שמעבירה את הקורס מתארת אותו כמרחב "להבין את הזהות האישית שלנו, להעביר מסר שלכולנו זהות מורכבת. קיימות התניות חברתיות שמדברות על איך אמור להיראות גבר ואיך אמורה להיראות אישה. הסטודנטים לא מתייחסים לזה באופן מוזר, היום זה כבר לא ביג דיל. כיף להם והם מתחברים לחומרי הקורס".
בקורס נוסף שאפשר ללמוד באוניברסיטה, הפעם במסלול לתואר שני, הוא סמינר על פורנוגרפיה שבמסגרתו צופים הסטודנטים והסטודנטיות במהלך השיעור בתכנים פורנוגרפיים. ד"ר עמליה זיו, ראש התוכנית ללימודי מגדר באוניברסיטה, אמרה כי הקורס מתעסק בתולדות הפורנוגרפיה והתפתחות הז'אנר הקולנועי והטכנולוגיה שהביאה עמה סוגים שונים של פורנוגרפיה.
"אני מאמינה שאי אפשר ללמד קורס על פורנוגרפיה מבלי לצפות בפורנו", מסבירה זיו, "כמובן שאנחנו קוראים חומר היסטורי-תיאורטי, אך בראשית הקורס אני מבקשת מהסטודנטיות והסטודנטים לחשוב אם זה מתאים להם ולקחת בחשבון שהם יחשפו לחומרים שהם אולי לא נתקלו בהם ועשויים להיחשב כפוגעניים. אלה שלא מתאים להם, שבאים מרקע יותר מסורתי או פוחדים ממה שהם עלולים לראות – נמנעים". זיו מדגישה כי לפני כל סרט היא מתארת לסטודנטים במה הם עתידים לצפות, "ואם צריך לתת אזהרה מיוחדת - אני נותנת".
"אני חושבת שזו חוויה מאוד מעניינת לצפות יחד בפורנו בקונטקסט אקדמי. זו צפייה מסוג מאוד שונה מלהיות בבית עם בת או בן הזוג או לבד, ופתאום הם צריכים לצפות יחד ולהתגבר על המבוכה הכרוכה בזה. יש את השוק הראשוני, אבל אחר כך זה דומה לדברים שכבר ראינו. בתום הצפייה אנחנו מדברים על זה, מעבדים את זה יחד גם רגשית וגם אינטלקטואלית".
ללמוד ללכת בקמפוס
סטודנטים שירצו ללמוד ללכת, יוכלו לעשות זאת בקורס "ללמוד ללכת: הליכות בהקשרן התרבותי, ההיסטורי והפוליטי", באוניברסיטה העברית בירושלים. הקורס עוסק בהליכה כפרקטיקה תרבותית בהקשרים מרחבים והיסטוריים. בסיומו של הקורס, לפי האוניברסיטה, הסטודנטים יהיו מסוגלים ללכת בצורות חדשות, להבחין בין סוגים שונים של הליכות, ולנתח ייצוגים של הליכה באמנות ובספרות.
"בקורס אנחנו מעמידים במרכז את הקושי לתאר תרבות דרך הדבר שאי אפשר לכתוב- ההליכה", מסביר ד"ר דני שרירא שמעביר את הקורס. "במרבית השיעורים אנחנו קוראים מאמרים ולאחר מכן, במשך רבע שעה, מנסים ללכת אותם לפי התיאור שקראנו. בחלק גדול מהמקרים הרבה יותר תובנות עלו מההליכה מאשר בקריאה".
ד"ר שרירא מציין כי הסטודנטים הופתעו מעט משיטת הלימוד. "בחמש הדקות הראשונות בקורס אני מסביר לסטודנטים שבכוונתי שכל שיעור נלך. תמיד יש פרצופים של הלם, כי אנחנו לא רגילים לחשוב דרך הגוף שלנו. גם לי זה לא כל כך נוח, אבל זה מאתגר".
באחד המקרים, הלכו הסטודנטים ברחבי הקמפוס עם ספרים על הראש, לאחר שקראו על האישה המשוטטת. "כך חשנו את האישה הממושמעת, את השבריריות", מסביר שרירא, "כשהלכנו עם הספרים על הראש כולם הסתכלו עלינו וחשבו שאנחנו פסיכים, זו תחושה מאוד לא נוחה שהסטודנטיות ניסו להעביר".
בקורס "מדע בדיוני ופוליטיקה בינלאומית" באוניברסיטה העברית צופים הסטודנטים בסרטי הז'אנר ודנים על היסטוריה, טכנולוגיה ופוליטיקה דרך הסרטים. "הרבה סרטים של מדע בדיוני מציגים ביקורת על המציאות ומקצינים אותה", מסביר עידן טלקר, סטודנט למדעי המדינה ויחסים בינלאומיים. "בקורס בוחנים בעיקר את הקשר בין מדע בדיוני לטכנולוגיה בדיונית, ואיך היא תשפיע על היחסים הבינלאומיים. הדיונים גולשים לנושאים שלא שומעים באוניברסיטה בדרך כלל, כמו חייזרים ואיך הם ישפיעו על מדינות ויחסים בינלאומיים. זאת חווית לימוד שונה וחווייתית".
את הקשר שבין אוכל לפוליטיקה אפשר ללמוד במסגרת קורס בחירה במכללה האקדמית תל אביב-יפו. ד"ר נורית השמשוני-יפה, מחלקת את הקורס לשלוש מנות: "המנה הראשונה עוסקת בעולם השבע: שורשי השוקולד, הקקאו, הקפה. אנחנו מגלים שהשוקולד צמח יחד עם העבדות, ושיש המון פוליטיקה בדבר הזה. חברות השוקולד הכי נחשבות בעולם מדגישות היום שפולי הקקאו שלהם גדלים בתנאים של סחר הוגן.
"המנה השנייה היא המנה העיקרית שעוסקת בסוגיות של העולם הרעב ופוליטיקה של מחסור. איפה יש רעבים בעולם? מה המשמעות של אי ביטחון תזונתי?". ולקינוח, המנה השלישית, עוסקת בהקשרים של זהות ולאומיות ופוליטיזציה של אוכל. "חומוס זה ישראלי או פלסטיני? איך הקוסקוס הפך להיות מאכל שנמצא כמעט בכל בית שיש בו ילדים, ולמה ג'חנון והפך להיות בכל פינה הג'חנון של אמא?".
ג'רי סיינפלד ילמד אתכם משפטים
חובבי הסדרה "סיינפלד" יזכו לצפות בפרקי הסדרה המצליחה במסגרת הקורס "המשפט על פי סיינפלד", במרכז הבינתחומי בהרצליה. בקורס לומדים הסטודנטים על מערכת המשפט דרך הראיה הסאטירית של הסדרה, והסטודנטים לומדים מושגי יסוד בקניין ובמשפט פלילי דרך הסצינות הקומיות.
אוריה זמורה, סטודנטית בבית הספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה, למדה את הקורס ומתארת חוויה יוצאת דופן. "אני לא מגיעה מרקע של משפטים וזה היה מאתגר מאוד. חשבנו שזה יהיה מצחיק לראות סיינפלד בשיעור, ובכל סצנה נתקלנו בבעיות משפטיות וערכנו דיונים משפטיים. זה מה שהופך את הקורס הזה למיוחד. השילוב בין הסדרה המצחיקה ומצליחה ולימודי משפטים – הוא מעולה".